tisdag, november 21, 2006

Nej, nu räcker det

Jag är egentligen emot den. Har sett alldeles för många bevis för när den används som ett substitut, när föräldern helt sonika ger den till barnet istället för att ta reda på vad barnet egentligen vill.
Men nu, efter snart fem veckor, vet jag att Signe vill snutta - hela tiden. Och varken jag eller mina bröst eller hon klarar av att vi tillbringar dygnet runt i sängen. Jag känner mig instängd och kvävd, mina bröst blir ömma och Signe kräks och får knip i magen.

Så nu är den steriliserad och klar att använda - nappen.

Redan på BB konstaterade man att Signe har ett extremt stort sugbehov.
"Det kan bli jobbigt för dig som mamma", sa man då.
Det är inte jobbigt. Det är frustrerande och håller på att driva mig till vansinne.
Så idag, efter ännu en jobbig natt, tog jag beslutet att det får bli napp. Då hade jag ammat henne klockan ett, två, tre, fyra, fem och halv sju. Men hon åt kanske bara en av gångerna, resten av gångerna låg hon bara och snuttade. Det funkar liksom inte. Och det är inte farligt med napp, eller för evigt, men det känns ändå fel. Hade helst sett att hon klarat sig utan, att hon hittat sina fingrar, men hon fixar inte det. Och så ligger hon där som en liten hjälplös fågelunge och pickar frentetiskt efter allting som hon tror är bröst.
Sen kan det ju faktiskt bli så att hon ratar nappen. Att hon spottar ut den och fortsätter picka efter mitt bröst.
Det problemet tar jag i sådana fall då.

12 kommentarer:

 1. Napp är faktiskt inte alls en dum grej, man märker ju ändå om bäbisen vill något annat!

  SvaraRadera
 2. Helt okej. Vi började med napp efter två veckor. Jag kan tycka att snutta på fingrarna är värre, kan ge infektioner, narighet i fingrarna, svamp mm. Det finns faktiskt något som heter "sugeksem", att barnen får som eksem av sin egen saliv. Har märkt det på Lilleman vissa årstider. Lycka till. Sov när du kan. Gå ut, träffa folk, försök att må bra! Det är ju inte så att du bara tvärgerupp, du försöker och kämpar och testar för att hitta rätt för er. Precis som det ska vara.

  SvaraRadera
 3. Napp är en kanonuppfinning. Nu rekommenderar ju till o med BVC napp, för det minskar tydligen risken (ytterligare) för PSD. Om det känns som ett tungt beslut att börja med napp, så tänk på detta: om Signe istället börjar suga på tummen - hur lätt är det att få henne att sluta då? Nappen kan man ju bara ta bort när hon blir kring 2-3 år, men tummen har hon ALLTID med sig. Min mamma sög på tummen tills hon var 6 år (!) och var _tvungen_ att sluta då, för hon bröt armen och fick gipsa den - och då kunde hon inte längre få upp armen till munnen. Sådär, känns det bättre? ;)

  SvaraRadera
 4. Tänk då på att napp ändä är klart mycket bättre än brännvinsklut ;-))).

  Nej, skämt å sido - napp är suveränt om man använder den med förstånd som du verkar beredd att göra!

  SvaraRadera
 5. Napp är trevligt:) Mina har aldrig haft det ville inte ha det. Men OM de hade haft det behovet som Signe har hade jag shoppat och tvingat i dem napp!
  Funkar ju liksom inte i längden!
  och du napp är bra mycket lättare att vänja sig av med än att hugga av en tumme, lite brutalt sagt, men för att vara lite rolig! (som kanske bara jag tyckte att jag var....) Lycka till och låt oss veta!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Grattis till den lilla! :-) Vad fin hon är! Signe blev andranamnet här, men vi var tveksamma i flera veckor. Det är fint! :-)

  Hälsningar från en annan bloggande mamma :-)

  http://sissilinnea.wordpress.com

  SvaraRadera
 7. Napp är guld värt!!
  Jättesvårt att få dem att sluta med tumme/fingrar. Dessutom har jag sett skräckexempel där hela bettet (tandställning krävs och kanske operation framöver) blivit fel pga tumsugande.

  SvaraRadera
 8. Har ni använt baby björnen nånting ännu? Vad tycker ni, isf ?

  SvaraRadera
 9. Förstår lite hur du har tänkt, jag tänkte också så. Att napp på något vis är onaturligt. Men du, jag inbillar mig i alla fall att man inte behöver låta dem gå med napp jämt när de blir äldre. Jag tycker att det ser lite tråkigt ut när tvååringar har napp i munnen alltid. Kanske man kan se till att nappen är en del av sovrutinen?

  Dessutom, sugbehovet är ju inte evigt, det försvinner. Då kan man passa på att ta bort nappen om man vill det. Å andra sidan så ÄR det hemskt praktiskt med något som får dem att komma till ro och gör dem lite mer självsvändiga.

  Lycka till!!!

  SvaraRadera
 10. Napp är helt okej. Peo är världens snuttare han också, men vägrar tyvärr ta nappen. På nåt sätt går det, dagarna funkar bra - han är ju sju månader och har lärt sig. Men nätterna funkar ännu inte... Hoppas den funkar för er!

  SvaraRadera
 11. Tack för alla synpunkter. Intressanta, som vanligt

  Sissilinnea- välkommen hit!

  Minna - ja, vi har testat Babybjörnen och den funkar bra. Signe sover oftast i den en stund varje dag medan jag pysslar med annat. Och idag var vi ute och promenerade och det tyckte hon var finemang, satt där med stora ögon och upptäckte världen. Men jag är faktiskt lite sugen på sjal också, just för att den går att använda när man ammar

  SvaraRadera
 12. jag testade en ringsjal (finns bild i bloggen) som jag ammade i. supersmidigt!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!