måndag, november 05, 2012

Yoga-motivation

Det kom ett mejl:

Jag har yogat i ungefär 5 år (ffa Satyananda). Från början och efter ett uppehåll får man ju en "kick" av yogan, t.ex. kan jag känna mig nästan "hög" eller väldigt lugn. Det är då lätt att motivera sig att ta sig till yogapassen och rulla ut mattan hemma. Men sen då...Då det kan känns tungt att ta sig upp från soffan. Då är det inte lika lätt att hitta motivationen, även om jag vet att både min kropp och själ mår bra av det. Yoga handlar väl mcyket om att inte söka efter "kickar" och "quick fix". Min fråga till dig är väl då hur du har resonerat kring det här (om du har det) och hur du hittat motivation till att fortsätta.

Tack på förhand!
/Pernilla

Svar: För mig handlar yogan mycket om att söka en kick. Faktiskt. För det är precis vad jag får av min yoga. En kick i rätt riktning. Det kan handla om att jag behöver mer energi eller mer lugn, men det är fortfarande en kick. Och jag tror att det är det som gör att jag hittar min motivation.

Sedan har jag dagar då det känns tyngre. Då jag hellre vill ligga i soffan. Då frågar jag mig alltid vilken känsla som är den riktiga, om det är att jag faktiskt b e h ö v e r vila, eller om jag försöker fly från yogan. Om jag får den minsta lilla känsla av  att det handlar om flykt så rullar jag ut min matta och sätter mig på den.
Ibland sitter jag där i några andetag och andas. Ibland praktiserar jag hela serien. Jag bestämmer aldrig innan hur länge jag ska yoga utan för mig är praktiken att rulla ut mattan och sitta på den en stund. Allt annat är en bonus. Yoga får aldrig någonsin handla om prestation för mig för då är det lätt att jag tappar hela grejen. Kanske kan det vara så även för dig också?
Många år pressade jag mig själv att göra hela serien för annars tyckte jag inte att jag hade yogat. Silly me. För det gjorde att jag bara yogade några gånger i veckan.
Nu yogar jag nästan varje dag. Att göra fem minuters yoga varje dag gör s t o r skillnad.

Ett annat knep jag har är att ha mina yogamattor/bolster som inredning. Det finns något i varje rum som påminner mig om min yoga. I vardagsrummet står min matta mot bokhyllan. I sovrummet ligger ett bolster. I källaren finns block och band. Och överallt, typ, finns det någon yogabok eller yogatidning. Det inspirerar mig att rulla ut mattan.

Den bästa yogan är den som blir av.

På bilden har jag rullat ut den yogamatta som står lutad mot ena väggen i vårt Hälsingehus. Jag gör Bhujapindasana.

8 kommentarer:

 1. Åh vad bra; "för mig är praktiken att rulla ut mattan och sitta på den en stund. Allt annat är en bonus."!
  Det ska jag lägga på minnet och ta fram när mattan känns oöverstiglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att tänka så, att allt annat liksom blir bonus, det hjälper mig en massa i min yoga. Ett tag var min praktik ganska mycket ett tvång men sedan jag införde det här fina tänket så är det inte längre så. Superskönt!

   Radera
 2. Ja, vilken härlig ide'...att inreda med yogan.
  Det tar jag omedelbart till mig.

  SvaraRadera
 3. Stort tack för att du tog dig tid att svara! Det va tänkvärt och ur en lite annan synvinkel än jag sett det. Så jag tar med mig dina tankar! Mvh Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och stort tack för att du hörde av dig. Det är alltid lika roligt att få input från er läsare.
   Kram från mig

   Radera
 4. Tack för inspirationen. Inreda med Yoga. Det gillar jag med. Rulla ut Yogamattan...det ska jag göra idag. TACK!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du fick lite bonus på yogamattan också. Kram och tack själv!

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!