onsdag, oktober 11, 2006

Och så är det det här med amning...

Om jag kan och om barnet vill så tänker jag amma. Modersmjölk är såklart den bästa näringen för ett nyfött barn. Den är bra för immunförsvar och närhet och självklart finns det en anledning till att kroppen producerar mjölk vid en graviditet.
Men om det inte funkar, om barnet inte vill och min kropp protesterar så ser jag ingen anledning till att hetsa fram amningen. Det finns minst lika bra ersättning eller så kanske det funkar för mig att pumpa ur mjölk så att jag kan föda upp på flaska.
Men det där med flaska har jag fått strikta restriktoiner om. Det är INTE bra att blanda amning och flaska, för om barnet lär sig att suga på flaska så blir det lat och vill inte suga på bröstet (eftersom det är svårare). Säger många. Som väl är har jag en mänsklig barnmorska som har inställningen att alla kvinnor inte kan eller ska amma. Det kan vara kroppen som säger ifrån, eller så känner de sig helt enkelt inte bekväma med amningen. Och då ska man inte amma, för om bebisen känner att mamma inte vill så blir det inte heller bra.
Jag har vänner som ammar, och vänner som föder upp på mjölkersättning och/eller flaska. Det är ingen skillnad på deras barn. Inte på mammorna heller.

Jag tycker att det viktigaste är att man gör det som känns bäst för en själv och ens barn.
Som ett led i detta vill jag tipsa om Ana Udovics artikel i Forum om just amning.

Och sen har Linda Skugge verkligen klantat sig genom att säga att samhälllet skulle vara så mycket bättre om vi kvinnor var hemmafruar.
Eh?

8 kommentarer:

 1. Om amning vill jag säga fyra saker, sedan kan man göra vad man vill med den infon :-):

  - Amning medför att man alltid har maten med sig, paketerad (iofs inte läckagefritt) och tempererad

  - Amning ger en respit med de riktigt äckliga blöjorna ...

  - Amning gör j---igt ont i början

  - Flaskbarn sover tydligen bättre på natten ...

  Jag funderar på att testa amningen först och om bebisen inte sover på nätterna så kan man väl fylla på med flaska på kvällarna. Bra att inte vara så rigid. Tror på lite happy go lucky metoder - i vissa fall. :-)

  SvaraRadera
 2. Och angående lilla Skugge. Men är PAPPORNA viktigare än barnen? Fler hemmamän kanske. Eller är det så att barnen mår bra om alla i familjen mår bra? Ingen mår bra av att jobba FÖR MYCKET. Men inte alls ... då skulle jag bli en monstermorsa, och mannen en monsterpappa. Och barnet ett monsterbarn. En stilla önskan om en balanserad tillvaro ...!

  SvaraRadera
 3. Ja du, det ska bli spännande det här med amningen. Hur det går, om jag kan, om mjölk finns, människors åsikter och kommentarer... Min mamma hade inte så mycket mjölk, vet inte om sånt går i arv? Håller med dig - viktigast är att mamma och bebis båda är nöjda och glada!

  SvaraRadera
 4. Utan att ha läst skugges inlägg: för något år sedan skrev hon att ingen borde få vara hemmamamma eftersom barnen blir asociala och bara lär sig att städa, tvätta och baka...
  Vi ska nog inte tro allt hon skriver, hon vill bara skapa debatt.

  Min känsla är att flaskbarn sover bättre (blir säkert mättare, enklare att se hur mycket de har fått i sig, mm). Jag ammar ändå, men ser fram emot 6-månadersgränsen då jag ska börja komplettera med välling till kvällen för att få en unge som sover hela natten. Good luck.

  SvaraRadera
 5. jenny - när jag frågade min barnmorska sa hon att man vanligtvis har samma anlag som sin egen mamma, dvs lika lätt eller svårt eller normalt (eller vad man nu ska säga) att amma. Om det sen är så vet jag inte.

  O angående Skugge. Visst vill hon provocera och väcka debatt, men jag håller med Anna - papporna då?

  SvaraRadera
 6. Det där med anlag stämmer inte för mig. Min mamma hade svårt att amma mig och syrran ammade hon inte alls (men det berodde på att hon låg på sjukhus, inte på dålig mjölkprod.) men varken jag eller syrran har haft några problem alls med att amma våra barn!

  SvaraRadera
 7. Amning ja... Jag har alltid haft den där förutfattade meningen om att man absolut ska amma sitt barn. (Och det gör jag, allt har, peppar peppar, gått bra från start. Förutom tre mjölkstockningar förstås...) Men jag ser så många flaskmatade barn omkring mig och det funkar ju huur bra som helst, så why not! Det som funkar bäst för mamma är viktigast. En glad mamma är viktig för bebis :-D

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!