fredag, januari 09, 2009

Att andas. En värk i taget

Hon är här nu. Lika självklar som overklig.
Förlossningen blev vacker, den allra bästa, så som jag ville att den skulle vara. Nu vet jag att det går att andas ut ett barn.

Den första värken kom i måndags morse. Då hade mannen precis åkt till jobbet och jag och Signe hade planerat in en Gateau-fika med vännen C.
Det blev ingen fika. Istället insåg jag att förlossningen startat och när mannen plötsligt kom tillbaka för att han glömt mobiltelefonen bad jag honom stanna hemma.

Sedan andades jag. Hela dagen. Yoga-andning blandat med profylaxandning. Djupt och lätt. Och så vilade jag. Åt bra mat. Drack fruktiga smoothies. Jag hade dessutom sovit gott under natten och kände mig hyfsat utvilad.

Vid lunchtid gick vattnet. Men det förstod jag inte riktigt då. Jag trodde bara att det var en rejäl flytning, precis som det var förra gången, när det var falskt alarm med Signe. Sedan fortsatte vattnet att sippra, vid varje värk.

Vid tre hämtades Signe av gudfar. Då hade jag precis ringt Danderyd för att höra om det fanns plats till oss. Det gjorde det, men barnmorskan bad mig att stanna hemma tills värkarna höll i sig längre än en minut.

Det gjorde de nästan aldrig. Däremot kom värkarna tätt, tätt. Vid flera tillfällen frågade mannen om det inte var dags att åka in, han tyckte att det lät som att jag hade väldigt ont.
Det hade jag. Men jag var rädd för att åka in för tidigt, att tvingas åka hem igen.

Vid fyra bestämde vi oss för att åka in och mannen ringde taxi. På väg till bilen fick jag en värk som gjorde att jag tvingades luta mig mot soptunnorna utanför huset och andas, andas, andas.
Taxiresan var tuff. Mannen satt bredvid och andades med mig, höll min hand och påminde mig gång på gång om att slappna av. Precis som vi övat. Gång på gång. Många, många veckor.

Strax efter fem skrevs vi in på förlossningen. Då låg jag lutad över sängen och var fullt fokuserad på att andas. Kvart över fem ville undersköterskan att jag skulle lämna ett urinprov. Medan jag lämnade det gick hon för att hämta barnmorskan.

Det var när jag satt på toaletten som jag insåg att jag inte längre kunde hålla emot. Det tryckte på så att jag trodde att jag skulle gå sönder. Jag ropade på mannen som ropade på alla andra.
Jag fick hjälp till sängen, av med kläder, på med sjukhusrock, dricka sportdryck, andas.

Någonstans förstod jag att jag inte skulle behöva åka hem, men när barnmorskan kände efter och sedan sa "gumman, du är helt öpppen, det finns inga hinnor kvar, ni får snart ta emot er bebis" så genomfors jag av en ögonblickslycka som jag inte kan beskriva. Men jag förstod att jag bara hade krystningen kvar, att jag inte skulle hinna med varken lustgas eller epidural eller saccosäck eller pilatesboll eller något annat. Jag hade fixat det mesta själv.

Och krystningen fixade jag med hjälp av mannen och barnmorskan Sanna. Lugnt och vackert, kraftfullt och häftigt. Vila och andas och krysta. Och så fick jag känna bebisens huvud när den var på väg ut. Det var ett moment som jag glömt att skriva i mitt brev.

Kvart över fem kom den första krystvärken. Strax innan sex föddes Siri. Och när hon skrikandes lades på mitt bröst, vit av fosterfett så älskade jag henne, från första ögonblicket.

Min vackra, vackra flicka
Min vackra, vackra förlossning

49 kommentarer:

 1. Så fantastiskt! Vilken lycka att få uppleva förlossningen så! Stort grattis!

  SvaraRadera
 2. Wow är det första som kommer i mitt huvud. När jag läste ditt inlägg gick jag bild för bild igenom min egen förlossning igen och nästan återupplevde den..
  Vilken fantastisk upplevelse ni haft. Stort stort grattis till er underbara lilla nya flicka. Och tack för att du delar med dig av den fina berättelsen. Stor kram och lyckönskningar

  SvaraRadera
 3. Åh vad jag blir glad för din/er skull! Å lite avundsjuk ;-)
  kram

  SvaraRadera
 4. Åhh, vad underbart och hon är sjukt fin. Väldigt lik Signe, väl? Vad fint du skriver och roligt att du fick en sån bra förlossning. Grattis igen!

  SvaraRadera
 5. Mina tårar rinner när jag läser. Så vackert. Önskar att jag hade fått uppleva en sån förlossning och känner för första gången en sorg över att det inte blev så.
  Än en gång – ett jättestort grattis till er lilla dotter! Jag är så glad för er skull! Och rörd.

  SvaraRadera
 6. Åååååh!! Var det bästa som kom uppi mitt huvud.

  Grattis grattis grattis. Igen. Både till dotter och förlossning.

  Kramar

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt stort grattis till er! Vilken underbart fin förlossning det låter som - vad glad jag är för din skull. Och tack för att du vill dela med dig av den till oss. Njut av er fina Siri och av att vara tvåbarnsmamma. Kram från Anna och den nybakade prinsen

  SvaraRadera
 8. GRATTIS!
  Så vackert! Om jag får uppleva en tinodel av det där när det är min tur så blir jag lycklig!

  SvaraRadera
 9. Underbart! Så fantastisk förlossning hade jag också när sonen föddes. Ett STORT grattis till lilla prinsessan.

  SvaraRadera
 10. Å herregud vilken förlossning! Jag ryser. Vad vackert! Kraftfullt och fridfullt på samma gång känner jag det som :) Söta, söta lilla flicka.

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt. Så underbar blev min förlossning också.

  SvaraRadera
 12. Är stum...vet inte vad jag ska skriva.
  Många gånger har du lyckats röra mig till tårar, gåshud, skratt...
  Men denna gång, en skön å självklar smock rätt in i hjärtat! tjoffs!smack!
  Kanske beror det på att jag snart är där själv, kanske beror det på att just du är så jävla värd det där?
  Jag vet inte, men stort grattis till dig, till er för den där vackra upplevelsen. och tack, verkligen tack. för att du delar med dig.

  kramar! arvids mamma

  SvaraRadera
 13. Vilken liten sötnos Och vilken fantastisk berättelse!

  SvaraRadera
 14. Oj, vad häftigt!! Vilken fantastisk upplevelse. Hon är väldigt, väldigt söt er lilla Siri!!!
  Kramar

  SvaraRadera
 15. Vad fin hon är, Siri. Som jag skrev i sms, jag är grymt imponerad av att du klarade av att vara hemma och andas så länge. Du skulle ju passa som instruktör på profylaxkurs!

  SvaraRadera
 16. Jag blir alldeles tårfylld av hur vackert det låter. Grattis igen du är grym och Siri är världsfin!

  SvaraRadera
 17. Vad vackert, så önskade man ju att alla skulle lyckas få det.Ha en mysig lördag.

  Sofia

  SvaraRadera
 18. Åh, vilken fin förlossning du fick! Vad underbart att det blev som du ville!
  Stort tack för att du delar med dig! Det ger stor inspiration till mig som ju har mitt förlossningsäventyr framför mig.

  Och grattis igen till din flicka!

  Stor kram från
  C

  SvaraRadera
 19. Vilken drömförlossning! Så önskar jag att min nästa blir om det blir någon. Stort grattis igen till lilla söta Siri och nya familjen på fyra. Kram!

  SvaraRadera
 20. Åh, vad fint! Än en gång grattis!

  SvaraRadera
 21. Vad fint. Jag blev alldeles rörd. Tack för en bra blogg och lycka till med de två små!

  SvaraRadera
 22. Wow! Jag blir så impad och så inspirerad. Du är grym!
  Och Siri, hon är helt otroligt söt.

  Många kramar!

  SvaraRadera
 23. Vackert alltihop! Lilla lilla tösen! Och stora "tösen"!

  SvaraRadera
 24. Vilken vacker och underbar förlossning, som jag hoppats på att du skulle få den upplevelsen. Jag håller tummarna för att jag någon gång ska få känna känslan av att få krysta, det vore så fint. Men får vi en bjässe till så hoppar jag gärna över. Njut och mys i bebishimlen, men det är jag helt övertygad om att du gör. Spännande att få höra hur Signe reagerat sen... Kram

  SvaraRadera
 25. Åååh, du får inte skriva så vackert! Tänk på att det är gravida kvinnor som läser!!! Stort grattis igen.

  SvaraRadera
 26. Underbart! Kram och grattis igen. Glömde också säga att Siri är ett av mina absoluta favoritnamn, så fint! Jag var väldigt inne på det när jag väntade Sally.

  SvaraRadera
 27. Vilken jättefin förlossning du fick, det du skriver om att andas ut sitt barn, det känslan måste vara fantastisk. Och ut kom en jättefin liten flicka, grattis!

  SvaraRadera
 28. Tusen, tusen tack för du delar med dig till mig/oss. Blir lite avundsjuk när jag läser, precis som jag blev på fina magen och ditt välmående när vi sågs senast. Tänk nu är hon här, lilla Siri. Underbart! Ännu ett grattis till er alla. Njut av få snusa liten bebis igen (det är ju så underbart)och av att ni nu är fyra. Är också nyfiken på vad storasyster Signe säger nu när lillasystern är här. En del av hennes liv.
  Massor av kramar till er alla!

  SvaraRadera
 29. Åh, jag blir rörd av att läsa din upplevelse. Jag hade själv önskat att...nej, jag har bestämt mig för att inte önska något annat än vad jag fick uppleva i slutändan - en underbar dotter...om än inte som jag tänkt mig. Men allt blir inte alltid som man tänkt men det kan ju bli bra ändå!

  SvaraRadera
 30. Så glad för din skull! Er skull. Tack för att du delar med dig.

  SvaraRadera
 31. Grattis till bebisen, gråter alltid en skvätt när någon får barn, är så vackert/ Loppan

  SvaraRadera
 32. Än en gång grattis till er alla!! Hon är ljuvlig och så vacker lilla Siri. Signe en stolt storasyster gissar jag och du och mannen de stoltaste av föräldrar!

  Kram Camilla i Uddevalla

  SvaraRadera
 33. Så fint att jag börjar gråta. Är så glad och full av kärlek för er skull!

  SvaraRadera
 34. åh så häftigt och underbart det låter, jag bli alldeles avundsjuk! hoppas ni får en lugn och skön start på livet som tvåbarnsfamilj.

  SvaraRadera
 35. Jag ryser.
  Vilken otroligt häftig upplevelse.

  SvaraRadera
 36. Här gråts det. Både över miraklet Siri och över den vackra förlossningsberättelsen som utstrålar så mycket kraft. Kram.

  SvaraRadera
 37. Helt, helt perfekt. Jag är så glad för er skull!

  SvaraRadera
 38. Tack alla för vackra tankar. Jag blir alltid lika glad när ni skickar dem till mig.

  Lite extra tack till:

  Sara - det är med sorg jag tänker på att du inte fick en sådan förlossning. Ibland blir det inte som man tänkt sig men jag det kan vara bra ändå. Om du förstår hur jag menar. Varm kram till dig!

  Anna ser dej - STORT grattis till din prins. Tänk, nu är vi båda tvåbarnsmammor. Häftigt!

  Ingis - jag hoppas och tror att du får en bra förlossning, när det är dags för dig. Kram

  Mary - vad härligt att din sons födelse också var så fantastisk. Grattis!

  Frida - ja, vacker och kraftfull är två ord som beskriver Siris födelse väldigt bra.

  Rosa von Trosa - härligt att höra att även din förlossning blev så fin. Grattis!

  Arvids mamma - och vet du vännen, jag sänder all energi som finns för att du och U ska få en liknande upplevelse när det är dags för er. Och ni är välkomna förbi på fika närhelst det passar. Varm kram!

  Att vara mamma - när jag var på repetionskursen på Profylaxkursen så slog det mig faktiskt att jag skulle vilja utbilda mig till instruktör och även doula, som ett led i mitt arbete som samtalsterapeut, tänk att få coacha och finnas som stöd vid andras förlossningar, urhäftigt!!

  C- jag är redan avundsjuk på dig som har detta fantastiska framför dig. Att föda barn är magiskt, en gåva, en fest, ett party. Stort lycka till ! Kram

  Sandra - din gosse var ju så stor så jag förstår att det var tufft för dig och jag förstår att du inte gärna går igenom det om det blir ett lika stor barn nästa gång. Varm kram!

  Maggan - gravida kvinnor? Är du gravid igen? STORT GRATTIS i sådana fall. Kram

  Anette- ja, det blev verkligen helt fantastiskt

  Jen- ja, jag hade en önskan och längtan om att kunna andas ut mitt barn. Och så funkade det. Fantastiskt!!!

  Intressesmurfen och Minna - japp, rapport om storasysterlivet utifrån Signes perspektiv kommer, det bilr nog nästa inlägg. Håll ut ;)

  Cinkas- ja ,ibland blir inte livet som man tänkt sig men det kan bli bra ändå. Och STORT grattis till dottern! Kram

  OCH TACK ännu en gång till alla ni som skrivit kommentarer!

  SvaraRadera
 39. Maria, Stort stort tack för att du delar med dig! Som gravid i sjätte månaden (sjunde imorgon- hjäälp!) och förlossningsrädd inger din historia hopp.

  Jag och mannen gick Annas Profylaxkurs i helgen och vår förestående förlossning känns för mig just nu skrämmande men ändå hoppfullt (vi/jag kan klara detta men det krävs förberedelse!)

  Ännu en gång tack och stort varmt GRATTIS till er underbara tös!

  SvaraRadera
 40. Grattis till ytterligare en jättesöt liten flicka! Skönt att läsa att födseln gick så bra och även livet nu efteråt! Hoppas du fortfarande har tid att då och då uppdatera bloggen :)

  SvaraRadera
 41. Hej maria
  Det här inlägget HELA inlägget är som en dikt man vill kopiera det och läsa det om igen. Du får nu min award för dina fina inlägg kommentarer hos mig och din intressanta blogg

  SvaraRadera
 42. Det var så längesedan jag var här inne och läste, och nu gråter jag. Mycket. Alltsammans är så vackert.

  Grattis, hjärtligt grattis!

  SvaraRadera
 43. Oh vilken härlig och närvarande förlossning du verkar ha haft! Båda mina har gått på under 2 h och varit störtintensiva, så jag minns i stort sett ingenting.. Men två underbara barn har jag i alla fall fått. Lycka till med syskonen!

  SvaraRadera
 44. Mysan - åh, stort grattis, vad härligt att du är gravid i sjunde månaden och snart får träffa din bebis. Att du är nervös och lite orolig inför förlossningen är ju fullt förståeligt, det är ju det största man kan vara med om. Men jag tror och hoppas att ni kommer att få en fin upplevelse. Och mitt råd är att träna och öva, på andning, fokusering och avslappning, det var det som hjälpte oss. Stor, varm kram

  Kristina - jag ska försöka uppdatera så gått det går och jag hinner. Bloggen betyder mycket för mig och är ett sätt att kunna följa mina tankar under den här tiden så jag kommer nog att försöka skriva flera gånger i veckan i alla fall.

  AnnaYoga - men åh, vad fint, vad glad jag blir. Tack snälla du!

  Anna - tack snälla du för fin kommentar

  Jenny - oj, ja det låter väldigt intensivt så jag förstår att du inte hann med att vara närvarande. Men skönt att det gick bra och att du nu har två underbara barn. Grattis!

  SvaraRadera
 45. Grattis! Läser här ibland, du skriver så fint. Vilken fin förlossning, blev rörd av att läsa. (Och så måste jag ju säga att både Siri och Signe är mina favoritnamn också. :))

  SvaraRadera
 46. Hamnade på din blogg av en slump och blev glad av att läsa din jättefina förlossningsberättelse!!!!
  Det är så bra att skriva ner den, för man glömmer så fort.... :-)
  Lycka till med det nya lilla livet!

  SvaraRadera
 47. Maria - tack för att du läser här och tack för fin kommentar. Och visst är Signe och Siri fina namn!

  Marina - där ser man vad slumpen kan göra, att du hamnade just här. Tack för kommentar!

  SvaraRadera
 48. Kära kära. Sitter och grinar som den 4-barnsmorsa jag är... All lycka, detta kommer du att ha med dig i hela livet!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!