onsdag, maj 30, 2007

Mindfulness

Vi jobbade med medvetenhet igår. I skolan. Diskuterade. Blandade teori med praktiska övingar. Mediterade. Och blev medvetna.
För mig är mevetenhet att ha min kraft i nuet, att vara uppmärksam på mig själv, andra och de situationer jag har i och omkring mig. Och allt detta för att på så sätt kunna fatta så kloka beslut som möjligt.

Tidigare har jag så lätt fastnat i tankar om det som hände igår eller det som ska hända imorgon.Grämt mig över det jag kunde ha gjort bättre. Oroat mig för det som ligger framför mig. Det förflutna och framtiden. Det är inte oviktigt, men för mig handlar det om att hitta rätt tid för rätt sak så att jag inte förstör en terapisession genom att sitta och tänka på vad jag ska äta till middag. Till exempel.

Ta bara det här med att prata i telefon. Istället för att sätta mig ner och verkligen prata så springer jag omkring och gör en massa andra saker. Eller pratar samtidigt som jag är på väg någonstans och har tusen andra intryck omkring mig.
Det är inte kraft i nuet. Och inte heller är det uppmärksamhet på den jag pratar med. Och frågan är om jag fattar så kloka beslut när jag samtidigt rör om i kycklinggrytan.

Jag är långt ifrån närvarande i allt. Men jag är på god väg att i alla fall försöka.

12 kommentarer:

 1. Du skriver många bra saker. Jag läser och funderar. Det där med att leva i nuet är något jag har extremt svårt för. Tankar och planeringar i huvudet är så många att det ibland nästan gör ont.

  SvaraRadera
 2. Åh, mycket klokt och viktigt. Jag ska ta till mig och fundera på hur jag skulle kunna vara mer närvarande i mitt liv...

  Kram

  SvaraRadera
 3. Du är så tokbra på att beskriva det här. Mitt i prick!

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen mig sååå väl!Speciellt det där med att oroa sig för det som inte ens hänt ännu (och kommer troligtvis inte ens hända) och att jag springer runt och gör massa saker istället för att koncentrera mig på en sak.BRA SKRIVET!

  SvaraRadera
 5. Jag känner igen mig sååå väl!Speciellt det där med att oroa sig för det som inte ens hänt ännu (och kommer troligtvis inte ens hända) och att jag springer runt och gör massa saker istället för att koncentrera mig på en sak.BRA SKRIVET!

  SvaraRadera
 6. Jag känner igen mig sååå väl!Speciellt det där med att oroa sig för det som inte ens hänt ännu (och kommer troligtvis inte ens hända) och att jag springer runt och gör massa saker istället för att koncentrera mig på en sak.BRA SKRIVET!

  SvaraRadera
 7. erika - det du beskriver är ju alltför vanligt, även hos mig. Men jag tror att livet blir en aning enklare om man ibland kan stanna upp och faktiskt fokusera ett litet, litet tag.

  sandra - kul att jag väckte din nyfikenhet. Dessvärre kan jag forfarande inte lämna kommentarer på din blogg. Men jag läser. Som sjutton :)

  Yogamamman - du skrev något bra där, på din blogg, att vi är bra ambassadörer båda två, det gillar jag. För så är det :)

  Johanna - oj, många likadana inlägg blev det :) Och visst är det som du skriver, att det är så lätt att oroa sig för det som inte ens är här än, det gör jag också, en massa, men nu blir vi kanske lite mer medvetna.

  SvaraRadera
 8. Medveten närvaro håller på å bli trendigt. Det är ju bra:
  http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,1082068,00.html

  SvaraRadera
 9. yogamamman - kommer dessvärre inte in på länken, men det låter väldigt bra att det håller på att bli trendigt. Jag är iofs emot modeord och trendighet på det sättet, men jag är glad om det kan göra att fler får upp ögonen för det som jag själv tycker är så fantastiskt

  SvaraRadera
 10. Jo, jag vet. Och läs ingressen och kräks. :) Men som du säger - om det kan hjälpa folk så är det ju bra.
  Gå in på aftonbladet.se och vidare till Föräldrar i vänsterkant så hittar du artikeln. Tipsen under den är det bästa, tycker jag.

  SvaraRadera
 11. Och så ett till, alldeles superfärskt, länktips:
  http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_15678311.asp
  (Om det inte funkar, gå in på Svd:s Idag-sida.)

  SvaraRadera
 12. yogamamman - du är så bra, du kommer ju med en massa bra tips hela tiden. Perfekt för mig som inte riktigt läser tidningar på samma sätt längre. Eller har koll överhuvudtaget. TACK!
  Och SvD:s artikel beröde mig. Och en av kommentarerna till den gjorde mig så upprörd att jag skrev ett svar.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!