tisdag, mars 25, 2014

Hur är jag då, som lärare?

Hur gör jag då, när jag undervisar?
Med tanke på förra inlägget låter det som att det är stor skillnad på att vara elev och lärare och hur kombinerar jag det? 

Jag försöker att inte kombinera. Jag är en yogaelev som lär ut det som min kropp kan och har lärt sig. Mer än så kan jag inte göra. Mer än så skulle jag aldrig få för mig att göra. 
Min kropp måste ha känt asanan (positionen/rörelsen) som jag lär ut. Den måste minnas riktningen och energin. 

Sedan fyller jag på med orden för att nå ut med det. Och jag fyller på med kunskap, så mycket det går. Jag yogar själv, jag läser böcker och jag går kurser. Och så pratar och lever jag yoga utifrån alla de där andra sju stegen som alla är en del av hela bilden. 

Som lärare får jag ofta höra att jag är tydlig, grundlig och har en behaglig röst. 
Ja, det är en bonus. 
Till syvende och sist handlar det om att hitta en lärare som kan följa just din resa på yogans väg. 
Som guide på en sådan resa är jag ödmjuk inför att yogisen är den enda som känner sin kropp allra bäst och att jag möter yogisen precis där hen är. 

4 kommentarer:

 1. Ja så är det för mig också. Yogan är en stor del av mitt liv och det jag kan och lärt det för jag vidare. Ibland gör frågorna hos mina elever att jag själv får aha-upplevelser och tar mig vidare. Många gånger har jag gjort planer för lektioner för att sedan skrota dem. För gruppen visar liksom vägen. Och min undervisning är mer intuitiv idag än någonsin och jag är trygg med det. Men jag är ju som sagt också elev. Brukar säga att vi alla befinner oss på yogastigen men på lite olika ställen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen sådär är det för mig också, att jag låter gruppen leda vart vi hamnar. I början av min undervisning hade jag alltid färdiga mallar för mina klasser. Tjena, det funkade ju inte och jag upplevde frustration utan att förstå varför. Nu vågar jag lita på att jag får till mig det gruppen behöver så att jag vet vilka rörelser vi behöver göra. Intuitiv undervisning är det enda som fungerar när det gäller min yoga. Tack för dina ord!

   Radera
 2. Jag känner på mig att du är en väldigt bra lärare! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack, det var fint sagt. Jag är lite ödmjuk inför det där. Tror att man kan vara bra på olika sätt. Och att jag som lärare får de elever som det är tänkt att jag ska ha. Men det är mitt sätt att se på det :)

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!