måndag, april 16, 2012

Hjälp mig med min föreläsning – vinn en bok


Jag förbereder mig inför min första föreläsning. Den är på onsdag och den är, än så länge, bara fragment på papper och i min knopp och kropp just nu.

Temat på konferensdagen är Kreativitet och Flow. Jag är öppningstalare för dagen och har fått riktlinjer att prata om andning och vikten av vila.
Det är en stressad redaktion som ska sitta framför mig, drygt trettio personer, på en av landets största mediebolag.
Och jag har liksom fastnat i att jag inte har en aning om vad jag ska prata om eller göra.

Så därför tar jag hjälp av er – vad skulle du vilja veta och göra om du tänker dig att jag står dig framför dig och din arbetsgrupp och ska jobba med er i 50 minuter och dessutom öppna dagen.

Hjälp mig – via kommentar här i bloggen. Eller på mejl till stillatankar@gmail.com

Jag lottar sedan ut en vinst – Boken ”Drömliv, lycklig på riktigt” av Kajsa Ingemarsson och Karin Nordlander bland de som hjälpt till att bidra.

Thanx! 

25 kommentarer:

  1. Du skriver ju alltid så bra och fint om andning och yoga så det där klarar du. Prata om fördelarna med att andas ordentligt, kanske lite övningar i att andas. Prata om vila och hur vikitgt det är med små pauser. Ge tips på minipauser som man kan använda sig av i sitt arbete. kanske en lättare yogaposé som man kan använda sig av efter en stund vid datorn. Du klarar det galant! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har sammanfattat min tanke och min föreläsning helt. Fast det där med yogarörelsen fick du mig att tänka till lite extra på, jag hade nästan glömt att jag är yogafröken också. Så - föreläsningen avslutas med en yogarörelse och då ska jag tänka lite extra på dig - tack kära du!

      Radera
  2. Jag skulle säga: ge dem övningar! Pratet är inte det viktigaste och det kommer du att klara galant! Men jag tror att de flesta lär sig genom att göra och på det sättet få aha-upplevelser. Fastna inte i att du tror att du lägger det på en för lätt nivå, för för dig är det här enkelt och naturligt, men inte för dem. Våga göra det lätt och enkelt! Det kommer gå strålande bra! Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. Övningar får det bli. Jag varvar rätt bra så att halva föreläsningen är övningar och den andra halvan prat.
      Och ja, du har rätt i att det är lätt att fastna i att man tror att man lägger sig på en för lätt nivå, tack för att du påminde mig om det. Basic får det bli. Det passar både mig och de bäst. Tack!

      Radera
  3. Jag skulle säga: ge dem övningar! Pratet är inte det viktigaste och det kommer du att klara galant! Men jag tror att de flesta lär sig genom att göra och på det sättet få aha-upplevelser. Fastna inte i att du tror att du lägger det på en för lätt nivå, för för dig är det här enkelt och naturligt, men inte för dem. Våga göra det lätt och enkelt! Det kommer gå strålande bra! Stor kram!

    SvaraRadera
  4. Jag tänker lite som övriga. Det är det praktiska som gör det: starta med en miniövning så de kommer ner i varv, är där och då. Blanda sen prat med små övningar. Tror att det är viktigt att koppla till vad man kan tjäna på att andas rätt(ökad kreativitet, hälsa etc). Gärna lite statistik blandat med praktik. En redaktion är nog typiskt nyfikna och undrar vad det finns för studier kring det. Tror också på att lämna med den där lilla checklistan på slutet med någon bra övning, litteratur, tänk på att...
    Klart att det kommer gå strålande, du är ju du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips om att starta med en övning. Så ska jag såklart göra. Då hinner jag landa in själv ordentligt och behöver inte bli så nervös.
      Och statistik, check! det är alltid bra att ha. Jag är själv ingen siffer-eller faktamänniska, men har lärt mig att vissa verkligen är det och att det verkligen är relevant att ha med. Så - tack kära du!

      Radera
  5. Konkreta exempel på hur man gör när man vilar i vardagen skulle gå hem utmärkt hos mig. Om jag tänker mig min egen arbetsplats (som troligtvis har en del gemensamt med den grupp du ska tala för) så tror jag att det handlar om att motivera människor till att ta sig den där mikrovilan trots att det är stressigt, inte bara för sin egen skulle utan för hela arbetsplatsens skull. För när det skapas en kultur där det blir sjävklart att stanna upp ta ett djupare andetag och bromsa innan stresshormonerna rusar i kroppen, då får kreativiteten plats och det samlade resultatet blir bättre. Hoppas du förstår vad jag menar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Waw - tack, det där behövde jag verkligen höra och bli påmind om. För det är ju en stressad redaktion jag ska träffa och de behöver ju verkligen få veta v-a-r-f-ö-r de ska mikrovila och vad de vinner på det. Och du får även in det där med att relatera till kreativitet och flow, som deras konferensdag handlar om. kram!

      Radera
    2. Kära du, det är du som blev vinnaren i dragningen. Mejla mig din postadress så kommer boken om några dagar!

      Radera
  6. Jag har haft nytta av en övning du skrev om här.
    Att andas.
    Att andas in och hålla andan.
    Andas ut.
    Du skrev något om att man skulle se hur få anderag mam tog på en minut eller vad det var. Hur som helst var inte det det viktiga för mig. Utan att verkligen andas in, djupt. Hålla andan så länge som det känns bekvämt. Sen andas ut långsamt.
    Åh vad det har hjälpt mig.
    Det tycker jag du ska lära ut. Så kanske det även hjälper andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Frida, den övning får följa med mig under föreläsning och jag ska tänka lite extra på dig när vi gör den.För det är onekligen en fantastisk övning!

      Radera
  7. Jag instämmer med vad övriga talare har sagt om att blanda övning med prat. Som bekant, så dödar ju stress kreativiteten och tips och enkla grejer att göra för att hålla kreativiteten levande TROTS stress skulle åtm jag vilja veta ha mera av. Kanske även sådana som lever på att vara kreativa...

    Jag tänker mig dessutom att du kommer att utstråla lugn, stabilitet och vitalitet bara genom att du är som du är (eller åtm som jag har fått uppfattningen via din blogg att du är). Det kan verka lugnande på vem som helst, tror jag ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. japp, det där är superbra, att hitta övningar att använda sig av för att hitta tillbaka till kreativitet och flow trots stress, tack för tipset! Det följer med i föreläsningen, jag använder mig av en yogarörelse kombinerat med andningen där. Kalas!

      Och så länge jag inte blir nervös (vilket jag lätt blir när jag står i centrum) så tror jag att mitt lugn och min trygghet hjälper mig ofantligt mycket. Gäller bara att själv komma ihåg att andas!

      Radera
  8. Jag älskar din text om att vila som ett lejon och har ofta tänkt på det sen jag läste det första gången. Tycker absolut att du ska ha med den och spinna vidare lite kring det för jag tror att det är många på en sådan arbetsplats som bara kör på och stressar vidare utan eftertanke många gånger. För att hitta den verkliga kreativiteten och flowet så krävs vila och återhämtning ibland. Har sett på mig själv hur mycket som kommer upploppande av idéer efter några dagar off och hur mycket det hjälper att ta sig tid att lägga sig i tid, äta bra och röra på sig fast man har mycket omkring sig.

    Och så varva med lite enkla avspännings- och andningsövningar som är lätt att få in i vardagen. Lycka till, tror att du kommer att klara det där galant!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vila som ett lejon. I love it. Den liknelsen hänger med mig. SÅ bra tycker jag själv :). Vi har mycket att lära av de där lejonen.
      Och avspänning och andningsövningar varvar jag med. TACK för hjälpen kära du!

      Radera
  9. Du har redan fått så många bra idéer så egentligen har jag inte så mycket att tillägga.. Dessutom har jag redan boken så jag skriver "utom tävlan". :)
    Om det är stressade personer som kanske inte tycker att de hinner vila tror jag det är bra att förmedla att det faktiskt inte behöver vara nåt stort "projekt". Att det inte är tiden som är viktigast, utan a t t man gör det kontinuerligt och så ge många praktiska tips på korta enkla övningar.
    Det är nog också en fördel att utgå ifrån just den här gruppens situation (så mycket du nu vet om den) så att de kan dra paralleller till sin vardag, då blir det genast mindre abstrakt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad fint att du skriver utom tävlan, tack!
      Ja, det blir prat om den där mikrovilan, att det inte behöver vara ett stort projekt att vila och hitta energi (vilket en del tror).
      Jag har försökt ta reda på så mycket som möjligt om gruppen för att veta vilken nivå jag ska lägga mig på. Just den här gruppen är tydligen väldigt "spretig" så det blir mycket basic, som jag är inne på i min kommentar till Anna här ovan. Kram och tack snälla för din hjälp, det uppskattas. Mycket. Kram!

      Radera
  10. Du har fått många bra tips. Jag lägger till den där balansen som vi vid några tillfällen pratat om, stress-vila, skog-city, nödvändiga inköp-lyxshoppa, ja du vet. LYCKA TILL ! Kram H.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Balansen. Det fina i kråksången. Eller vad man nu säger. Balans blir det mycket om. It´s my middlename :) Kram!

      Radera
  11. Åh vad jag diggar er! Ska svara er alla en o en o oxå lotta ut boken men nu ska jag öva in föreläsningen. Ni har alla påmint mig om mycket som jag vill ha med (o mycket som jag redan har med) Ni är BÄST! Varma kramar

    SvaraRadera
  12. Jag skriver under på allt de andra redan sagt! Det finns en uppsjö människor som (med varierande kvalitet) föreläser om stress, men bara ett fåtal som pratar om vikten av god andning. Så kör det spåret! Och journalister (liksom sjukvårdspersonal) gillar statistik och annat som ger trovärdighet och evidens. Så peta gärna in någon hänvisning till en forskningsstudie. Jag fick en gång sitta med elektroder på fingrarna och se hur temperaturen i handen steg när jag andades rätt- wow säger jag bara! Lycka till! Hälsn/Charlotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den medvetna andningen är ju min bebis så den får följa med mig.
      Statistik får också följa med. Karolinska sjukhuset jobbar ju, tex, med både andningsövningar och medicinsk yoga för sina patienter, sånt är finfint att ha med.

      Coolt va, att temperaturen steg när du andades rätt, den där andningen alltså...is da shit ;)

      Tack snälla för lyckönskningen och hjälpen. Kram från mig

      Radera
  13. Nu har du säkert redan skrivit ihop ett fantastiskt tal. Men jag tänker på lite saker om mindfulness som jag brukar informera om som folk tycker är intressant: som att multitaskingdöden - det nya heta är att vara fokuserad på en sak i taget.
    JAg tänker att det är spännande att blanda in lite praktik - som medveten andning i form av mikropauser - dvs de lär sig redan nu hur det går till.
    Sedan så är det alltid spännande med den retoriska kurvan - börja med at thitta gemensamma ståndpunkter så du "vinner" med dig dem från början (som kanske inte alls har med ämnet att göra). Ha ett enkelt budskap, med både statiska argument, men framförallt emotionella argument. Avsluta enkelt med ett tydligt budskap, som går att upprepa..
    OJ vad spännande detta var, kan fortsätta i all evighet, men du är säkrt redan klar så jag pausar där. Hoppas det gick galant och att du fick full närvaro!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en massa intressanta tankeställningar. Jag har haft föreläsningen nu och kan konstatera att jag nog följde den där retoriska kurvan ganska bra (trots att jag helt glömt bort den). Och övningar blandades med mikropauser samt statistiska OCH emotionella argument.
      Puh

      kram och tack för dina ord!

      Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!