lördag, januari 12, 2013

Digital detox

Det är dags nu.
Att lägga undan mobilen.
Att vila från den ständiga uppkopplingen.

Sedan jag skaffade min Iphone för drygt ett och ett halvt år sedan har jag skapat behov som jag egentligen inte behöver. Behov som inte tidigare funnits.
Det finns ingen anledning alls att kolla mina mejl flera gånger varje dag eller att ständigt uppdatera de sociala medier jag följer. Inte heller att reagera och agera så fort det plingar till i mobilen av ett textmeddelande eller automatisk notifiering.

Innan jag skaffade Iphone avslutade jag varje dag med en stunds meditation. Det var mitt sätt att släppa dagen, stilla tankarna och förbereda kropp och knopp för nattens sömn och den kommande dagen.  Jag mediterar fortfarande, men det händer att jag väljer att spela quiz eller wordfeud istället. Visst, det är avkopplande det också, men inte för hjärnan som störs av skärmljuset och alltså inte producerar sömnhormon på rätt sätt.

Så - nu är det dags för digital detox. Mobilen läggs undan och datorn stängs av efter 18. Punkt slut. Sedan tidigare har jag stängt av automatiska notiser som annars dyker upp så fort jag får ett mejl, en kommentar på Facebook eller ett nytt spel på Wordfeud. Inte heller har jag pop-up meddelanden när jag arbetar, jag gör en sak i taget och avsätter vissa tider för mejl. Vår teve går aldrig utan anledning och i de allra flesta fall ser jag det jag vill se i efterhand (på svtplay eller via inspelning på vår digitala box). Tiden framför skärmen begränsas även för våra barn. Såklart.

Är du på? Vill du också digitaldetoxa? Berätta vad du i sådana fall gör och inspirera både mig och de andra som läser här.

Här kan du läsa om en annan av mina bloggvänner som gör samma sak

14 kommentarer:

 1. Jag har begränsat mig redan från början, för jag vet att jag har svårt att hålla mig ifrån saker jag gillar. Jag är inte på Instagram. Jag är inte på Twitter. Jag är på FB, ibland flera ggr per dag för att jag är där i mitt jobb också. Skriver på mina bloggar en gång om dagen för att jag gillar att skriva och dela. TV finns det lite av mitt liv. Vi ser film ibland, någon serie kanske och boxar när vi vill se flera avsnitt i rad. Å andra sidan har vi inga barn hemma så vi bestämmer helt själva. Även om man som förälder bestämmer är det svårt ibland ju större barnen blir att bestämma. Jag har inget ljud i min telefon för mail eller FB, använder den mest till att messa med. Tycker det funkar bra. Ett tag var jag ofta på FB och insåg att det styrde mig. Vill inte snurra upp mitt sinne mer :)

  SvaraRadera
 2. Jag är ungefär där Annika är. Visst jag är ofta på FB och jag är en bloggjunkie - älskar att läsa andras bloggar och skriva själv ibland också ;) men Instagram, Twitter och allt-det-där har jag inte fastnat för. Jag tillåter heller inget "extra pling" i min telefon. Har stängt av alla automatiska pling för mail och notiser från sociala medier. Jag vill välja själv när jag tar i den och klickar mej vidare till nåt. TV:n har jag stängt av väldigt mycket och det känns som ett stort steg, jag har varit sååå fast vi den ända sen liten. Känner att jag kunde stänga av datorn mer, absolut, men samtidigt känns det som att jag balans ändå. Kram och heja dej!

  SvaraRadera
 3. Jag bloggar, smygtittar på FB...ibland skriver jag...fast jag är inne flera gånger om dagen. Tv;n somnar jag till så den undviker jag. Tyvärr är jag insnöad på Yogaretreat på FB...därför sitter jag här på kvällarna med...inte bra. Tack för att du påminde mig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... nu får jag verkligen anstränga mig att inte genast gå in och söka på yogaretreats på facebook. =)

   Radera
 4. Jag är nog lite av en bakåtsträvare, på gott och ont, men när det gäller mobiltelefonen som stressfaktor så är jag ganska glad åt det. Telefonen kan vara ett fantastiskt verktyg men jag vill precis som Nina själv välja hur och när jag ska använda den. Här gäller istället dator (stationär sådan dessutom), digitalkamera och mp3-spelare. :)

  Jag använder rätt sällan telefonen till Facebook, mejl och liknande och om jag gör det loggar jag alltid ur när jag är klar (= inga notifieringar). Har för det mesta ljudet och ibland även vibrationen avstängd om jag inte väntar något viktigt samtal. Annars tänker jag att om de verkligen vill få tag på mig så talar de väl in ett meddelande så jag kan ringa upp.

  Det tog lååång tid för mig att acceptera telefonen som en kamera och jag använder fortfarande mest min vanliga. Likaså när det gäller musik där jag faktiskt fortfarande använder en hederlig mp3-spelare.. Jag vill kunna gå ut i skogen, lyssna på musik och kanske ta några bilder utan att behöva känna stressen av att någon kanske ringer eller sms:ar.

  Jag gillar att ha kontroll helt enkelt och vill helst få bestämma själv om och när jag kan bli nådd men det är inte alltid så populärt. Jag har väldigt svårt för den här hetsen att alltid vara tillgänglig. Det var väl ingen som gnällde "förr", om någon inte svarade i telefon? Men nu förväntas man inte bara vara nåbar, man ska dessutom helst svara omedelbart på t ex sms eller mejl. Och vi undrar varför människor är mer stressade idag...

  SvaraRadera
 5. Härligt att höra att vi är fler som detoxar! Jag har stängt av alla twitter- och facebook-plings i mobilen. Jag hänger fortfarande på fejjan, men bara ett par gånger per dag. Det finns ju liksom ingen som helst anledning att få pling i mobilen så fort någon fotat en bild på vad de just ätit eller vad de har på sig. Bloggläsandet har jag skurit ner på dramatiskt, har rensat och läser enbart bloggar som får mig att må bra, alla som skriver skit, nätmobbar eller har en taskig attityd är borta. Tror att jag är nere på 10-15 stycken (tidigare läste jag säkert 100 per dag). Instagram älskar jag men kollar bara av 2-3 gånger per dag (har slutat med att göra det innan jag går och lägger mig för det var verkligen en dålig ovana). Jag har även som du regeln att all elektronik stängs av och läggs undan klockan 18.00. Det är så skönt och plötsligt blir mina kvällar så långa. Jag tror verkligen att tekniken kan vara bra och att den underlättar vår vardag, men den måste användas med förnuft för det skapas "måsten" och i slutändan blir man bara mer stressad.

  SvaraRadera
 6. Jag är helt inne på din linje och har varit det ett bra tag. Måste vara över ett år sedan jag helt lämnade Facebook (och jag har inte saknat det för en sekund), jag har avslutat min egen blogg och kraftigt dragit ner både på antalet bloggar jag numera läser + hur ofta de besöks. Började med Instagram i somras och där finns jag kvar, jag gillar det och har ett privat konto med ett väldigt begränsat antal vänner/nära bekanta som jag känner mig bekväm att dela mina vardagsögonblick med. Har dock funderat på att radera det också, för jag har en tendens att kolla och uppdatera sociala medier allt för ofta, går säkert in på Instagram tio gånger under en dag och det behöver jag ju verkligen inte. Dessutom har jag reflekterat över att dessa sociala medier för mig gör att jag är mindre närvarande i nuet. Istället för att kanske njuta av den där härliga söndagsmorgonen med mina barn så fotograferar jag den och delar den med digitala vänner istället... Så kanske jag tar bort det kontot också efter hand, även om jag gillar det. Har haft ett twitterkonto som jag använt bara för att följa andra, mest jobbrelaterade flöden men det inaktiverade jag efter nyår. Försöker att kolla jobbmailen bara några gånger per dag men det är svårt med den företagskultur vi har där man förväntas svara nästan som i en chat på mailen..

  Om du inte har läst zenhabits.net rekommenderar jag dig den sidan varmt, och speciellt hans pdf-bok Focus som har många väldigt intressanta vinklingar på detta. Finns att ladda ner gratis http://zenhabits.net/focus-book/

  Kram till dig!

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Jag vill rekommendera en bok om du/ni inte redan läst den "Nedkopplad" av Susan Mayer. Bra perspektiv på hur vi ter oss.

  Jag försöker vara närvarande i relationer, dvs kollar inte mobilen då. Inte vid måltider heller. La ned min blogg som tyvärr blev en energitjuv och resonerar likadant om Facebook. Instagram har jag kvar, älskar det artistiska uttrycker i bilder där, det tar inte energi av mig såsom mail, twitter, fb eller liknande.
  Tror att det är jätteviktigt att avsätta och tidsbestämma sitt interaktiva användande. Mediterar på morgonen för att inte få "hjärnan" i möjlksyremode genom att börja dagen med att titta på mobilen, samma på kvällen, för att varva ned.
  Kul att det är många som delar resonemanget, jag anar en svängande trend i interaktiviteten. Fint.

  SvaraRadera
 8. Pling i mobilen har jag aldrig fixat, så det blev genast avstängt.När jag är hos vän, i skogen eller kanske handlar stänger jag ofta av ljudet för att inte bli störd.Jag kollar instagram, FB flera gånger varje dag men bloggen är lite hur mycket inspiration jag har.Och jag saknar inget om jag är bortrest:) Tv tittar jag sällan på för jag somnar bara.Tittar på play när jag har lust.Tycker det funkar bra.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. Åh vad roligt med en massa kommentarer. Det känns som att det var länge sedan. Jag älskar när det blir diskussion och tankedelning här. Fortsätt med det!
  Tack snälla för att ni delar och för fina tips gällande böcker och sajter på nätet, gör mig glad!
  Keep the digital detox going!

  SvaraRadera
 10. Å så klokt!
  Jag gick hos på traditionell kinesisk medicin för några år sedan och hon sade just till mig att jag inte fick sitta vid datorn efter klockan nio på kvällarna. Detta är så svårt dock tycker jag för det är just dessa timmar som jag kan sitta och surfa och blogga när barnen sover så gott. På dagarna hinns det inte med. Svår balans det där. Tänkvärt inlägg iaf! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en svår balans, men jag tänker att det gäller att hitta det som är bäst för en själv och faktiskt tänka igenom vad man v e r k l i g e n behöver göra på datorn.

   Radera
 11. Det är klokt att göra så för onödiga behov skapas i onödan. Jag har sagt det flera gånger att det sämsta köp jag gjort var Iphonen. Jag ville åt Instagram just för de rolig filtrena, men sen då? Har funderat flera gånger på att ge tonåringen den telefonen, men samtidigt vill jag inte att hennes liv ska bli helt uppkopplat (vilket de redan är).
  Har bestämmelser hemma att ingen tv ska vara igång utan anledning, ingen teknik 2 h innan läggningsdags. Kan bli svårt för tonåringarna då de gör läxorna på den dator de fått från skolan, men försöker verkligen att runda av i god tid med både teknik och läxor. Sen brukar jag faktiskt låta tonåringens mobil vara avstängd på natten för att undvika sena sms från vännerna.

  Sen kan jag bli bättre på att verkligen inte titta i datorn efter kl 20:00 oavsett om det är recept eller annat "kolla-upp"-grejs. Det viktiga är att man börjar i någon ände och kan förfina detaljerna allt eftersom för tekniken är här för att stanna så det man måste göra är att hitta bra förhållningssätt och tänka att man missar inget bara för att man stänger ned. Det går att kolla upp en annan dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du har kloka tankar och tar bra beslut efter det som funkar för er. Mer än så är det nog svårt att göra
   Och ja, avstängd mobil på natten är ett måste. OM det är ngt viktigt så finns ju den fasta telefonen att ringa på (fast den typen av abonnemnag försvinner mer och mer, men det viktiga är väl att inte ha mobiltelefonen precis bredvid sig på natten, sändningen till och från stör ju sömnen tänker jag)
   Men jag håller med dig, den där iphonen den används till både det ena eller andra, som recept till exempel, det är lättare för mig att googla fram på mobilen istället för att kolla kokbok. Knasigt egentligen.

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!