onsdag, juni 03, 2009

Yoga för barn

Jag yogade igår. I Signes rum. Hon hade svårt att somna och ville att någon skulle vara nära. Hon gillar när jag yogar. "Det låter så skönt när du andas, mamma" brukar hon säga.
Igår ville hon vara med och yoga en liten stund. Då gör hon några kullerbyttor, står i hunden några andetag och försöker ställa sig på huvudet.
Sedan drog hon fram sin stol och ställde den vid kortsidan av min matta. Hon satte hon sig på den, med favoritnallen (som för övrigt är döpt efter prästen som döpte både henne och Siri) och förde följande konversation:

"Titta, där är min mamma, hon yogar"
"Det är bra att yoga nallen, man blir glad då"
"oj, nu står mamma på ett ben nallen, ser du?

Hon satt på stolen, med nallen, i nästan en timme. Sedan lade hon sig i sängen. Och somnade.

Yogan finns med som en del i hennes liv. Om den blir självklar för henne vet jag inte. Jag kommer aldrig att pracka på henne något av det som jag tror på. Hon får själv välja. Och ibland väljer hon yogan, sådär när andan faller på. Som i söndags - vi gjorde en utflykt till Asknäs och när jag rullade ut filten som Siri skulle ligga på i gräset tog Signe över den och sa "Jag vill yoga lite nu...". Sedan gjorde hon några övningar, till övriga trädgårdscafé-gästers förtjusning.

Jag är övertygad om att yogan är bra för barn. Till att börja med som en lek och ett förhållningssätt till livet. Det viktigaste är glädjen men barnet övar även lugn, koncentration och kreativitet. Andningen är viktig även här men den kraftfulla och medvetena andningen får vänta ett tag.

(tack till bloggläsaren M som skickade mejl och frågade om just yoga för barn, det gav mig inspiration till detta inlägg)

11 kommentarer:

 1. Härliga Signe! och härliga du som låter henne vara med på sina egna villkor. Precis så ska det ju vara. Min dotter yogar med mej ibland och är med på mina lektioner emellanåt. Yogan är nog väldigt lekfull för henne, men jag gläds varje gång jag ser att hon stannar upp några extra ögonblick medan hon sitter bredvid mej i Padmasana och väntar på att jag ska säga "vi är färdiga nu" :)

  SvaraRadera
 2. Vad mysigt det låter att yoga tillsammans :) Roligt att hon verkar vara intresserad av yoga!

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig yogatimme ni hade tillsammans! Ärtan yogar lite då och då när hennes anda faller på. Helt på eget initiativ rullar hon ut en yogamatta och gör någon övning.
  Jag är också övertygad om att yoga är bra för barnen, om de själva får bestämma takt och tid:)
  Kram Helle

  SvaraRadera
 4. Åh vad härligt det låter!
  Jag skulle verkligen vilja komma igång med yoga. Kan man boka privatlektion med dig? :-)

  KRAM!

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Yogan hittar barnen, och barnen vill bli hittade av Yogan.
  Kram
  c

  SvaraRadera
 6. Karin med mexarna04 juni, 2009 13:28

  Vet du att min stora tjej yogar på dagis. Efter maten går alla som vill (och det vill alla) in i ett rum, sätter sig med benen i kors, händerna på knäna och andas genom näsan. Så sitter de där, tysta och bara andas en stund. Fröknarna säger att det är magiskt. Häftigt va!

  SvaraRadera
 7. Nina - din dotter, och du, har härlig inställning till yogan. Precis så ska den vara. Naturlig och lekfull.

  Susanne - ja, det är mysigt :)

  Helle - ja, det är nog viktigt att barnen får bestämma tid och takt, yogan får aldrig bli några krav.

  Jenny - vet du, jag kommer att utbilda mig till yogalärare nån gång under nästa år har jag tänkt, såvida jag har tid och råd och allt det där. Sen får du komma hur mycket du vill :) Nu kan jag lära dig de enklaste övningarna men vågar inte mer än så. Kram till dig

  Carina - ja, så tror jag också. Och det gäller även vuxna. Och tack, håret blev bra, jag är nöjd!

  Karin - åh, det är ju precis så yoga ska praktiseras, i all enkelhet men som en del av vardagen

  SvaraRadera
 8. Alldeles ljuvligt att läsa!

  Är väldigt nyfiken på yoga. Har tänkt att försöka mig på det, vet bara inte hur och när än. Skall ta till mig din andning, så kanske min stress som ligger nära ytan försvinner med min spänningshuvudvärk.

  Fin liten femmånaderstjej! Härligt med lite mer sammanhängande sömn, tänk vad det kan göra mycket!

  Kram Caroline

  SvaraRadera
 9. Drömlägenheten- Jag tror absolut att din spänningshuvudvärk kan bli bättre ja till och med försvinna helt om du ger dig själv en stunds andning varje dag. Om du sedan börjar med yoga (eller en annan form av meditativ träning) så förbättras nog möjligheten till ett liv utan spänningsvärk helt. Sedan jag började med yoga har jag nästan aldrig spänningsvärk längre, och i många, många år led jag av det.
  Och sömn....ljuvliga ljuvliga sömn, den gör mycket. Trevlig helg!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!