söndag, april 19, 2009

Vardagsmeditation

Sedan jag blev tvåbarnsmamma räcker inte tiden riktigt till. Att få in den dagliga tjugominutersmeditationen har ibland varit svårt. Jag har valt andra saker istället.

Men jag behöver min andning och min reflektion, att komma ner i mig själv ordentligt. Så nu hittar jag andra sätt att meditera, i vardagssysslorna. Det går utmärkt att räkna andetag och sluta ögonen när jag rullar Siris vagn fram och tillbaka i trädgården för att hon ska somna. Eller när jag sitter på tunnelbanan på väg till skolan. Och att göra det innan jag somnar och strax efter att jag vaknat hör till rutinerna, hur trött eller stressad jag än är.

Andas in. Andas ut.
Vid varja inandning tillförs kroppen mer kraft och energi.
Vid varje utandning släpper kroppen det som inte längre tjänar den.
Andas in. Andas ut.

(bild framgooglad från artemistics.wordpress.com)

7 kommentarer:

 1. Jag kom hit genom länk, och skulle vilja lära mig meditera. Kan jag göra det själv? Låter så skönt när du berättar om det.
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Vet du, jag tror att man hittat kärnan i meditationen och lugnet när man kan göra som du! Att man närsomhelst och varsomhelst kan ta in sin andning och koppla bort omvärlden. Jag ser det hos mej själv också - jag är inte längre beroende av ensamheten, tystnaden och det tända stearinljuset för att jag ska kunna gå in i mej själv. Lugnet finns med mej hela tiden, på sätt eller annat.
  Namaste

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen en extra utmaning att finna lugnet för meditation :)
  Jag kände mig som en skurk när jag mediterade under en långamning en gång, men det är ju inte värre än när jag mediterade under graviditeten.
  När Lillärtan ska somna gör jag lite ujjaiandning, vilket slappnar av både henne och mig.
  Och meditationen kommer automatiskt när jag lägger mig på spikmattan.
  Kram Helle

  SvaraRadera
 4. hej, hittade också hit och gillar din blog.
  Jag har precis fått mitt andra underbara barn.
  Har i många år intresserat mig för andlighet men vill nu lära mig både yoga och meditera. Jag börjar koncentrera mig på yoga då lillan är helt nyfödd.
  Tänkte börja med att köpa ngn slags DVD för yoga då jag inte har möjlighet att åka till nybörjar pass på lokal ännu. Har du eller ngn annan här någon som helst erfarenhet av bra hemma DVD?

  Tack för intressant blogg.

  SvaraRadera
 5. Utan yoga skulle jag vara rastlös i kropp å själ.

  Härligt.

  SvaraRadera
 6. Du är så himla inspirerande!
  Man lär sig nåt nytt varje gång man tittar in på din blogg tycker jag.
  Jag hoppas att du är medveten om att du hjälper många till ett bättre mående, bara genom din blogg. Det är fantastiskt! Verkligen! Tack!
  Ses på freda!

  SvaraRadera
 7. Bloggullet - vad kul att du är intresserad av att börja meditera. Du kan absolut göra det själv, men jag rekommenderar att träffa någon som kan lära dig, från grunden. Det finns en rak olika former av meditation och ibland kan de nog låta svårare än vad det är, jag tror att det gäller att hitta det som passar just dig, och som blir sanning i ditt liv.
  Men det är inte svårare än att faktiskt sitta, ligga eller stå och koncentrera dig på din andning, hur du andas in och hur du andas ut. Vissa meditaitonsformer har ett mantra som man ska upprepa, tyst för sig själv, jag föredrar att koncentrera mig på andningen. Syftet är detsamma, att stilla tankarna en stund. Du kan även sitta och titta in i ett ljus. Lycka till!

  Nina - ja, jag tror nog också det. Och det är underbart att även du hittat lugnet och kärnan i meditationen. Kram

  Helle - låter väl alldeles ypperligt att ägna amning åt meditation. Och att andas när bebis ska sova gör jag också, det lugnar verkligen.

  Anonym - hej och välkommen hit. Vad kul att du är intresserad av yoga och meditation. Det beror ju lite på vilken typ av yogaform som du är intresserad av, det finns ju flera. Men jag vill tipsa om en bra mamma-baby-yoga-dvd som jag precis testat (och även kommer att skriva om här på bloggen tänkte jag). Den heter Mamma-baby-yoga och finns bland annat att köpa på tryggabarn.se. Men som sagt, håll utkik, jag kommer att skriva om den. Och stort lycka till! Och grattis till bebis!

  Daniel - jag kunde inte ha sagt det bättre själv!

  Fröken blund - åh, min vän, vad du är snäll mot mig. Det glädjer mig att jag kan inspierar. Det kan du också, och på fredag ses vi och kan inspirera varandra. Härligt!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!