tisdag, oktober 07, 2008

Dagisfunderingar

Vi får tillträde till nya huset i början av mars nästa år. Vi vet inte om vi kommer att flytta då, allt hänger på när vi får vår nuvarande lägenhet såld. Vi står därför i valet och kvalet om hur vi ska göra med dagisplats till Signe. När vi ska ansöka och var vi ska ansöka. På Ekerö får hon dessutom bara vara 15 timmar i veckan på dagis när jag är hemma med hennes syskon. I vår nuvarande kommun får hon vara 30 timmar i veckan.

Vi har bestämt att hon ska vara på dagis några timmar varje dag, men mer än tre timmar. Jag vet att det är bra för henne. Jag vet att hon kommer att tycka att det roligare att komma iväg och busa med kompisar än att vara hemma med mig och bebisen. I början kommer vi ju antagligen bara ligga hemma och amma. Så är det ju oftast.

På Ekerö är det tufft att få plats i mars/april. Alternativet är att hon går kvar på nuvarande dagiset tills vi får den plats vi vill ha. Då får jag pendla fram och tillbaka varje dag för att hämta och lämna. Det känns också jobbigt.
Eller så är hon hemma med mig och bebisen. Det skulle funka men jag skulle få dåligt samvete för att jag inte kan stimulera henne så mycket som jag skulle vilja.

Blä. Jag vet inte. Alls.

17 kommentarer:

 1. I min kommun är det också 15 tim/vecka som gäller för barn med fl föräldrar. På vårt dagis (privat regi) ser de helst att 15h-barnen går 5 timmar, tre dagar i veckan, ti-to (men givetvis gör man precis som man själv önskar). Men detta önskemål har de för att de vill att barnen ska hinna med allt som ingår under en dag, lunch, vila, lek. De anpassar även schemat så att sångsamlingar, promenader, utflykter osv sker just dessa dagar, så 15h-barnen inte ska gå miste om det lite mer speciella sakerna som händer. Det tycker jag är ett bra upplägg och tror det kommer funka bra för oss. Varken jag eller sonen skulle klara endast 3 timmar dagis om dagen. För mig blir det mest lämna, gå hem, gå tillbaka för att hämta. För honom blir det alldeles för korta dagar med kompisarna.

  Måndag och fredag tänkte jag variera med öppna förskolan och lek i parken med andra föräldralediga med äldre syskon.

  Tror att det kommer att funka bra.
  Med detta upplägg får jag och bebis hela fem timmar om dagen tillsammans bara vi två, tre dagar i veckan.

  Kolla lite med era tilltänkta dagis i nya kommunen och se vad de brukar använda för upplägg med sina 15h-barn, kolla sedan öppna förskolans verksamhet och schema (vissa dagar kan det ju bara vara småbarnsgrupp, inga storasyskon tillåtna) och se om det går att få ihop någon bra rutin som kanske skulle passa er. Sen vet man ju aldrig hur det blir när man väl är där ;)

  SvaraRadera
 2. Hej! Har inte kommenterat på ett tag, stort grattis till nya huset! Mitt råd angående dagisplatsen är att låta henne gå kvar i Bromma under vårterminen. Då har du större flexibilitet vad gäller timmarna de dagar hon är där och så kan du låta henne vara ledig en eller två dagar i veckan så måste ni inte åka fram och tillbaka varje dag. Då blir det mindre omställning för henne under våren och sen kan ni byta dagis när ni får plats på Ekerö, kanske till hösten? Lycka till! Hälsningar Karin i Bromma

  SvaraRadera
 3. Kloka kommentarer ovan, men svårt val! Alla beslut kring dagis och sitt barns vardag är svåra. Men jag har en känsla av att du kommer komma fram till rätt beslut så småningom.

  SvaraRadera
 4. Att pendla med en liten nyfödd bebis, som ni inte alls vet vad det är för person tycker jag låter som det jobbigaste alternativet. Du kommer inte att göra något annat än att åka fram och tillbaka hela dagarna. Och vinsten av att Signe får vara längre dagar kommer att försvinna helt.

  Det som diana skriver om, att gå längre några dagar i veckan och vara hemma några dagar tycker jag låter bäst. Vi har 30 timmar i veckan, men mina planer är att Lillkatten ska få vara hemma någon/några dagar och gå mellan 9-15 några dagar. Det tror jag blir en bra balans. Han får fortfarande stimulans av dagis, men får ibland chans att vara hemma med mig och bebis.

  Men vad som passar för oss behöver ju så klart inte vara bästa för er.

  SvaraRadera
 5. Hur lång tid skulle det ta för dig att pendla till dagiset? Kan mannen åka kommunalt till jobbet och du ha bilen? I så fall blir det ju smidigare. Om det inte blir för jobbigt att pendla skulle det nog finnas fördelar med att Signe går kvar i Bromma ett tag; fler/lagom antal timmar på dagis (15 är ju så lite) och så slipper hon omställningen med nytt dagis just i samma period som det blir en stor omställning i hennes liv då syskonet kommer. Men du ska ju också orka, så blir pendlingen för jobbig är det ju kanske inget fungerande alternativ. (Men om mannen kan lämna Signe på väg till jobbet behöver du ju bara åka en gång om dagen, det kanske blir uthärdligt.) Svårt val!

  SvaraRadera
 6. Nu läste jag kommentarerna ovan. Om man på Ekerö får ha barnen på dagis fem timmar om dagen tre dagar i veckan, låter ju det som ett bra alternativ. Förutom då att det blir svårt att ens få plats där. Och att det kanske inte är så roligt att byta dagis just kring perioden då syskonet kommer. Eller så kommer det att gå alldeles utmärkt.

  SvaraRadera
 7. Det är nog bra ifall du kollar upp att ni verkligen får ha kvar henne på hennes gamla dagis ett tag även efter att ni har flyttat. Vet att vissa kommuner vägrar betala för det och de kommuner man flyttar från vill ha platsen för något barn i den kommunen. Svårt dilemma dock, jag hade nog valt ett par längre dagar på dagis så hon får helhet där och sedan kanske någon/några dagar hemma. Tyvärr är det ofta så att det är dagiset som bestämmer hur de vill ha det. Där vi bor vill de inte att "halvdagsbarnen" går på fredagar för då har de lägre bemanning etc.

  Lycka till med era funderingar!

  SvaraRadera
 8. Grattis till huset! Dagispusslet verkar verkligen inte lätt. Men ni kommer att landa i en bra lösning för er. Personligen som nybliven mamma kan jag bara tänka mig hur det skulle vara att dessutom ha en pigg, alert och stimulanskrävande 2,5 åring hemma också...

  SvaraRadera
 9. Jobbig situation. Förstår att det känns tungt. Men jag tror att ni kommer att hitta en lösning som passar för er alla, tids nog/Karin

  SvaraRadera
 10. Om det inte bli alltför jobbigt att pendla skulle jag låta Signe gå kvar i Bromma under våren. Dels för tillgången på platser på Ekerö, men sen även för att det känns knepigt att skola in och låta Signe byta dagis när bebisen är så liten (fortfarande mycket känslor och behov av extra trygghet efter bebisens nedkomst). Tyvärr bestämmer många förskolor hur barnen som har reducerad tid får gå. På vårt dagis får de bara gå mellan 9 och 3 t ex, så var noga i spnt fall med att kolla upp det först innan ni bestämmer dagis. Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Signe får inte gå kvar på dagis i Bromma när ni flyttat. 15 h timmar räcker mer än väl för en 2 åring. ta till vara på er tid tillsammans alla 3. Den kommer nämligen inte tillbaka.

  Lycka till!!!

  SvaraRadera
 12. Hej! Jag har nyligen fått mitt andra barn och det skiljer två år mellan honom och hans storasyster. Jag tycker att det funkar utmärkt att ha storasyster på dagis tre dagar i veckan, fem timmar per gång.

  Nu är det säkert inte så för alla, men min dotter visar tydligt att hon vill vara hemma mycket med mig och bebisen. Lära känna, hjälpa till, känna sig viktig. Och det där med att småbarn behöver så mycket stimulans att man inte skulle klara av det hemifrån tror jag mest är något vi blivit ibankade. Man kan plocka fram målarböcker eller pärlpyssel när det ska ammas, eller läsa böcker. Bara man är hyfsat lugn i sig själv så behöver inte vardagen bli alls så stökig som man kan tro när man hör skräckhistorier om "tvåbarnschocken" och "flerbarnskaoset" ;)

  Jag var också stressad av tanken på hur vi skulle göra/inte göra med dagis. Men nu känner jag mig bara tacksam över den här extra ledigheten som jag tack vare bebisen får även med mitt större barn.

  Fast heeelt stressfritt är det ju såklart inte med en tvååring och en bebis, haha. Så projektet med att pendla skulle jag helt klart välja bort. Ett dagis som ligger nära till betyder mycket, tycker jag...

  Vilken jättefin blogg du har förresten! Hittade nyligen hit och läser nu bakåt:) Jag blir inspirerad och glad av att läsa, och det du har skrivit har fått mig att inse värdet av egentid. Något jag helt slutat unna mig sedan första barnet kom. Men nu ska det bli ändring. Tack!:)

  SvaraRadera
 13. Tack alla för engagerade kommentarer! Jag har tagit till mig allt, pratat med mannen och vänner och funderat, stött och blött.
  Nu har vi bestämt såhär:

  Vi ansöker om plats från och med april på Ekerö. Om vi får vårt förstahandsval kommer Signe att gå tis,ons och tors fem timmar per dag, det är okej med det dagis vi valt. Om vi inte får plats där betalar Ekerö till vår nuvarande kommun så att Signe kan gå kvar på nuvarande dagiset. Det är dock under förutsättning att nuvarande dagiset säger ok till det (Ekerö säger ok), ngt jag ännu inte fått 100 % ja på. Säger de ja kommer Signe att gå mellan halv åtta och tre varje dag. Mannen lämnar och jag hämtar, det skulle funka.
  Får Signe inte plats på vårt förstahandsval och inte heller få gå kvar på nuvarande dagiset kommer hon att vara hemma med mig och bebisen.

  Det viktigaste är dock, och det vill jag poängtera, att det funkar för Signe. Det blir en stor omställning för henne att bli storasyster och vi kommer att göra så att det blir så tryggt och lugnt som möjligt för henne. Innebär det att hon söker sig till mig och bebisen kommer jag att vara hemma med båda barnen. I sådana fall börjar Signe på dagis senare i höst, eller till och med ännu senare om situationen fungerar.
  Det är svårt att veta innan vi är där. Alla familjer är ju också olika så det gäller, som alltid, att hitta det som passar bäst för den egna familjen.
  Kram från mig. Till er.

  SvaraRadera
 14. Jag röstar på att du ska ha båda hemma. Ni slipper dagisinfektioner och passa tider. Öppna förskolan räcker till Signe som är så liten, ta tillvara på tiden när de är små, tids nog styr klockan. Dessutom kan man lägga dagisavgiften på att vara hemma längre.
  Om du frågar mig har samhället blivit sinnessjukt som erbjuder dagisplats till föräldrar som är hemma.

  I all välmening Anette.

  SvaraRadera
 15. Anette - förstår att du skriver i all välmening. Jag tycker nog inte att samhället blivit sinnesjukt. Snarare tvärtom. Det är väl jättebra att det finns ett val. Och vi är ju alla olika. För mig är det viktigast att alla gör det som passar bäst för just deras familj. Och jag kommer att vara hemma om det visar sig att det är det bästa alternativet för oss. Annars ser jag det som en schysst grej att Signe kan busa med kompisarna några timmar varje dag medan jag och bebisen sover och ammar.

  SvaraRadera
 16. Detta inlägg + kommentarer har lärt mig något nytt! Jag har aldrig tidigare hört talas om att barn med småsyskon som är hemma inte får gå så länge på dagis som annars. Det tror jag inte gäller här. Men kanske därför det kostar dubbelt så mycket? ;) Folk får göra som de vill, men när min dotter nån gång får ett syskon vill jag vara hemma bara med det, som jag var med min dotter. Hon har det jättekul på dagis och trivs superbra där, hade hon inte gjort det hade jag väl tänkt annorlunda... Jag tror det är viktigt att man har tid för sig själv, tid två och två och tid allesamman i en familj.

  SvaraRadera
 17. Kristina - vad spännande att höra om dina erfarenheter. Och säkert är det så, att man i Norge inte har samma regler. Och kanske att det också kostar dubbelt så mycket, precis som du skriver. Och jag håller med mig i dina funderingar, jag är ju själv inne på samma spår, att ge barnen samma start. Men jag får helt enkelt se hur den här förändringen landar hos Signe. Men att ha tid för själv i en familj är ju en självklarhet för mig. Tack för din kommentar!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!