torsdag, februari 03, 2011

Tretton minuter om dagen

Jag ger tystnaden tretton minuter om dagen. Som minst.
Det är så lång tid min kvällsmeditation tar. Eller kort tid kanske. För vad är väl tretton minuter av min dag? I princip ingenting.
Jag ställer timern på mobiltelefonen, släcker ner i sovrummet och sätter mig på sängen. Och sedan sitter jag där, i tretton minuter, och stillar mina tankar. Fokus ligger på andningen. När jag är som mest uppe i varv måste jag räkna mina andetag för att behålla fokus, det räcker inte med att bara observera andningen. Tappar jag räkningen för att jag tar tag i någon tanke och låter den stanna så börjar jag om från ett igen. Vissa gånger klarar jag inte att räkna till tio innan det är dags att börja om igen. Vissa gånger hamnar jag i ett djupt meditativt tillstånd.

Jag tänker att meditationen speglar resten av mitt liv.
Och också att den är del av resten av mitt liv.

Sedan jag började meditera regelbundet tänker jag klarare, sover jag bättre, och har jag överhuvudtaget mer energi och bättre tålamod. Det är som att jag liksom vet vad som är viktigast. Jag vågar inte tänka på hur det skulle vara om den inte fanns i mitt liv.

So - for the rest of my life - meditation is here

7 kommentarer:

 1. Mina stilla stunder är sporadiska. De kommer liksom till mej när jag behöver dem, eller så tar jag med tid för dem när det börjar rulla på för fort.

  Din kvällsmeditation låter som ett superbt sätt att avsluta dagen!

  SvaraRadera
 2. Tack för din inspirerande blogg! Har följt den en längre tid men varit alldeles för dålig på att dela min feedback. Just kvällsmeditation är något jag gärna vill få in som rutin ddå det låter som den perfekta avslutningen på en dag - har inte lyckats ännu, men snart!

  PAM

  SvaraRadera
 3. Men, åh, så bra! En sådan rutin har jag försökt få till med min aftonbön/meditation, men misslyckats och det har fått bli en halvmesyr när jag redan lagt mig i sängen och håller på att somna. Jag ska nog faktiskt ta efter dig i det där med stilla minuter; kanske börja i några färre bara för att inte uppleva stress. Tack för att du alltid är så klok! Kram!

  SvaraRadera
 4. Nina -känner igen mig i det, mina stilla stunder kommer också när jag behöver dem som mest. I bilen är ett sådant ställe. Jag stänger gärna av radion och sitter i tystnad mina 45 minuter på väg hem från jobbet. Och det behöver jag - från liv och rörelse till liv och rörelse

  Pam - men åh, tack, vad glad jag blir av dina fina ord! Och jag kan verkligen rekommendera kvällsmeditation.

  k - ja, börja med fem minuter eller bara några få. Så började jag, just för att slippa känna stress. Tanken är att jag vill sitta i 20-30 minuter på sikt, men det får komma när (om) jag är redo

  SvaraRadera
 5. 13 minuter är verkligen ingenting på 24 timmar. När jag mediterar blir jag dessutom mer effektiv, så det är snarare så att jag vinner tid på att meditera än förlora. Hoppas att många som inte tycker att de har tid att meditera läser ditt inlägg och börjar med meditation.

  SvaraRadera
 6. Jenny - nej, 13 minuter av 24 timmar är ingeting. Och jag håller med, ju mer jag mediterar (alltså tar det lugnt) desto mer effektiv är jag. Men det där är väl olika, vissa människor tycker nog att meditation är supertrist. Kanske är det de människorna som behöver den som bäst, vad vet jag.
  För mig är den i alla fall guld värd.
  Tack för din fina tanke.

  SvaraRadera
 7. Gör du detta när barnen somnat, eller hur gör du för att koppla bort stoj och stim i huset? Låter härligt!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!