onsdag, mars 26, 2014

Be a whistleblower for peace

Jag får till och från mejl från människor och företag som vill att jag ska marknadsföra deras produkter via min blogg.
Jag gör det sällan.
Inte för att jag inte unnar andra människors produkter lycka och framgång, för det gör jag verkligen, men min blogg är inte en kanal för reklam.
När jag skriver om något så vill jag att det ska beröra mitt hjärta och yogasjäl.
Och det gör Falling Whistle.
Och i det här fallet är det ingen som bett mig att skriva detta. Jag gör det för att jag måste.

Tänk dig att du är en liten kille i krigets Kongo. Du är för liten för att orka bära vapen. Istället får du en vissla runt halsen och skickas längst fram i ledet, som en mänsklig sköld för de lite äldre soldaterna.
En mänsklig sköld.
Helt oskyddad.

Tänk dig att du är en liten tjej i krigets Kongo. Som straffas. Genom våldtäkt. Gång på gång. Har du tur överlever du. Har du ännu lite mer tur får du hjälp av Doktor Denis Mukwege (läs artikeln om hans jobb här nedan men var beredd på att den kommer att skaka om dig, rejält, men jag v i l l att du läser den)  som vigt sitt liv åt att hjälpa dessa kvinnor. Och han kan bara hjälpa ett fåtal av dem. Två miljoner kvinnor, av dem många, många barn har våldtagits under detta vansinneskrig (och sex miljoner människor har dödats)

Kriget i Kongo drivs på av stridande gerillagruppers illegala handel med de mineraler som används i våra datorer, smartphones och läsplattor. Det är lätt att få skuldkänslor av det. Men Falling Whistle är en kampanj som bygger på tron att vi människor har goda intentioner, bara vi har tillgång till kunskap.
Falling Whistle säljer visslor, liknande dem som barnsoldaterna bär runt halsen som ett sätt att starta dialog om vad som händer i Kongo. Det är en kampanj för fred och demokrati.
Människor som bär halsbandet bär det som en protest mot kriget.

Sean Carasso, som startat Falling Whistles, backpackade genom Afrika. I Kongo mötte han några av dessa barnsoldater som berättade om hur de mindre barnen skickades fram som mänskliga sköldar, enbart med dessa visslor runt halsen. När han kom tillbaka till USA bestämde han sig för att starta en kampanj och det var så de började sälja dessa visslor.

Målet är nu att sprida hopp, inte skuldkänslor för att vi har "blod-mineraler" i våra smartphones. Kampanjen uppmanar oss att använda elektroniken genom att sprida kampanjen vidare, på olika sätt.
Jag sprider det genom det här blogginlägget.

4 kommentarer:

 1. Tack från hjärtat Yogamamma för att du hjälper oss att sprida info om hur yoga kan vara ett sätt att protestera mot kriget. Alla är varmt välkomna att yoga med oss och Falling Whistles för fred i Kongo på Yogashakti på Lördag!

  https://www.facebook.com/events/609688829106418/

  http://www.yogashakti.se/sv/workshops/falling-whistles-29-mars/

  SvaraRadera
  Svar

  1. Jag hoppas att många, många kommer till er på lördag. Jag skulle mer än gärna ha kommit men jag har egen undervisnig som såklart ska genomsyras av fred och falling whistles
   Yogalove till dig och alla andra!

   Radera
 2. Jag känner precis som du. Ibland klappar hjärtat lite extra för något och jag hoppas att yogaeventet kommer åter nästa år så jag kan delta med min studio. Tills dess får vi som inte bor i Stockholm köpa ett smycke. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, köp smycke och ta med yogakärleken och längtan om fred på din egen matta på lördag. Togetherness...

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!