torsdag, mars 27, 2014

Intuitiv yogaundervisning

Vi skrev om det i kommentarsfältet till ett annat inlägg, jag och Annika
Om hur vi undervisar på intuition.
För mig är det det enda sättet.
Alla andra sätt är omöjliga.

Men från början var det intuitiva undervisandet både utmanande och otroligt läskigt. Ja, från allra första början tyckte jag mest att det var blaha-tänk från sådana som inte planerade sina klasser tillräckligt mycket. Såhär i efterhand säger det mer om mitt kontrollbehov¨än om något annat.

För jag ville onekligen ha kontroll på mina klasser. På vad jag sa, vad jag gjorde och hur jag liksom ville att det skulle se ut.
Blev det bra?
Njae..inte särskilt.
Men jag tänkte att om jag bara lärde mig ännu lite mer och styrde upp klasserna ännu lite till så skulle det nog gå bra.

Så fick jag frågan om att hoppa in som vikarie på en barnyogaklass. Jajamen, tänkte jag och började planera även den.
Jag åkte dit.
Och ingen av barnen ville göra det som jag tänkt.

Först blev jag helt lamslagen och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Sedan lyckades jag hitta tillbaka till mig själv, efter att ha gått ut ur shalan och tagit några djupa andetag (haha, går att skratta åt i efterhand men då var det med rätt så mycket panik i kroppen) och så bestämde jag mig för att göra typ det värsta jag då visste

- släppa taget och följa med.

Och den klassen blev en av de bästa.

När jag sedan satt framför en grupp med vuxna yogisar kvällen därpå provade jag att göra samma sak - släppa taget och följa med.
Och sedan dess är det så mina klasser ser ut.
Jag har alltid en plan för hur jag på ett ungefär vill och tänker mig att klassen ser ut. Sedan går jag dit, landar in framför alla och k ä n n e r i n energin och vad just den gruppen som är framför mig behöver för stunden.
Mer än så kan jag inte förklara det. Och ibland när jag sitter där framme kan jag först känna mig helt tom, som att jag inte har en aning om hur jag ska inleda eller guida dem genom en hel klass.
Men så fort jag släpper kontrollen och k ä n n e r och l y s s n a r så kommer den - intuitionen. Och med den kommer orden, tankarna, känslorna, nyfikenheten, utforskandet och hela klassen.

Vill du komma på en av mina klasser, som jag just den här gången har tillsammans med min fina yogavän Beata så tycker jag att du ska göra det. Söndagen den 6 april kan du komma och yoga, andas och meditera på temat balans.
Balans i kroppen. Balans i andningen. Balans i själen. Balans på och utaför mattan. Här kan du boka din plats

4 kommentarer:

 1. Härligt att läsa. Planera för barnlektioner är ganska bortkastad tid. Ha några små ledtrådar är allt man behöver egentligen. Ungarna kastar ändå om allting. Kul tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja verkligen bortkastad tid med planering inför barnlektioner. Fast jag har fortfarande en viss plan som jag försöker hålla mig till. Men det tror jag är för att jag inte är så van vid barnyoga än. Mer än med mina egna kids.
   Och ja, det är kul när det blir omkullkastat, det får mig att tänka till och om.

   Radera
 2. Så glad jag blev av att hitta din blogg!! Så skönt att läsa dessa ord då jag ibland känner att jag "måste" förkoregrafera, gärna till musik och sätta hela kittet för att vara en "lyckad klass", när jag innerst inne tycker att jag är i ett mycket bättre tillstånd när jag bara "gör" utifrån en plan någonstans i bakhuvudet. TACK!
  /Elin

  SvaraRadera
 3. Så glad jag blev över att hitta din blogg!! Så skönt att läsa dina ord i denna text då jag ibland känner att jag "måste" förkoreografera, gärna till musik och sätta allt i takt för att det ska vara en "lyckad" klass, när jag innerst inne känner att jag är i ett mycket bättre tillstånd att guida andra när jag bara "gör", utifrån en plan i bakhuvudet. TACK! Precis det jag behövde läsa just nu :-)
  Namasté
  Elin

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!