tisdag, augusti 21, 2012

Att låta kroppen styra - att våga lyssna på den

På utbildningen i yin- och restorativeyoga pratade vi mycket om kroppens impulser. Att vi är många som har slutat lyssna på dem.
Vi låter huvudet bestämma när det är dags att sova, äta, vila och ta beslut.
Vi har helt enkelt tappat kontakten med vår kropp. Den har blivit något som vi styr istället för att lyssna på.

Så vi övade. Övade på att låta kroppen känna när det var dags att avsluta Savasana (djupavslappningen efter yogapraktiken). Från början var det svårt. Tankarna for oftast iväg och försökte få mig att tro att det var kroppen som ville röra sig när det egentligen var jag som tänkte "nu rör sig grannen, nu kanske det är dags även för mig?" eller "nej, det går inte, hur sjutton vet jag vad som är kroppens signal?"

Och sådär höll det på. Många gånger, varje dag, i flera dagar.
Men så, på kursens sista dag, så släppte jag föreställningen om hur det skulle kännas och vad som var vad och bestämde mig för att den där impulsen från kroppen skulle komma när det var läge för den att komma.

Och det gjorde den. Först som en nästan obemärkt rörelse i höger ben. Och sedan som en klarhet. Ljud och ljus blev mer hör- och synbara och så visste jag bara att nu, nu var vilan klar.

Jag har sedan övat mig i samma sak när jag mediterar. Att vänta in. Att
verkligen känna.

Det
Funkar
Jag
Lovar
Våga
Prova

10 kommentarer:

 1. Tack.
  Det är allt jag behöver säga idag, för du sade allt redan.

  SvaraRadera
 2. Jag somnar alltsomoftast i Savasana och kan sova i allt från 20 min till 1 h. Vaknar iofs av mig själv, men sömn är ju inte tanken med Savasana. Att kunna känna när vilan är över verkar drömlikt avlägset för mig, just nu. Men det låter fantastiskt när det funkar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, sömn är ju inte tanken med Savasana. Men kanske behöver du mer sömn i ditt liv? Savasana ger sanningar och svar på frågor om vi bara lyssnar ordentligt. Och inte somnar ;)

   Radera
  2. Ja, jag sover dåligt, pga mediciner och stress, så jag skulle behöva bättre sömn i mitt liv. Ska tänka på att Savasana ger sanningar i min fortsatta yoga.

   Tack för att du delar med dig av din klokhet :)

   Radera
  3. Tråkigt att du sover dåligt. Jag hoppas verkligen att det blir bättre. Och tills dess tycker jag att det är fantastiskt att Savasana ger dig sömn. Kram

   Radera
 3. Min lärare säger att savasana är en av de svåraste positionerna eftersom man faktiskt ligger dödsstilla och väntar in och observerar sig själv. Låter som du är på väg min vän!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min lärare säger detsamma. Att det är en av de svåraste positionerna. Och jag håller med. Jag har i många år somnat till under Savasana, men nu fått fina tips och även övat på att vara mer närvarande för att undvika att somna.

   (och vilken tur att du hojtade till om att du låg som skräppost, för det ska du ju verkligen, verkligen inte göra)

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!