måndag, april 10, 2006

Fosterdiagnostik

Jag bestämde mig för att släppa oron. Ändå har jag bokat tid för fosterdiagnostik. NUPP-analys. Ett vanligt ultraljud kombinerat med blodprov för att upptäcka eventuella kromosomavvikelser eller andra genetiska förändringar. Helt riskfritt men ändå förknippat med en rädsla för svåra val.
För vad händer om dåliga värden gör att läkaren rekommenderar att vi fortsätter med ett fostervattensprov. Ska man då riskera att abortera ett helt friskt barn? Och var går gränsen för ett sjukt barn?
Ett enkelt test som har så otroligt mycket etik i sig. Och ändå gör jag det. Anledningen till det är mina två missfall coh att min mamma födde ett sjukt barn innan hon födde mig.
Jag vill trots allt veta. Och ta ställning efter det.

1 kommentar:

  1. De etiska frågorna är hur jobbiga som helst.

    Och någonstans tycker jag mig också känna att jag som har svårt att bli gravid, jag ska vara extra tacksam för vilket barn som helst.

    Visserligen är jag och min man överens om att vi inte skulle avbryta någon graviditet så länge det fanns chans för fostret att leva utanför magen, men det hade vi bestämt oss för redan innan vi insåg att vi hade problem.

    SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!