måndag, oktober 18, 2010

Barns fritidsaktiviteter

Hon började i en barnkör förra veckan. Signe.
Hon och sju andra barn träffas en halvtimme varje onsdag och sjunger och dansar.
Jag och Siri kan vara med eller vänta i ett intilliggande rum.

På söndagar går de på minijumpa. Signe och Siri.
I en timme är det bus och lek i jumpasalen i skolan strax intill där vi bor.
Föräldrar är välkomna och delaktiga.

Det är det fritidsaktivteter som mina barn har.
Just nu.
Jag funderar ibland på hur det kan komma att se ut längre fram, när de blir större och får fler intressen.
Men jag landar alltid i att det måste finnas en balans mellan fritid och vila. Mellan att göra och bara vara.
Och också – att det ska finnas tid för a-l-l-a i familjen.

Jag hör om familjer där barnen gör saker nästan varje dag. Där det inte finns tid för de vuxna alls. Och många av dem säger att deras intressen är att leva sina barns intressen. Så kan det säkert vara, men så kommer det aldrig bli för mig. Jag ställer upp för mina barn, absolut, men jag måste också få hinna med mig själv. Utan det skulle jag inte fungera. Utan det skulle mina barn inte fungera.

Det blir min måndagsreflektion den här veckan.

10 kommentarer:

 1. Vi har gjort som så att de fick välja en aktivitet, vilken som helst bara de ville göra den, sen fick de välja en till om de ville men den skulle vara relativt billig och de fick ta sig dit själva (De var ju lite större då). Jag anser att många barn har för många aktiviteter och min man och jag ville ge dem fritid mellan varven. Tid att göra vad man vill, hänga med kompisar eller bara vara hemma. Det tror jag är viktigt. Nu har vi den turen att min fritidsaktivitet delar jag med barnen i stallet och det är verkligen perfekt. När barnen nått ca 4 år och blivit mer självständiga har också vår önskan om egen tid blivit viktigare men jag har hemskt gärna med barnen till stallet. För mig är det inte viktigt att det är egentid, bara det är stalltid=)

  Kram Anette

  SvaraRadera
 2. Jag höll på att få krupp här hemma. Jag vet ATT det är jag själv som har valt att skaffa barn men med en 3½-åring och med en 6-månaders så kände jag mig instängd helt enkelt i barnvärlden och mitt tålamod var inte som förr. Så nu har jag börjat studera matematik på distans på kvällarna när barnen sover. Folk kanske tror att hon som redan har så mycket ska väl inte skaffa sig mer? Men det ger OTROLIGT mycket för min hjärna att få använda den på annat sätt än att mest glo på tv om kvällarna. Det passade helt enkelt inte mig. Nästan alla mina vänner har också barn och är också hemma om kvällarna när barnen är trötta så det finns inget socialt liv för mig på just kvällar. Sen vill jag ju också förändra mitt arbetsliv så det blev riktigt bra alltsammans :) Hoppas jag, eftersom jag inte är klar med kurserna än :) STOR KRAM! OCH 3½-åringen går på simskola på söndagarna. Passar perfekt till henne!

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med, jag tycker det är helt orimligt att binda upp hela familjens liv på massa barnaktiviteter innan barnen ens börjat skolan. Under dagisåren kan jag tänka mig någon enstaka aktivitet per vecka men inte mer. Ju äldre de blir och därmed desto mer de kan ta sig själva till aktiviteterna kan jag tänka mig att mer och mer är ok men jag vägrar ägna varenda kväll åt att skjutsa runt 4-5-åringar på aktiviteter. De behöver vara hemma och vara med familjen på kvällen efter dagis tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det är viktigt att inte ha för mycket aktiviteter för barnen. Någon gång måste ju även dom vila och bara vara efter lång dag på skola o fritids / dagis. Det vill man ju som vuxen själv,iaf jag. Har också vänner som aldrig har tid "över" eftersom deras barn har 2-3 aktiviteter var, varje vecka. Hos oss går båda barnen i simskola, samtidigt men i olika grupper, o storebror spelar fotboll. Lillebror vill börja på gympa sa han nyligen, eftersom han har ett år kvar innan hans årskull kan börja med fotboll. Känns lagom och just nu tycker jag att det är skitkul att vara med på knattecuperna o även träningarna. Ses snart !!! Kram H.

  SvaraRadera
 5. Tack att du skriver dethär. Tack för att det bekräftar att vi är flera som tror på balans. Som är övertygade om att barnen inte behöver vara aktiverade varje ledig stund. Och som är övertygade om att "rädda dej själv först" också kan tillämpas på fritiden. Kram till kloka, fina du!

  SvaraRadera
 6. Där är vi precis lika i våra prioriteringar. Alla måste få plats och alla behöver sina intressen. Jag tycker att det sänder ut konstiga signaler till barnen när dom vuxna lever för deras intressen. Stor kram

  SvaraRadera
 7. Jag sitter här med en bebis i magen och ler av dina ord. Jag instämmer helt och fullt! Jag tycker det är galet vad uppbokade en del barn är. Vad finns tid för att "bara vara" och att inte göra någonting? ¨Då blomstrar ju fantasin istället för att barnen går från aktivitet till aktivitet. Det är mitt första barn...och jag är 40 år. Så mina åsikter i ämnet har ju lätt bemötts med att "du ska få se när du själv får barn". Mmmm..jag får se....men det är min fasta övertygelser om att barnen är en del i ens eget liv. Att lägga sitt eget liv åt sidan tror jag bara skapar förvirring på sikt för barnen. Är jag en nöjd mamma är jag ju även en bra och harmonisk mamma. Blev långt inlägg! :) kram och Be Happy!

  SvaraRadera
 8. Jag håller helt och fullt med om att barn behöver vila och inte aktiviteter varenda dag. Och jag tror inte heller på att leva genom sina barn. Tror som någon sa här att det ger fel signaler. Så det gör jag inte, trots att de flesta övriga föräldrar tycks göra det. Men vad gör man när barnet börjar på en aktivitet som till en början är en gång/vecka, som sedan utökas till två gånger/vecka och därefter blir man kallad till ett möte eftersom det tror att barnet har potential att bli något (=duktig). Barnet blir tillfrågad om han vill träna mer. Tackar man då nej till erbjudandet? Eller blir man som vi föräldrar och sonen smickrade och tycker att det är kul att han har talang och att de vill satsa på honom. Och så rullar det på och träningstillfällena blir allt flera. Tävlingstillfällena börjar komma. Och träningstillfällena blir ännu flera. Och mer och mer av vår tid äts upp av detta.
  Det skulle vara kul att höra vad ni tycker! Så snälla berätta!

  SvaraRadera
 9. Anette - att ha tid att bara vara är otroligt viktigt. Jag ser så många stressade barn och vuxna och inser att det inte är värt det, hur gärna man än vill. Det handlar om att prioritera. Jag tycker att ni har gjort helt rätt, utifrån det som är viktigt för er. När barnen blir större och kan ta sig själva till aktiviteter blir det ju såklart enklare, men det är fortfarande viktigt att det finns tid över att hänga med kompisar eller bara ligga hemma och läsa i soffan.
  Och sedan är det ju perfekt att dela fritidsaktiviteter med sina barn, snacka om att få ut det mesta!

  Frida - bra och modigt gjort, att lyssna på dig själv och det som är viktigt för dig. I slutändan gynnar ju det hela familjen. Heja dig!

  Alexandra- jag är helt med dig i ditt resonemang. Ju äldre barnen blir desto fler aktiviteter kan det tänkas bli, men för mig är det viktigt att det finns en skön balans mellan aktivitet och vila/återhämtning.

  H - Låter som en bra balans tycker jag. Och att du själv tycker att det är skoj är ju guld värt, då blir det ju dubbelt upp. Och ja, vila och återhämtning efter skola/dagis är superviktigt. Ja, snart ses vi, bara en vecka kvar nu, sen får Nyköping se upp :)

  Nina - Vi tänker lika i väldigt mycket, du och jag. Ja, jag tror på en balans och att vila och återhämtning är minst lika viktigt som att hitta en aktivitet som man gillar. Kram

  Sandra- att "bara" leva genom sina barn sänder verkligen ut helt fel signaler till våra barn, jag håller med. För mig är det viktigt att behålla mig själv i min roll som mamma, att visa mina barn att jag har fler delar. Kram

  Ulrika - åh, jag fick också höra att jag minsann skulle få se när jag fick egna barn. Kanske inte så mycket när det gäller fritidsaktiviteter men med mycket annat. Visst har jag omprövat min sanning några gånger, men mina värderingar har jag inte övergett. Jag vet att du inte kommer att överge dina heller. Att lägga sitt eget liv åt sidan när man får barn ger fel signaler. Stort grattis till bebis i magen och varmt lycka till!

  Intressesmurfen - viktig och tankeväckande kommentar. Jag kommer att plocka upp den som ett eget inlägg känner jag. Men rent spontant känner jag att det handlar om prioriteringar. Vad är viktigt, för er som föräldrar och för sonen. Vad är ni beredda att uppoffra/prioritera om. Sedan går det säkert att lösa så att föräldrar turas om att skjutsa barn till coh från träning, att man gör upp något slags schema så att inte alla behöver skjutsa hela tiden. Men det viktigaste kvarstår ju, att sonen får balans mellan aktivitet och vila/återhämtning. Och ja...svårt, Men som sagt, ett eget inlägg kommer för jag är själv nyfiken på vad andra tänker och tycker kring det här. Kram fina du!

  SvaraRadera
 10. Anette - att ha tid att bara vara är otroligt viktigt. Jag ser så många stressade barn och vuxna och inser att det inte är värt det, hur gärna man än vill. Det handlar om att prioritera. Jag tycker att ni har gjort helt rätt, utifrån det som är viktigt för er. När barnen blir större och kan ta sig själva till aktiviteter blir det ju såklart enklare, men det är fortfarande viktigt att det finns tid över att hänga med kompisar eller bara ligga hemma och läsa i soffan.
  Och sedan är det ju perfekt att dela fritidsaktiviteter med sina barn, snacka om att få ut det mesta!

  Frida - bra och modigt gjort, att lyssna på dig själv och det som är viktigt för dig. I slutändan gynnar ju det hela familjen. Heja dig!

  Alexandra- jag är helt med dig i ditt resonemang. Ju äldre barnen blir desto fler aktiviteter kan det tänkas bli, men för mig är det viktigt att det finns en skön balans mellan aktivitet och vila/återhämtning.

  H - Låter som en bra balans tycker jag. Och att du själv tycker att det är skoj är ju guld värt, då blir det ju dubbelt upp. Och ja, vila och återhämtning efter skola/dagis är superviktigt. Ja, snart ses vi, bara en vecka kvar nu, sen får Nyköping se upp :)

  Nina - Vi tänker lika i väldigt mycket, du och jag. Ja, jag tror på en balans och att vila och återhämtning är minst lika viktigt som att hitta en aktivitet som man gillar. Kram

  Sandra- att "bara" leva genom sina barn sänder verkligen ut helt fel signaler till våra barn, jag håller med. För mig är det viktigt att behålla mig själv i min roll som mamma, att visa mina barn att jag har fler delar. Kram

  Ulrika - åh, jag fick också höra att jag minsann skulle få se när jag fick egna barn. Kanske inte så mycket när det gäller fritidsaktiviteter men med mycket annat. Visst har jag omprövat min sanning några gånger, men mina värderingar har jag inte övergett. Jag vet att du inte kommer att överge dina heller. Att lägga sitt eget liv åt sidan när man får barn ger fel signaler. Stort grattis till bebis i magen och varmt lycka till!

  Intressesmurfen - viktig och tankeväckande kommentar. Jag kommer att plocka upp den som ett eget inlägg känner jag. Men rent spontant känner jag att det handlar om prioriteringar. Vad är viktigt, för er som föräldrar och för sonen. Vad är ni beredda att uppoffra/prioritera om. Sedan går det säkert att lösa så att föräldrar turas om att skjutsa barn till coh från träning, att man gör upp något slags schema så att inte alla behöver skjutsa hela tiden. Men det viktigaste kvarstår ju, att sonen får balans mellan aktivitet och vila/återhämtning. Och ja...svårt, Men som sagt, ett eget inlägg kommer för jag är själv nyfiken på vad andra tänker och tycker kring det här. Kram fina du!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!