måndag, april 16, 2007

Jämställdhet?

Mannen jobbar åtta timmar om dagen. Fem dagar i veckan. Med försäljning. Inom telekombranschen.
Jag jobbar 24 timmar om dygnet. Sju dagar i veckan. Med att vårda, uppfostra och forma Signe till en schysst och stabil individ.

Jag vaknar mellan en till sex gånger per natt. För att se till Signe som vaknat i rummet intill och antingen vill ha nappen, en smekning över håret eller bara lite närhet så att hon somnar om igen.

Mannen sover hela nätterna. Med öronproppar.

13 kommentarer:

 1. Nä det är ingen jämnstäldhet. Min man ochjag delar på nätterna då vår dotter har en vana att vakna en gång i timman hela nätterna. Jag sover i ett annat rum halva natten och sen byter vi.Annars hade jag nog inte klarat av detta. Man är ett vrak ändå...

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte vad jag ska svara egentligen. Det är ett val - ditt val. Du gör det ju. Och känns det ok så är det ok. Jag tar också nätterna för att jag vill snusa på henne (har henne i sängen), av slentria och för att jag inte ids väcka honom för då är jag redan vaken...Men allt var så mycket svårare med den första (eller egentligen är det det att det är så "enkelt" med den tredje :) ) Och underbarare också, med tiden, nyfikenheten, möjligheten att ägna sig åt en

  SvaraRadera
 3. Säger som lycka och liv - det är ju ditt val. Eller ert kanske. Så fort jag slutade amma började vi dela på nätterna. Annars hade jag inte pallat. Men sen känner jag mig ju ändå huvudansvarig även på kvällar och helger eftersom jag är inne i hennes rutiner, hennes humör osv. Du får bestämma dig för vd du tycker är okej och om detta funkar för dig. Annars säg ifrån.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker nog att man ska hjälpas åt på natten. Visst mannen har sitt viktiga jobb på dagarna - men det har vi mammor också, nämligen att ta hand om det gemensamma barnet.

  Jag är efter tio månaders sömnbrist (ryggont under graviditeten och såklart normal sömnbrist pga bebis) helt slutkörd. Och vi ska i natt börja med annan nattlig arbetsfördelning. Jag sova - J mata med flaska, åtminstone ett av målen. Livia tycker nämligen att hon ska äta tre ggr per natt nu! Hon som sov hela nätterna förut...

  Be mannen om hjälp - med motiveringen att du måste orka ta hand om Signe på dagarna, likväl som han måste orka gå till jobbet ...

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hm. Det är svårt. När Signe föddes kom vi överens om att jag skulle ta nätterna just eftersom jag ammade och sedan kunde sova ikapp på dagarna. Nu sover inte Signe så mycket på dagarna och jag kan helt enkelt inte sova ikapp på samma sätt. Men vår överenskommelse har vi liksom inte sett över. Dags att göra det. Självklart måste jag orka med mitt jobb, som faktiskt är viktigare än mannens.
  Tack för synpunkter och kommentarer. Roligt att nya läsare hittat hit och roligt att gamla stannar kvar!
  Och Kajsa - det där med att känna sig huvudansvarig känner jag så väl igen, och det blir väl lätt så när det oftast är vi tjejer som går hemma den första tiden.

  SvaraRadera
 6. Hehe, jag överlever enbart tack vare min käre man. Han tar oftast Peo på nätterna. I alla fall de första 4-5 timmarna med 4-6 uppvaknanden. Sen tar jag över ifall han inte orkar. Han går upp vid sex och drar till jobbet strax därefter. Stackarn. Men så får han ju en gladare fru också!

  SvaraRadera
 7. Nu när jag jobbar och mannen är hemma med barnen inser jag vilken SEMESTER det är att jobba jämfört med att vara hemma. Jag får sitta ner, tänka en hel tanke, fika, luncha, konversera, koncentrera mig, tänka färdigt, göra färdigt, sitta i bilen och lyssna på radio.

  Att männen behöver sova för att klara jobbet? HAHAHAHA!

  SvaraRadera
 8. Åh vad jag känner igen mig!! Även om jag älskar att ta hand om Nora och verkligen inte vill byta så är det grymt irriterande! Men vi är överens om att när hon slutar amma på nätterna så ska vi dela på helgerna.

  SvaraRadera
 9. Camilla - du har en bra man du :) Och jag beundrar er som orkar, Signe vaknar oftast bara 2-3 gånger per natt och DET tycker jag är mycket, kan inte föreställa mig hur vi skulle må om hon vaknade lika ofta som Peo.

  Karin - ja, jag antar att det blir så, semester att jobba. Men än så länge får jag panik när jag tänker på att jag ska lämna det här livet för JOBB. Är nog inte riktigt redo än, trots vaknätter.
  Och vad ska vi säga om alla dessa män som behöver sova.....VEKLINGAR!!! :)

  Jenny - låter som en schysst deal, att dela på helgerna åtminstone. Borde vi också göra. Banne mig.

  SvaraRadera
 10. Mannen tar alltid upp barnen på nätterna. Även lilleman när jag ammade honom - av anledningen att mina händer/handleder inte orkade lyften från spjlsängen. SÅ han kom minsann inte undan där heller.
  Så fort vi båda började jobba halvtid (gällde båda barnen) blev han en delansvarig, inte bara en hjälpresurs. Han har stenkoll på sina dagar hemma, allt från tvätt, städ till kläder och sjukvård. Precis som jag. Fast på sitt sätt. Det går. Om det är så ni vill ha det.

  SvaraRadera
 11. Kaffeflickan - åh, det där låter grymt bra. Schysst jämställdhet!

  SvaraRadera
 12. Åååååååååååå vad bra skrivet. Dettta ska jag visa för min man.

  SvaraRadera
 13. Fröken kaos - ja, det tycker jag att du ska göra. Rapportera vad han sa sen :)

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!