måndag, april 08, 2013

Och så finns det de som säger att yoga inte är träning

Jag får ibland kommentarer som "men vad gör du mer än yogar?" och "men yoga är väl sådär lugnt så det blir man väl inte svettig av?". Och " men yoga är ju faktiskt inte träning".

Nu är yoga så mycket, mycket mer än träning för mig. Men det är min träning. Det jag gör för att min fysiska kropp ska må bra. Visst, jag promenerar och löptränar ibland, men det är inte alls på samma nivå. 
Sedan är yoga min livsstil och mitt förhållningssätt till livet. 
Yoga handlar om hur jag behandlar mig själv och min kropp men även andra och världen i  stort. Med allt vad det innebär.

Yoga gör mig tålmodig och lugn, glad, flexibel och energisk. Både i sinne och kropp. Den gör mig mer närvarande i mig själv och nuet. Den ökar min medvetenhet om min kropp och mitt sinne och stärker mig mentalt, fysiskt och andligt. 

Så - yogan gör mig smidig och väldigt stark.

Vad gör yogan för dig?Bilden på mina yogamuskler är tagen på Atmajyoti. 

10 kommentarer:

 1. Visst är det irriterande att man måste "försvara sig" när man nämner att man tränar yoga! Jag låter ofta bli att prata om att jag tränar yoga, bara för att slippa förklara mig. Samtidigt vill jag ju berätta, för de som är villiga att lyssna och ta in, om allt gott som yogan fört med sig. Bl a att jag är mycket mjukare och smidigare i kroppen och mindre stressad och orolig, tack vare träning för både kropp och själ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller de som känner mig så behöver jag inte försvara mig, de ser tydligt vad yogan gör med mig. Det är mer främmande människor som jag kan behöva förklara mer för. Några av dem kommer sedan och yogar för mig :) Andra kommer nog aldrig att förstå, och så är det och får vara, tänker jag.

   Radera
 2. Du är ju så otroligt snygg! Och stark. Tänker jag på hälsa brukar du dyka upp på näthinnan som en förebild. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du är väl för snäll kära Sandra :) Stor kram till dig
   (fast det finns SÅ många fler som är mer hälsosamma än vad jag någonsin kommer att bli)

   Radera
 3. Ojojoj..jag har nog aldrig mått så bra, fysiskt eller psykiskt, som när jag yogade regelbundet. Saknar det gör jag också och nu är jag kanske, kanske på väg tillbaka igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tänker att du kanske kan börja så smått med yogan? Yoga handlar ju om att andas. Kanske kan det vara en fin början att rulla ut yogamattan och sitta där och andas några minuter.
   Har du provat yinyoga någon gång, kan det vara en form som passar dig just nu? Kram

   Radera
  2. Jag har faktiskt nyss börjat en kurs i Medicinsk yoga men gillar det inte nåt vidare tyvärr.. Det är säkert väldigt bra för många men för mig är det inte riktigt yoga. :/ Den formen jag tränade innan flytten var ganska unik har jag förstått men liknar nog mest hatha/yin/vinyasa så det är väl där nånstans jag kommer att landa igen hoppas jag.

   Tack för omtanken. :)
   Kram

   Radera
  3. ja, det gäller att hitta SIN yoga. Jag hoppas att du gör det. Kram

   Radera
 4. Nä man får absolut inga muskler av yoga och det är inte ett dugg flåsigt... (säger hon som har apmycket träningsvärk i ryggen efter söndagens yogapass). Kram från en som också får försvara sig titt som tätt vad gäller yoga och överhuvudtaget allt annat som är kopplat till kost och bryta läsk-och godisnormen.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. usch, den där läsk- och godisnormen. Den är gräslig. Jag är inte nitisk, jag äter också godis (men dricker faktiskt aldrig läsk) men när jag ser hur många överkonsumerar detta så blir jag rädd.
   Är det inte Finland som infört högre skatt på varor med mycket socker? DET tycker jag vore ngt för Sverige också. Vi behöver inte godis och läsk men vi behöver bra livsmedel och det är det som ska vara lägre skatt på.

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!