söndag, november 05, 2006

Grand Canyon, Göta kanal eller ingenting alls...

Och så var det där med bristningar. Att spricka. Eller klippas. Eller inte alls.
Ärligt talat hade jag inte räknat med något annat än att gå sönder. Det är ju liksom inte något litet som ska ta sig ut därnere.
Och ärligt talat var jag också så fokuserad på själva födandet, att faktiskt få ett friskt barn, att allt det där andra, det som kommer efter, inte riktigt fick plats.
Hade dock skrivit i mitt förlossningsbrev att jag ville bli insmord med mandelolja och få varma handdukar mot underlivet i utdrivningsskedet, och det är jag glad för.
Jag har vänner som fått barn som inte vågat röra vid, än mindre kika på sitt underliv på månader efter förlossningen. Det är de som myntat begreppen om bristningar i klass med Gran Canyon och Göta Kanal. Trodde att jag skulle vara likadan. Men det är ju inte för inte som jag har en journalistutbildning - nyfikenheten finns där - så bara en vecka efter förlossningen var jag där med en spegel. Och jag svimmade inte.
För sprack det gjorde jag. Mellangården klarade sig fint. Men slidan har en djup inre bristning. Och min ena blygdläpp gick bokstavligen talat sönder eftersom Signe flaxade sig ut i världen med höger hand framför huvudet.
Det är inte för inte som hennes namn betyder "ny seger".

5 kommentarer:

 1. Aha, det visste jag inte; "ny seger". Ja, det där med bristning är tvetydigt. Klart man inte vill spricka alls om det är möjligt. Jag smorde in hela "partiet" med babyolja flera månader i förväg. Har ingen aning om det var det som hjälpte. För sprack gjorde jag inte, gudskelov. Hoppas det läker bra och att du inte har känningar alltför länge.

  SvaraRadera
 2. Det är inte så himla farligt att spricka tycker jag. Med första fick jag en bristning i slidan och nu en sfinkterruptur. Lite läskigt att gå på toa första gången, men när man väl gjort det så är det ju faktiskt inte så farligt som man trodde. Tack och lov :-)

  SvaraRadera
 3. Signe och du var tuffare än jag och Embla.....Embla låg oxå med sin ena hand så där och efter x antal timmar (har glömt hur många det var) så nsåg de att det går INTE!! Vid det laget hade jag vrålat att JAG HAR PENGAR PÅ BANKEN, SKÄR UPP MIG!!! Lite brutalt....men jag kände att det går inte och då kan jag meddela att jag tyckte inte att det var så speciellt jobbigt att föda mitt första barn! Men du och Signe var tuffa och fixade det! Inte jag och Embla (och hennes stackars syster som låg bakom....:))

  SvaraRadera
 4. Snitt kanske inte är så dumt ändå ;-)
  Fan man är ju som en tonåring down där...hehe.

  SvaraRadera
 5. camilla- vad skönt att inte spricka alls

  Sassamamma - cool inställning trots sfinkerruptur!!!

  camilla - haha, gud vad man säger roliga saker när man föder barn. Men du skulle ju föda två bäbisar, jag hade aldrig klarat det. Pouh säger jag bara

  frökenkaos - njut av tonårsunderlivet ;)

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!