torsdag, november 17, 2011

En kvart om dagen

Det sägs att vi behöver minst femton minuter i dagsljus varje dag för att må riktigt bra.
Jag tänker att det är extra viktigt den här årstiden. Fram tills nu har jag fått min dagliga dos (och mer därtill) när jag hämtat barnen på dagis vid halv fyra och hunnit leka i en park eller skogen på vägen hem. Nu fungerar inte det, för nu är det mörkt vid den tiden.
Jag försöker därför hinna ut en stund varje lunch för att lapa sol. På tisdagar och torsdagar är det enklare, då rår jag lite extra mycket över min tid och hinner få in både promenader (som idag, i skogen, bilden är därifrån), yoga och små läspauser mellan mina klientsamtal. De andra dagarna är det svårare, men även då vill jag hinna ut och andas en stund.

När jag googlar runt på dagsljus hittar jag bland annat den här informationen:

Mängden och variationen av det ljus som träffar våra ögon, påverkar vårt biologiska system och hjälper till med att hålla vår dygnsrytm stabil.
Rikligt med dagsljus gör oss på bättre humör – Dagsljuset påverkar också människors prestationer. Svensk forskning har visat att elever i klassrum utan fönster har mycket svårare att samarbeta och koncentrera sig än elever i klassrum som har rikligt med dagsljus.

Humöret och vakenheten påverkas också av dagljuset. Ju mörkare årstid desto mer ljus kräver organismen. Bristen på ljus nedsätter produktionen av humörhormonet serotonin och främjar samtidigt produktionen av sömnhormonet melatonin i hjärnan. Med andra ord får vintermörkret kroppen att tro att vi ska gå och sova.

Undersökningar visar alltså vad människan instinktivt har vetat sedan tidernas begynnelse; solljuset är en katalysator för mänsklig hälsa. Solljuset är en naturlig antidepressiv substans som hjälper oss att anpassa oss till den naturliga dygnsrytmen - det ökar vår produktivitet och uthållighet och dessutom fungerar dagsljuset som en katalysator för omvandlingen av vitamin D till kalcium. Kort sagt; dagsljus – i lagom doser – har en mycket positiv inverkan på både kropp och själ.


Ut och lapa dagsljus och sparka lite löv vettja!

5 kommentarer:

 1. Jag måste ju passa på att tipsa om Nirvanas http://www.nirvana.se/) solrum då! :)

  SvaraRadera
 2. Waw, om jag hade råd skulle jag boka upp mig på tio gånger, direkt! Har du testat?

  SvaraRadera
 3. Jag yogar där (bland annat) så ja, många gånger! :)

  SvaraRadera
 4. Låter fantastiskt! Lyckliga du :)

  SvaraRadera
 5. Det är det! Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har tillgång till ett sånt fantastiskt ställe med - inte minst - fantastiska människor.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!