torsdag, augusti 11, 2011

Sommarbloggen - Anna (Din väg till naturlig hudvård)

Anna har redan sommarbloggat hos mig. Då skrev hon om Raw Food. Men Anna kan så mycket mer om hur vi kan leva lite enklare, bättre och mer naturligt. Därför publicerar jag ännu en text från Anna. Denna gång om naturlig hudvård, något som ligger mig varmt om hjärtat.

Din väg till naturlig hudvård

Huden äter det vi smörjer den med och under din livstid kommer du att ta upp minst 120 kg kräm via huden. Vad vill du att den ska innehålla? Råoljeprodukter (mineralolja) eller vegetabiliska oljor?Mineralolja rubbar hudens funktion och kan leda till beroende (tänk lypsyl) medan vegetabiliska oljor stödjer och stimulerar hudens egen funktion. Råoljan är en ändlig resurs medan vegetabiliska oljor är en oändlig tillgång. Förutom detta vittnar många om att hudproblem som eksem, torr hud, röda partier och utslag minskar eller försvinner helt vid övergång från konventionell till naturlig hudvård. Om det låter mer lockande med vegetabiliska oljor kan det vara dags att gå över till naturliga hudvårdsprodukter. Idag är det lättare än någonsin att hitta bra naturlig och ofta ekologisk hudvård.

Naturliga produkter behöver inte vara dyrare än konventionella. Det finns både budget- och lyxmärken som är naturliga och ekologiska samt ett stort spann däremellan, precis som det gör inom konventionell hudvård. Min erfarenhet är att naturliga produkter oftast är billigare än konventionella märkesprodukter. Byt ut produkt efter produkt allt eftersom det du har hemma tar slut och du ändå behöver köpa nytt. Det blir lättare än att byta ut allt på en gång, vilket kan kännas dyrt och kan göra det hela till ett oöverstigligt projekt. Weleda, Dr Hauschka och Rosenserien är bra och lättillgängliga märken att börja med, de finns i de flesta hälsokostbutiker och på Kicks och Åhléns.

Läs innehållsförteckningarna noga och lär dig mer om vilka ingredienser du vill undvika. Lättast är att även ta det här steg för steg, fokusera först på ett antal ingredienser som du lär dig namnen på och kan identifiera, när dessa sitter kan du gå vidare och lära dig fler. På Skin Deep Cosmetics Database (http://www.ewg.org/skindeep/) och Shenet (http://www.shenet.se/) kan du lära dig mer om olika ingredienser. Det finns också flera läsvärda böcker om innehållet i hud- och hårvård. Några boktips är Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg av Katarina Johansson, No more dirty looks av Siobhan O’Connor och Alexandra Spunt samt Skönhet – till vilket pris? av Rita Stiens.

Leta upp bloggar som handlar om naturlig eller ekologisk skönhet. Där brukar finnas gott om tips på bra webbutiker, märken och produkter. Det finns massor av spännande märken och roliga produkter att botanisera bland när du böjar känna dig varm i kläderna. Och det kommer bara fler och fler hela tiden. För en sak kan vi vara säkra på: naturlig skönhet är ingen trend, det är här för att stanna!

OBS! Det som kan vara värt att tänka på om du byter ut din konventionella hud- och hårvård mot naturliga och ekologiska produkter är att du till en början kan uppleva att huden och håret blir sämre. Tro dock inte att det är produkterna det är fel på, det är bara din kropp som går igenom en reningsprocess. Håll ut, efter några månader blir det garanterat bättre!

4 kommentarer:

 1. Hej hej!
  Vilket inspirerande inlägg! Jag är precis på väg att byta ut mina skönhetsprodukter mot naturliga.

  Kramar*
  /V

  SvaraRadera
 2. Och så är det så himla skönt att rensa ut i badrumsskåpen! Det är ju så lite man egentligen behöver.

  Det jag undrar lite är angående ayurvediska oljor. Jag använder en Vata-olja som massageolja innan duschen. Ibland tänker jag att det skulle vara skönt att bara använda den, i princip till allt. Även som hud"kräm" i ansiktet... Ibland använder jag den redan så, särskilt till nätterna. Det känns hur bra som helst, är det det också? :D

  SvaraRadera
 3. Självklart ska vi använda vegetabiliska oljor! Själv använder jag aloevera-produkter, både invändigt och utvändigt. Om nån vill veta vad detta är plus mer om..., så finns info på min kompis hemsida
  http://www.aloevera-boden.se

  SvaraRadera
 4. Tack för era kommentarer. Och visst är det inspirerande och kul med naturlig hudvård. Jag håller helt med dig Nina om att det egentligen inte är så mycket man behöver. Jag använder tex mandelolja till typ allt. Lovely.
  Kram och tack till Anna också, för ännu ett intressant inlägg.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!