måndag, december 01, 2008

Ilska

Vi jobbade med ilska som tema i fredags och lördags. I skolan.
Och det slår mig att ilskan som funnits i mitt liv förvandlats från den här ursrpungsilskan med skik och bråk till en kraft. Den som finns här som en naturlig och sund del i mitt liv.
Jag var i många, många år väldigt arg. Både utåt och inåt. Och jag var arg ofta, ofta. På det mesta.
Sedan kom rädslan för ilskan. Då höll jag mig undan, gick inte in i närkamp med den. Och sedan förnekelsen (=genom att inte bli arg finns den inte).

Nu blir jag arg. Vid de tillfällen då jag tycker att det behövs. Och jag visar det. För alla. Även för Signe. För ilska är en känsla precis som vilken som helst. Och den är sund. Jag och mannen blir arga på varandra, och på Signe, och på andra. Men sedan är vi måna om att be om ursäkt och förklara varför vi blev arga.

Sådant är livet. Och jag vill inte gömma Signe från livet.

(För övrigt är livet också lugn och ro och tystnad. Signe är på dagis för första gången på nästan två veckor. Jag är ledig från jobbet och sitter med latte, tända ljus och pepparkakor i soffan. Och njuter.)

9 kommentarer:

 1. Skönt att det har ordnat sig med Signes lilla mage! Skönt också för dig med njutning, det låter riktigt härligt med pepparkakor, ljus och latte! Kram, kram

  SvaraRadera
 2. Det är med glädje jag läser att någon annan också "reviderat" sin ilska. Jag har också bearbetat min. Förut gick jag mest omkring och "pyrde" över allt och alla, idag kan jag styra den åt rätt håll. Och det är betydligt lättare att leva.

  Åh, vad jag unnar dej dendär soffstunden - och många fler ;)

  SvaraRadera
 3. åh vad härligt det låter!
  Ja, iofsg det med ilska oxå, riktigt sunt faktiskt, även om jag mer syftade på din lugn o ro, med tända ljus o pepparkakor...
  Här är det ännu en stressig dag på jobbet :(
  Va skönt att Signis är på dagis igen, det betyder att hon är bättre i magen/mår bättre gissar jag på!

  ses på torsdag tandis, jag vill ha bedövning....
  //arvids mamma

  SvaraRadera
 4. Skönt att ni är på banan igen och att du får tid att cocoona i gravidbubblan för dig själv ett tag. Väldigt viktigt som förberedelse tror jag. Visst är Anna Wilsbys bok bra?

  Härligt att du lärt dig hantera din ilska, en stryka.

  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Jag gjorde ett test en gång där jag fick fram att min favoritkänsla var ilska. Jag är rädd för att det stämmer. Men jag är i alla fall medveten om det, och ibland också orsakerna. Men jag ibland också lyckats med det omöjliga just i den kraftfulla ilskan, så jag förstår vad du menar..

  SvaraRadera
 6. Så spännande att få jobba med ilska som tema i 2 dagar. Jag har här att undersöka och upptäcka. Tack!

  SvaraRadera
 7. Sund inställning. Det här med ilska är ju inte helt lätt. Känner igen mig i att den kan bli en kraft. Har länge varit rädd för ilskan och gjort vad jag kunnat för att undvika den. Nu försöker jag precis som du låta den komma när jag är arg och inte rikta sig på fel saker eller personer.

  SvaraRadera
 8. Du skriver så bra om ilskan. Precis så är det. Känner igen mig så väl.

  SvaraRadera
 9. Sara - ja, det kändes som om jag verkligen behövde den där stunden för mig själv. Och fler stunder därtill.

  Nina - känner igen det där med ilska som pyr lite hit och dit och glädjen att nu kunna styra den åt det håll jag vill. Skönt att även du kommit dit.

  Arvids mamma - stressiga dagar på jobbet är inte bra såhär i december. Vilken tur att jag kan bedöva dig lite snart då ;)

  Jenny skriver - ja, jag ser min vila som en enorm viktig del i min förberedelse för förlossning och tiden med nyfödd bebis.
  Annas bok är kanon, jag läste den redan förra gången det begav sig, men vill fräscha upp minnet nu. Kram

  Borgarbrackan- det finns ju inga rätt eller fel i ilskan, vi är alla på olika ställen i livet, men för mig har det varit otroligt skönt att hitta kraften istället för den pyrande ilskan och irritationen som förut låg hos mig.

  Uttrycksrum - ja, det är en ynnest att få jobba med ilska i två dagar. Verkligen. Jag är lyckligt lottad.

  Misen - ilska är nog tufft för de allra flesta, men vad skönt att höra att du kan rikta den rätt

  Sara - ja, så är det för mig. Och för dig. Men inte för alla. Det finns ju inga rätt eller fel.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!