onsdag, augusti 29, 2012

Hur mår du?

Jag mötte henne vid hissen imorse. På det stora företaget där jag jobbar några dagar i veckan.
"Hur mår du?" frågade jag
"Jag borde säga bra, för det ska man väl säga, men jag tänker inte låtsas - jag mår skit!"

Och sen hamnade vi i en diskussion om just det här med att vi liksom säger"bra!" av bara farten när någon frågar hur vi mår.
Kanske är det det som förväntas av oss. Kanske vill personen ifråga egentligen inte alls veta, hen är bara trevlig.
För mig är det en självklarhet att fråga och att ta hand om svaret, oavsett vilket det blir.
För mig är det inte bara en hälsningsfras.
Jag förväntar mig inte att någon ska lätta sitt hjärta (även om det hänt) utan mer bara förstå att jag finns där. Oftast räcker det med det, att någon stannar kvar lite längre med blicken, inte bara väntat in vårt "bra!" och sen går vidare.
Men kanske är vi rädda för att vara till besvär om vi faktiskt berättar hur det är.

Jag har slutat att säga "bra!" av bara farten. Beroende på vem det är som frågar så väljer jag mitt svar, men att säga att något är bra när det inte är det, det känns inte rätt för mig.


Hur
Mår
Du?

12 kommentarer:

 1. Det är nog så att vi är rädda för att vara till besvär. Jag har blivit bättre på att säga som det är. Tänker att om någon frågar får de väl finna sig i svaret de får. Mådde dåligt väldigt länge i våras. Sjukskriven för depression (sorg) och ibland känns det lite mindre "fint" eller starkt när det handlar om en trasig själ. Det är lättare att säga ett man inte mår bra för att man brutit foten. Det är inte lika tabu. Idag mår jag SÅ mycket bättre. Inte längre sjukskriven. Energin är tillbaka. Känns härligt! Men jag undrar en sak: HUR MÅR DU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att energin är tillbaka, grattis!
   Det är tråkigt att det fortfarande anses mindre fint eller starkt att säga att man har en trasig själ. Min uppfattning är dock att det där ser betydligt mycket bättre ut nu än för bara några år sedan.
   Sedan upplever jag också att när jag är helt ärlig om hur jag mår så går det liksom inte att ifrågasätta och då anses det inte svagt på något sätt.
   Det är när jag börjar veckla in mig själv i en massa om och men och kanske som jag möts av med lite mer sketpis
   Jag mår...sådär, men jag har skrivit ett inlägg om det.
   Kram

   Radera
 2. åh, det där. visst är man rädd att vara till besvär och säga för mycket. och med vissa som frågar vill i alla fall inte jag svara helt ärligt heller... ibland känner jag också att jag inte kan säga hur det är på riktigt, för då bryter jag ihop! så då måste det bli ett enkelt "bra" för att slippa det. svårt. men jag säger inte heller längre "bra" av bara farten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det vara så, att man håller inne med sina känslor av rädsla för att bryta ihop. Inte alls konstigt egentligen.

   Radera
 3. så, alltså, jag mår sådär faktiskt! inte toppen. hur mår du? kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mår också sådär, inte toppen. KRAM tillbaka

   Radera
 4. Jag tycker det finns två delar i det här. Det ena är att det uppfattas som en hälsningsfras av många, mer som hej hej hur är läget? Och då vill man inte riktigt veta hur andra har det tror jag. Man säger bara hej. Den andra delen är väl att en del människor verkligen undrar hur man mår. Jag brukar fråga om jag inte mår så bra, vill du veta eller säger du bara hej? :) Lite avdramatiserande känns det för då hajar människor till. För min egen del och för att besvara din fråga - jag är inte helt på topp men kroppen mår bra. Jag fajtas med något som jag inte riktigt kan sätta ord på just nu. som jag beskrivit i min blogg. Tack för att du frågar. Hur mår du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett bra sätt, att faktiskt fråga om de bara vill säga hej eller faktiskt undrar. För jag vet att många ser det som endast en hälsningsfras. Vilket är lite tråkigt, för då kanske det skulle räcka med att säga hej. Men så enkelt är ju aldrig livet :)
   Vet att du fajtas, jag hoppas att du kan sätta ord på det snart, för din egen del, eller så att det i alla fall känns enklare.
   Och hur jag mår...ja, sådär. Ett inlägg finns.
   Kram till dig

   Radera
 5. Ja tack för frågan :)

  Egentligen mår jag bra fast egentligen kan det bli så mycket bättre. Jag vet vad jag ska jobba med framöver och har tillförsikt till att det blir bättre.

  Hur mår du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Waw, vilken härlig insikt! Go!

   Jag mår sådär. Tack!

   Radera
 6. Jag har också blivit bättre på att svara ärligt, men det beror också lite på vem som ställer frågan och i vilken situation. Om jag inte känner att personen kan ta mitt svar, eller att det finns tid eller tillfälle att vara ärlig, då fegar jag fortfarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Händer att jag också fegar. Ibland behöver vi det, för att behålla oss själva.
   Kram till dig

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!