fredag, februari 09, 2007

OM något händer

Nu vet jag vad jag gör om Signe sätter något i halsen. Om hon förlorar medvetandet eller får i sig frätande vätska. Jag vet också hur jag tar hand om någon som får ett epileptiskt anfall, hjärtinfarkt eller hamnar i chock.
Tretimmars-kursen innehåll både teori och praktiska övningar och jag har drömt om kompressoiner och mun-mot-mun-metoden hela natten.
Förhoppningsvis sitter det nu. Förhoppningsvis reagerar jag handlingskraftigt den dagen jag behöver använda kunskaperna. OM den dagen kommer. OM något händer. För är det inte Signe som drabbas så kanske det är grannen. Eller du.

Jag trodde att kursen skulle skapa mer ångest än lugn. Det är ju så mycket som kan hända.
Men på något underligt vis så inser jag att jag gör rätt, jag skaffar mig utbildning, och så mycket mer än det kan jag inte göra. Mer än att knäppa händerna, sluta ögonen och hoppas att ingenting ont någonsin kommer hända. Varken mig själv, Signe eller dig.

Men jag rekommenderar alla att boka upp ambulansföraren Anders för en tretimmars-kurs. Med eller utan bebisar.
Det kostar 500 kronor per par. Eller 300 kronor per person.

Och det är värt varenda krona.

6 kommentarer:

 1. Vilket bra tips! Jag TROR att vi får första hjälpen-utbildning på föräldragruppen - men i annat fall ska jag boka honom!

  Du har helt rätt - bäst att vara förberedd och lugn (det är väl då det inte brukar hända något också eller hur!?)

  kramkram

  SvaraRadera
 2. Jättebra med första hjälpen-kurs, tänkte jag och bokade raskt upp mig. Jättebra med kurs, berättade jag för mannen när jag kom hem full av information. Två veckor senare tyckte jag att det hade varit väldigt bra om jag inte hade förlitat mig så mycket på att min amnings-blöjbytar-zombie-hjärna skulle komma ihåg allt. Så när barnen sätter en prinskorv i halsen får jag väl panik och skakar dem upp och ned. Trots kurs. Uppgradering av minne, tack.

  SvaraRadera
 3. Hjälp. När jag läste första meningarna, trodde jag att du varit med om det!!! Usch. Låter jättebra med första hjälpen-kurs. Vi hade en på sista föräldragruppsträffen. Ett par timmar bara, men superbra!

  SvaraRadera
 4. Jag har kanske dålig tro på mig själv, men tror att jag kommer få totalpanik om något skulle hända någon gång och göra allting fel. Men brukar försöka träna bort det genom att gå och tänka olika scenarion. Tiden går snabbare, och så inbillar jag mig att jag då kanske kommer ihåg att jag ska rycka upp mobilen och ringa samtidigt som jag springer fram till olyckan, och så ska jag vara saklig i telefon samtidigt som jag går igenom hela Läge-Andning-Blödning-Chock. Skulle förmodligen bara sitta och skaka. Men har iaf försökt förbereda mig:)

  SvaraRadera
 5. Den där kursen vill jag gå. Hmm, ska nog fråga min barnmorska på BVC om det finns nåt liknande här.

  SvaraRadera
 6. Anna - ja, jag tror också att det ingår första hjälpen i föräldrakursen, men den är lite mer slimmad. Men ändå. Alltid bra

  Karin - Haha, ja, kanske blir det så för mig också, OM något sådant skulle hända. Men ambulans-Anders sa i och för sig att de som gått kurs oftast reagerar handlingskraftigt, att kunskaperna finns där. Det får jag verkligen hoppas. Men jag behöver ju verkligen fräscha upp dem med jämna mellanrum

  Camilla - oj, det var ju inte meningen, att du skulle tro att det hänt alltså

  Jossa - man vet ju aldrig hur man reagerar förrän man är där. Förhoppningsvis reagerar du handlingskraftigt.

  Minna - japp, kolla upp :)

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!