måndag, november 02, 2009

Höstens blues

Den lurpassar i buskarna och smyger sig på sådär obehagligt, lite från sidan. Och den gör det varje år, precis den här tiden, när löven blåser av träden och mörkret lägger sig tidigt på eftermiddagen.

Höstbluesen.

Den var en fiende i många, långa år. Jag kan inte säga att den är min vän nu, men jag har lärt mig att acceptera att det är såhär, just nu. Förut kunde jag lamslås av känslan, tro att den aldrig skulle ge med sig, att allt var över. Nu vet jag att det är tungt ett tag, ja ganska många veckor innan det lättar igen.

Tills det lättar är yogan och meditationen det enklaste och mest tydliga sättet att dämpa känslan. Och extra pussar från familjen. Och en stor kopp rött te varje kväll.

11 kommentarer:

 1. Åh, jag har också givit efter för deppen i så många år. Inte vetat att det går att påverka. Skönt därför att ha blivit lite vuxnare, mognat något och lärt mej ta itu med det jobbiga. Skönt också att yogan och andningen finns där, som räddare i nöden men också som enorm glädje!

  Tända ljus, feelgood-saker och varmt te!

  SvaraRadera
 2. Förstår din blues...har haft det tungt alla mina höstar sen mamma rycktes bort. Det blir liksom dubbelt mörker. Men jag har som du förlikat mig med det och gör saker som ska hjälpa mot det värsta som ljusterapi till exempel. Så sköt och så avslappnande. Men meditation är också välgörande och har precis beställt Ola Schenströms nya meditations-cd Kärleksfull vänlighet som jag med spänning ska testa då den kommer. Å yoga vill jag gärna utöva men det går tyvärr inte nu. Men det kanske finns övningar jag skulle kunna göra som inte innefattar belastning på handleder? Kram!

  SvaraRadera
 3. Såg ditt tips på yoga längre ner:) ska kolla upp det. Tack! Det hade varit så skönt å göra några morgonövningar..:)

  SvaraRadera
 4. Höstblues ja.. Lika vacker och klar kan hösten vara mörk kall och deppig. Men te är en bra bot! Kusmite är min senaste räddning :)
  Kram Helle

  SvaraRadera
 5. Visst är det tungt när höstmörkret kommer. Alldeles för länge lever vi i mörkret. Det är tur att det finns saker som muntrar upp som kramar och pussar från den egna familjen :-). Och en liten bebis som förhoppningsvis behagar titta ut snart :-). Tänker på er! Ring när du känner för det! Stor kram!

  SvaraRadera
 6. Stor kram på dig! Tack för att du delar med dig.

  SvaraRadera
 7. Bra beskrivning på höstblues.
  För egen del infaller den alltid veckan vi ändrar till vintertid. Varje år. Diverse ljusterapilampor har installerats för att "lura" hjärnan.
  Nu när vi bor på andra sidan jordklotet inser jag vilken effekt solen har (och ingen vinterklocka).
  Rekommenderar varmt ljusterapi!

  SvaraRadera
 8. det finns bara ett sätt att bli av med den där skiten...
  Att gå så långt man kan ....
  Kram till dig ;)

  SvaraRadera
 9. Acceptans + ta hand om sig lite extra, låter klokt.

  Grattis till uppsatsen!

  SvaraRadera
 10. För mig är det precis tvärtom! jag har min blues i april...kram!

  SvaraRadera
 11. Nina - visst är det skönt att vara mer vuxen och mogen och veta att det går att påverka. Och vilken tur att vi har vår yoga!

  Toril - jag förstår att hösten blir dubbelt så mörk för dig. Sorg är tungt. Vad spännande med Ola Schenströms nya meditations-cd Kärleksfull vänlighet, berätta gärna vad du tycker om den.
  Och jag tror definitivt att du kan hitta yogaövningar som passar dina handleder, det handlar ju egentligen inte om att belasta dem. Jag hade problem med mina handleder efter båda förlossningarna med barnen och har fått modifierade övningar av mina yogalärare. Så mitt tips är att konsultera någon som kan hjälpa dig utifrån just din kropp. Kram och lycka till!

  Helle - Kusmite har jag faktiskt aldrig testat. Har en fördom om att det är ganska dyrt, men jag har kanske helt fel.

  Wille - ja du, den där bebisen.....Vilken söt en! GRATTIS igen!

  Frida - och tack för att du skickar små kommentarer och mejl till mig!

  Sue - jag har aldrig testat ljusterapi men alltid varit nyfiken. Tack för tipset!

  Fröken blund - jag vet, och jag behöver verkligen den där promenaden nu. Vad sägs om onsdag? Kram

  Uttrycksrum - tack!!

  Annika - ja, så kan det också vara. Min man är likadan, har sin blues på våren. Vi tajmar inte varandra så bra med andra ord.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!