måndag, oktober 22, 2012

Längtan efter böcker

Jag saknar att läsa
Att sjunka ner i en god bok
Att glömma tid och rum
Att bli ett med orden

Det var länge, länge, länge sedan.

Varje helg har jag ambitionen att jag ska börja.
Att jag ska avsätta tid, gå undan en stund och försöka hitta in i känslan
Varje helg blir jag lika besviken över att jag inte lyckats.

Tiden räcker inte till.
Och ibland undrar jag hur det blir så, hur det är möjligt att en helg kan passera utan att jag lyckas få till en ynka liten halvtimme för mig själv.
Det är möjligt.
Mer än möjligt.

För det är alltid något som händer. Eller någon som stör. Och böckerna samlas på hög.

När jag fick barn lovade jag mig själv att jag inte skulle bli en mamma som inte hann läsa. För det verkade så tråkigt. Inte heller ville jag tappa kollen på vad som händer i litteraturvärlden.
Nu är jag där. Big time.
Och vet inte riktigt hur jag ska ta mig ur det.

Jag prioriterar hårt redan idag. För att hinna med allting.
Och just nu har mitt mantra blivit – ”efter lucia”. För det är då min yogautbildning är över. Det är då det lugnar sig på den fronten och det är då mer tid infinner sig. Förhoppningsvis.
Den lilla tid som blir över nu ägnas åt allt annat än böcker.

Bilden är framgooglad och det är alltså inte jag på fotot. Önskar dock att det vore det.

10 kommentarer:

 1. Saknaden och längtan efter att försjunka i en riktigt bra bok är nog densamma men jag har istället det motsatta problemet; all tid i världen men kan inte läsa. Rena mardrömmen för en bokslukare. Men det kommer förhoppningsvis tillbaka i takt med att hjärnan återhämtar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att det är ännu mer frustrerande. Eller - jag v e t att det är det. När man så gärna vill men hjärnan kan inte. Jag hoppas av hela mitt hjärta (och hjärna) att det blir lättare för dig snart.

   Radera
 2. Snart är det Lucia och du kan läsa. Ibland vill man mest när det inte går. Det är min tanke. Jag läser mycket men har blivit så kräsen, det är inte många böcker jag verkligen tycker är riktigt bra. Ett i-landsproblem kanske men ändå. Snart är du där Maria!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att vara kräsen när det gäller böcker. Det är nog jag också. Det är det där med att man plötsligt bara vill ta till sig det som är viktigt i livet. Gäller inte bara böcker.
   Snart är jag där. Snart!

   Radera
 3. Men fina du. Var snäll mot dig själv!! Var sak har sin tid. Inget är för evigt. Du går ju en yogautbildning!!! Du jobbar ju!!! Du har ju ett eget företag!!! Du har kunder! Du har kurser! Du har strålande flickor och en fantastisk man. Vi har "bara" 24 timmar. Försök istället se allt du hinner med, istället för det inte hinner med. Och efter Lucia vem säger att det är mer tid då? Ställ inte för höga krav på dig själv. Titta också i backspegeln. För några år sedan hann du väl inte yoga så mycket som du gör nu för då var väl barnen ännu mindre? Allt kommer...njut av det du har. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog ganska snäll mot mig själv ändå. Jag vet vad som är viktigast. Men längtan efter böcker finns där. Böcker har varit så otroligt viktigt för mig i livet. Från alla mina timmar på bibblan när jag var liten och ville vara ifred till alla stunder i sängen/soffan/läsfåtöljen. Alla boklistor, alla boktips och träffar - och så nu- ingenting alls. Det blir tomt.
   Men allt kommer..
   Kram fina du!

   Radera
 4. Läser mycket nu när jag kan, men vet att det blir obefintligt sedan när bebis är här. Dock har vi redan bestämt våra egentider borta från hemmet (med förhoppning om att det sen fungerar) och min tid kommer bl a spenderas på biblioteket i läshörnan. Många kramar Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du tar dig tid att läsa. Kanske kommer du att prioritera det även när bebisen är hos er. Det kan ju bli så att du får en bebis som sover mycket :)
   Slår mig att jag inte skickat bärsjalen till dig. Ska genast ta fram den. KRAM!

   Radera
 5. Ibland blir det extra tillskottet (kursen) det avgörande för upplevelsen att ingen tid finns, men när den är klar så blir det åt andra hållet förutsatt att man inte lägger till något annat.

  Jag är själv bokmal och läste ca 2 h/dag, men det var på grund av att jag åkte buss till och från jobbet eller inte tränade. Nu ser livet ut på ett annat sätt och jag kom lite ifrån böckerna en period. Nu senast har jag styrt om så att när barnen leker på sina rum, sitter jag och läser. Tränar dem (och mig själv) i att inte ge dem alltför mycket uppmärksamhet titt som tätt så att alla får syssla med sina saker ifred en stund. Lätt att säga och lite svårare i praktiken ;). I annat fall brukar jag bädda ned mig fasligt tidigt och läsa istället för att glo på tv:n (som vi lämnade kvar i huset och ingen ny är införskaffad). Det där med tv:n var en hit tycker alla för tonåringen har en egen och lillkillen ser på play när vi eller han tycker att det är dags för film.
  Nåväl lite kuriosa om hur en annan familj i detta land har det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. teve finns inte så mycket i våra liv heller. Mannen ser en del när vi andra gått och lagt oss, men jag och barnen ser väldigt lite. Föredrar annat. Så om jag inte vore så fasligt trött skulle jag vilja läsa mer på kvällarna, men nu blir det hellre meditation.
   Och när min kurs är slut kommer jag nog att se till att jobba med yoga istället, för att dra in pengar och betala av kursen :)
   Tack för dina tankar kära du!

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!