tisdag, juni 12, 2007

Två mål matOkej. Nu behöver jag hjälp. Av er som vet. Och har större barn.
Har hört och läst att barn som är åtta månader ska äta lagad mat två gånger om dagen. Lunch och middag.
Är det så?
Gör ni så?

Jag undrar när jag ska få in det målet. Signis äter ju lunch vid halv ett, gröt vid halv fyra och får sedan vällning vid sju, strax innan hon lägger sig.

Tips och råd. Pliiis.

16 kommentarer:

 1. Ok, nu har du tipsat mig massor. Så här kommer lite tips tillbaka: :)
  När vaknar damen måntro? Kanske går det att tidigarelägga lunchen? Så gjorde vi om jag inte minns fel: Frukost tidigt... Välling eller gröt. Lättmellis (typ fruktbit/puré/avokado eller nåt) vid 9 (eller ingen mellis alls på fm). Lunch halv tolv. Funkar fortfarande. Sedan gröt efter sömnen, kanske vid två-halv tre. Då får man förhoppningsvis in lite middag vid fem nånting. Och vällingen sju (hos oss alltså). Puh. Barn äter ofta... Och rutiner är bäst!

  SvaraRadera
 2. Hej ! Vi gav frukost (gröt) ca 08, mellanmål (frukt el. fruktpurè) ca 09.30, lunch(mat) ca 12, mellanmål(frukt el.fruktpurè) ca 14.30, kvällsmat(mat) 16.30-17, välling vid sänggående ca 20. Givetvis byggde vi upp måltiderna från mindre till hel portion, med efter- rätter, smörgås till frukost osv. Alla BVC har sin syn på hur man ska göra men det här funkade bra för både Filip o Oskar. Lycka till ! Sköna dagar ni har nu på picknickfilten ! Kram H.

  SvaraRadera
 3. Jag gör så ibland redan fast bebisen inte är åtta månader än. Fast då käkar hon lunch tidigare, kanske vid 11 och verkar hon hungrig och sugen senare får hon en laddning till. Fast då äter hon inte värst mycket välling eller gröt.

  SvaraRadera
 4. Lilleman åt jämnt:
  8 - frukostgröt, macka
  10 - mellis
  12.30 - lunch varm mat
  14.30 - mellis
  17.30 - middag varm mat
  19 - välling

  Junior, inte lika slaviskt...
  8 - frukostgröt, macka
  10 - mellis
  12.30 - lunch varm mat
  14.30 - mellis
  17.30 - middag varm mat + gröt (han hatar välling)

  Fast ibland sover junior över mellanmålen. Då skiter vi i dem och går direkt på den varma maten.

  Jag är JÄMT i köket. Plockar fram. matar. plockar bort. Torkar allt äckligt som fastnar överallt. Eftersom junior äter själv, kladdigt och mycket.

  SvaraRadera
 5. Hej! Det är första besöket för mig hos dig och jag vill bara säga att jag plöjt hela din blogg inatt. :)

  Dina texter var precis vad jag behövde läsa just nu. Jag har en liten kolik-kille på fyra veckor som gör mig ledsen, trött, arg, frustrerad (och såklart ofta glad och kär också)... och det känns inte så roligt att vara mamma. Men så läste jag ditt inlägg från den 30 nov. -06 och började gråta. Precis så känns det. Och nu känns det lite bättre bara av att veta att man inte är ensam om de här känslorna.

  Du har också fått mig att komma ihåg något som försvann ur mitt liv när jag flyttade hit (jag bor i Quebec sedan två år tillbaka) - min egen inre resa. Den hade jag alldeles glömt av att jag höll på med! *hjälp* Jag har copy/pasteat några av dina inlägg om meditation men vill gärna läsa mer. Vill du beskriva mer hur du gör och vilka steg du går igenom när du mediterar? Särskilt nyfiken är jag på delen om att fokusera på smärta och orsaken till den.

  Gud. Det här blev långt! Men jag blev så glad över att hitta hit (och över att bebisen sovit så länge att jag hann lämna en kommentar).
  Jag kommer tillbaka!
  kram / Ida

  SvaraRadera
 6. Du har fått många råd och tips redan om detta - jag kan bara berätta hur matglada Livia gör:
  ca 8.00: gröt
  ca 10: fruktpuré
  ca 12.30: mat - 200g
  ca 15: fruktpuré
  ca 18: mat - 200g
  ca 20: gröt - sen GOD NATT

  Max tre timmar mellan påfyllningarna för att inte blodsocker och humör ska dippa.
  KRAM!

  SvaraRadera
 7. Min Sara äter så här:

  När hon vaknar på morgonen oftast runt 8 får hon gröt. ¤h timmar senare lunch och 2 - 2,5 timmar efter det mellis = gröt. Och fyra timmar senare middag och välling vid 20:00. Vår dotter är lite kinkig gällande att äta annat än gröt och frukt därför måste hon vara ordentligt hungrig när hon äter lunch och middag annars är det ingen ide att försöka. ANnar shade det nog varit bäst att äta var 3:e timma typ lite mer jämt fördelat.

  SvaraRadera
 8. Min Sara äter så här:

  När hon vaknar på morgonen oftast runt 8 får hon gröt. ¤h timmar senare lunch och 2 - 2,5 timmar efter det mellis = gröt. Och fyra timmar senare middag och välling vid 20:00. Vår dotter är lite kinkig gällande att äta annat än gröt och frukt därför måste hon vara ordentligt hungrig när hon äter lunch och middag annars är det ingen ide att försöka. ANnar shade det nog varit bäst att äta var 3:e timma typ lite mer jämt fördelat.

  SvaraRadera
 9. Jag ger Alice 1 burk om dagen. Halva till lunch resten till middag. Har inga exakta tider. Där i mellan får hon välling, ersättning, gröt och mosad banan och i bland försöker jag truga i henne någon form av fruktpuré.

  Med andra barnet blir det så att hon får anpassa sig lite efter den övriga familjen...hon verkar nöjd och glad och går upp i vikt. Jag har gett henne två mål riktig mat om dagen sen hon var ca. 6,5 månad.

  Just det, hon äter majskrokar också lite nu och då. Det är puffat majs utan salt och socker, finns på barnavdelningen här på vår ICA Maxi i Nacka.

  SvaraRadera
 10. Såhär vid första besöket i din blogg så passar jag på att skriva om dottern´s matvanor ;) Hon är iofs 9 månader, men vi har kört det här "schemat" sen hon var runt 6,5 mån.

  ca. 6.00 - Välling 200ml (somnar om)
  10:00 - Gröt, macka och vatten
  13:00 - Lunch
  16:00 - Mellis
  17:30 - Middag
  19:00/20:00 - Välling 200ml

  Detta funkar toppen för oss, dessutom så sover tjejen mycket bättre sen hon började äta 2 lagade mål mat/dag!

  Lycka till! :)
  / Mikaela

  SvaraRadera
 11. Noras mattider:
  07.30: gröt
  (ev. också en banan/smörgås eller något annat lätt kring 09)
  11.00: lunch (varm burkmat)
  14.30 mellis (t.ex. en banan)
  16.30: middag (varm burkmat)
  18.00: gröt
  19.00: välling och god natt.

  SvaraRadera
 12. Ja, lunch och middag var det för Peo. Såg ut ungefär så här:
  09: gröt
  12: mat - 150g
  15: fruktpuré
  18: mat - 150g
  19.30: gröt - läggdags!

  SvaraRadera
 13. Tror inte vi hade några fasta tider, men ett tips kan väl vara att byta ut eftermiddagsgröten mot mat istället och kanske ha något litet mellanmål (t ex fruktpuré) mellan lunchen och middagen för att kunna senarelägga middagen lite om ni skulle vilja det. Sedan avsluta med välling på kvällen. Gröt kan hon ju få till frukost om hon inte redan får det. Det löser sig ska du se. Det gör det alltid. Det gäller bara att skaffa rutiner som passar er.

  Kram

  SvaraRadera
 14. Japp, för oss också!
  Ungefär på detta vis:

  7.00 amning, uppstigning
  8.00 gröt
  9.30 amning innan tupplur
  12.00 lunch
  14.30 mellis
  17.00 middag
  18.30 kvällsgröt
  19.00 nattinatt och amning

  SvaraRadera
 15. Glömde skriva en sak: Vi har tidigt, ja från början tror jag, försökt äta alla mål samtidigt som barnen. Det är väldigt smidigt och framförallt en mysstund och ett bra sätt att visa hur trevligt och bra det är med måltider.

  SvaraRadera
 16. TACK ALLA för superduperbra tips och råd. Som det ser ut just nu, och efter prat med bvc, kommer jag hålla fast vid morgonamning, välling vid 9, lunch vid 12, gröt vid halv fyra och välling vid 19. Tids nog kommer jag att sluta amma och börja med gröt på morgonen, tidigarelägga lunchen, ge frukt till mellis, få in middag vid halv sex och sedan välling innan läggdags, alltså ungefär som de flesta av er gör. Signis är nöjd som det är just nu och går upp i vikt som hon ska och är inte kinkig mellan måltiderna, men ju mer hon börjar krypa o röra sig, desto mer mat behöver hon.

  Särskilt tack till:
  H - som äntligen, fanfar, lämnat sin första kommentar. Heja! Kram till dig och dina grabbar

  Ida - åh, vilka fina ord till mig! Vad glad jag blir över att du gillar min blogg! Och vad bra att jag och mina blogginlägg väckt intresse och även kunnat trösta dig. Stort grattis till din lilla kille och att du vågar erkänna att du har alla de här känslorna som du har! Jag kommer att mejla dig lite senare, vill gärna läsa din blogg och komma med lite mer tips om meditation. Kram tillbaka!

  Yogamamman - bra att vi kan ge varandra tips! Och det här med att äta samtidigt - jag och Signis äter alltid lunch och mellis tillsammans. På sikt kommer även frukosten och middagen bli tillsammans, men just nu funkar detta fint för oss. Men jag tror definitivt på att äta tillsammans och skapa en gemenskap kring måltiderna.

  SOM SAGT - TACK GULLE ER FÖR ATT NI TOG ER TID.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!