torsdag, juni 04, 2009

Andningstips, del två

Jag tittar ofta på mina barn när de sover. Tryggt och varmt vilar de mot kudden. Tryggt och vant sänker och höjer sig deras magar. De andas helt rätt. De andas genom näsan. Då får blodet syre och lymfsystemet aktiveras, vilket gör att slaggprodukter förs ut ur kroppen.

Små barn andas inte genom munnen. Men det gör vi vuxna. Och när vi stressar så flämtandas vi nästan, vilket gör oss ännu mer stressade.
Det är också lätt att andningen hamnar långt upp, i bröstet, när vi andas via munnen.

Övning: För att hitta rätt teknik och djupandas med magen (och alltså genom näsan) kan du testa följande:
 • Andas långsamt in genom näsan och räkna till tre.
 • Håll andan och räkna till tre.
 • Andas ut långsamt och räkna till tre. Slappna av,
 • Andas normalt några gånger. Börja om.

Det sägs att fem minuters djupandning ger samma effekt som en timmes vila. Jag vet inte om det stämmer, men effekten är slående.

3 kommentarer:

 1. Vad man lär sig hela tiden! Inte undra på då att lillbebisen får panik nu när han är täppt i näsan ... Jag som lite hejsansvejsan tänkt att han får väl andas med munnen istället.

  Och jag ska vara trebarnsmor. *skäms*

  Nu ska här näsandas!

  SvaraRadera
 2. Tack för din andningskurs! Läser just nu i "Yogaliv" om Pranayama, så dina tips ger ytterligare en dimension.
  Har alltid undrat när man går över till vuxenandning, dvs huvudsakligen genom munnen?? Testade lite pranayama med min 12-åring idag, hon andas mestadels genom munnen sa hon...
  Kram Helle

  SvaraRadera
 3. Märta - jag tror inte att de inte kan andas genom munnen, det kan de säkert, om de verkligen måste. Men den naturliga andningen sker via näsan. Fast jag är ju ingen expert på det här.

  Helle - Visst är Yogaliv bra, den ger mig en massa tips, inspiration och energi. Ja, det är en bra fråga, när vi går över från näs-till munandning, ingen aning...

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!