onsdag, juli 13, 2011

Sommarblogg - Ulrika (om medveten sommarnärvaro)Idag presenterar jag min tredje sommarbloggare Ulrika. På adressen www.ulrikagabriel.blogspot.com hittar du hennes blogg, datum till hennes föreläsningar, inbjudningar till olika kurser samt en rad andra erbjudanen Ulrika jobbar som coach och inspiratiör och sprider otroligt mycket glädje och engagemang omkring sig. Här är hennes text:

Medveten Sommarnärvaro

Sommar. Semester. Sol. Salta vindar. Resa. Bada. Glass. Umgås. Grilla.
Det är många ord vi förknippar med sommaren. Ord som gör oss glada till mods och sådant som vi verkligen längtar efter hela kalla vinterhalvåret.

Så kommer då sommaren och då ska vi hinna med allt det där som vi har längtat efter hela vintern.
Självklart vill vi ha plats för sol och bad – hemma eller på solsäker strand söderöver. Kanske ska vi passa på att träffa släkt och vänner som bor runt om i landet. Eller så ska vi ta tag i det där med träning och motion. Det är ju så mycket lättare när man ha tid på sommaren. Äta gott vill vi också så klart och planerar in en massa grillkvällar.

Problem uppstår när vi vill för mycket. När de få semesterveckorna ska räcka till så mycket att vi istället för njutning upplever stress. Det är tyvärr inte ovanligt att personer kommer tillbaka till jobbet efter semestern och känner sig helt utpumpade. Det är inte riktigt det som är meningen med semester. Det ska vara en tid för vila och återhämtning så att vi orkar fortsätta jobba ända fram till nästa sommar.

Självklart ska vi uppleva saker, kanske resa och naturligtvis umgås på vår semester, men det gäller att hitta en bra balans. En balans som låter dig stanna upp, vila och reflektera mellan varven. Se till att ha obokade dagar i kalendern. Dagar då du kan göra det du vill och känner att du behöver just då.

Under någon av alla dessa obokade och oplanerade dagar kan du ta dig en stund för dig själv då du tränar på lite medveten sommarnärvaro:

Sök upp en plats där du får vara ifred och där du känner dig lugn och harmonisk. Sätt dig bekvämt. Slut ögonen en stund. Lyssna. Vad hör du för ljud? Koncentrera dig på att lyssna en stund. Se vilka olika ljud du kan höra.
Forstätt att ha ögonen stängda och fokusera sedan på dofter. Hur doftar det där du sitter? Vilka olika dofter kan du identifiera?
Öppna ögonen. Se di g omkring. Hur ser det ut runt omkring? Vad ser du för saker att fascineras över? Vad är vackert?
Avsluta sedan övningen genom att återigen stänga ögonen. Fokusera nu på dig själv. Lyssna på din andning. Hur låter den? Hur känns kroppen? Spänd? Avslappnad?
Leta slutligen efter dina känslor. Hur känner du dig? Känns det bra?
Om du inte hittar en känsla av nöjdhet, så får du fundera på vad det är du behöver i tillvaron just nu för att känna dig tillfreds.
Öppna sakta ögonen.
Sträck armarna ovanför ditt huvud och sträck på kroppen.
Ta några djupa andetag, andas in sommarsverige och andas långsamt ut.
Dra upp mungiporna och forma munnen till ett leende.
Så där ja, nu är du klar.

1 kommentar:

  1. Påminner mycket om en av mina favoritmindfulnessövningar. Tack snälla Ulrika för att de delar med dig och inspirerar vidare.
    Kram

    SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!