onsdag, november 15, 2006

Förlegad åsikt, eller sanningen?

"Jaha, du tror att hon är hungrig, igen?"
säger svärmor när jag försiktigt ber att få ta hand om Signe som ligger i svärmors famn och skriker och suger frenetiskt på händerna
"Ja, jag ser att hon vill ha mat igen, eller i alla fall vara nära mig"
säger jag och ser sådär hyfsat bestämd ut
"Men det är ju inte bra att skämma bort henne, hon mår ju inte dåligt av att skrika en stund och lära sig att hon inte kan få mat med en gång"
säger svärmor och ser ännu mer bestämd ut

Vad är det för inställning - att låta barnet skrika så att det lär sig, och att inte skämma bort barnet?

Så små barn som Signe förstår inte det här med att lära sig och att bli bortskämd. Det kommer senare. Nu handlar det om att överleva.

Så jag ammar.

8 kommentarer:

 1. De som fortfarande står fast vid den gamla uppfattningen om att det är okej att låta spädbarn skrika en stund, jag undrar om de har blundat för all nyare forskningen, fast de har haft så många år på sig att ta till sig ny fakta, eller om de egentligen vet att det är det nya som är det rätta, men envist klamrar sig fast vid sin gamla uppfattning för att på så sätt rättfärdiga hur de själv gjorde när deras barn var små. Fast det här gäller ju tyvärr inte bara äldre generationer, finns ju alltför gott om personer i vår ålder med samma åsikter. Ge svärmor en bok om utvecklingspsykologi i julklapp!

  SvaraRadera
 2. Nyare forskning, skulle det förstås stå.

  SvaraRadera
 3. Visa din svärmor den här artikeln:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194&a=588313&previousRenderType=3

  Den handlar om hjärnans utveckling efter barnets födelse och hur viktigt det är för barnet att ha en förälder som reagerar på barnets signaler (skrik mm). Riktigt intressant!

  SvaraRadera
 4. Ni kanske kan ge en instruktionsbok till henne i julklapp. "Hur man blir en stöttande, hjälpsam och förstående svärmor".

  Vet du, jag tycker att jag mest kör huvudet i väggen av att bemöta sådana kommentarer. Att försöka försvara mig och förklara. Det som känts bäst är om man hittar en avväpnande kommentar i stället. Typ "Nä jag tror inte hon är hungrig, jag tror hon vill äta upp sina fingrar. Och då funkar inte fingervantarna jag har köpt." Aah den var dålig! Jag är för trött för att komma på bitska kommentarer :-)

  SvaraRadera
 5. Stå på dig mot svärmor! Min svärmor tyckte det var förskräckligt att vi var så noga med att lägga barnen samma tid varje kväll, oavsett om det var tisdag eller midsommarafton. "Kan väl få vara uppe lite nu när det är midsommar", tyckte hon. Nej, sa vi, han är 2½ mån och har ingen susning om vad midsommar är....

  Och så en annan sak. Mina 3 barn är födda inom 4 år och det har varit nya grejor varje gång, sova på magen, inte sova på magen, napp - inte napp mm.

  Jag har en bror som är 14 år äldre än jag, när han var nyfödd skulle babies ABSOLUT inte ha mat på natten (helknäppt!!), men eftersom mina föräldrar var inneboende och min bror gallhojtade på nätterna fick han mat. BVC-läkaren (äldre dam utan egna barn) frågade om han fick mat på nätterna, nä, svarade min mor. Ja det syns, ett riktigt A-barn, sa BVC-läkaren.
  När jag föddes 14 år senare var det precis tvärtom, då SKULLE man ha mat på natten, men jag lär inte ha vaknat. Och min mor var ju inte så dum att hon väckte mig. SAMMA BVC-läkare, hon får väl mat på nätterna? O ja, sa mor, varje natt. Syns, ett riktigt A-barn.
  Så är det med olika ideer olika tider.

  Så stå på dig, du och din man vet allra allra bäst hur Signe vill ha det!

  SvaraRadera
 6. Man blir ju trött på allt sånt där... Sen tycker jag att folk överlag inte verkar ha respekt för VEMS bebis det faktiskt är.
  Skitsamma om hon är hungrig eller inte. Vill du ha tillbaks henne så ska du ju få det.

  SvaraRadera
 7. SJÄLVKLART känner du ditt barn bäst! Och aldrig att små bebisar kan lära sig i så liten ålder. De behöver massor av kärlek. Kom igen svärmor, när Signe blir några månader äldre, då är det läge att börja lära dem :-)

  SvaraRadera
 8. Jag håller med er alla. Och svärmor ska få på proppen nästa gång hon kläcker samma sak :)

  tack Paula för länk till intressant artikel, den ska jag definitivt printa ut och sticka under näsan på de som kläcker dumma kommentarer

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!