söndag, augusti 14, 2011

Sommarbloggaren - Mattias (om lycka)Mattias Leivinger är psykosyntesterapeut, handledare, dipl samtalscoach EMCC och cert. EFT-practitioner. Tillsammans med Linda Örtengren leder han sedan våren 2011 Lyckokompaniet (www.lyckokompaniet.se) vars syfte är att sprida kännedom om och tillämpa lyckoforskningens rön på individnivå, inom organisationer och i samhället.


Mattias var också en av mina lärare under min utbildning till samtalsterapeut. Han är även en av kursdeltagarna i min distanskurs "Medveten andning" som startar imorgon (tillsammans med kursen i Förbättrat tålamod, läs mer på min hemsida och välkommen med din anmälan)

Här är Mattias text:


Inte lycklig, men lyckligare

De bästa insikterna är oftast de mest enkla och självklara. Plötsligt faller något på plats och du blir en aning förändrad.
Som att inse skillnaden mellan orden lycklig och lyckligare.

"Hur blir jag lycklig?" - en vanlig fråga och ganska så naturlig, eller hur? Men titta närmare på den. Leder den dig till en bra plats?När jag tar in frågan inom mig orsakar den mer förvirring än kraft. Med lyckoforskaren Tal Ben-Shahars ord: det är en sluten fråga som smyger in ett antingen-eller tänkande i förhållande till lyckan. Antingen är jag lycklig eller också är jag det inte. Inget mellanting finns. Hur blir jag lycklig antyder att du inte är det nu. Lyckan blir till ett slutmål långt borta, blinkande som en ouppnåelig stjärna i en kall rymd.

Jämför nu med frågan "Hur blir jag lyckligare?". En liten skillnad med stora konsekvenser. Lyckligare? Frågan förankrar i nuet, i det du är - unik, komplex, sammansatt av en massa tankar, känslor, upplevelser och minnen. Frågan öppnar för en process av små steg och justeringar, på din unika livsväg. Den visar också på att du inom dig är kapabel till lyckokänslor och lyckohandlingar. Frågan berikar, snarare än utarmar.

Att bli lyckligare kräver ansträngning, planering, arbete. Nybörjarpianisten kan inte sätta sig framför pianot och förvänta sig att spela virtuost redan första gången. Att sträva efter att bli lyckligare, är att över tid se hur fingrarna rör sig allt mjukare, alltmer metodiskt över tangenterna. Likaså med lyckan. Den ligger i dina händer och ingen annanstans.

Att gå de små stegens väg kan verka trist men är det inte att föredra framför ytterligare ett ambitiöst misslyckande? Till din hjälp har du en stor verktygslåda med lyckostrategier, färdiga att användas.

Se över din dag, ditt nuläge - finns det något du kan göra just nu för att bli lyckligare? Och hör gärna av dig om du vill ha tips om hur du går vidare.

Lycka till!Mvh
Mattias Leivinger
mattias@lyckokompaniet.se

3 kommentarer:

  1. Kloka, självklara, underbara och insiktsfulla rader!

    SvaraRadera
  2. Nina - visst är det?! Han är klok den där Mattias. Precis som du, kära vän.

    SvaraRadera
  3. Ja, vi behöver verkligen lära oss att bli lyckligare, få vägledning. För vi kan ju, enligt forskningen, faktiskt bli 40% lyckligare än den "lyckonivå" vi föds med :-D

    SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!