onsdag, maj 21, 2014

Att inte gilla dropin-yoga

Jag höll terminens sista nybörjarklass i ashtanga igår.
Det har varit en ganska hackig termin. Studion där jag håller den klassen fokuserar för lite på kurser och mer på klippkort vilket gör att den här känslan för att committa sig inte riktigt finns hos yogisarna. Yogan har blivit något som många av dem gör sporadiskt, när andan faller på. 
Jag säger inte att det är fel, vi gör alla våra val och lever efter de förutsättningar vi har, men för mig - som yogini och yogalärare så fungerar det inte. 
Dels vill jag följa mina elever, se dem utvecklas och också få tiden att möta dem där just de är på mattan, med alla sina begränsningar och möjligheter. Men jag vill också gå framåt i yogan. Jobba med olika teman, teknikklasser, flöden. Det är svårt när jag vill börja släppa eleverna i att göra sina egna solhälsningar när det ofta kommer in de som aldrig yogat tidigare. Då blir det som att börja om igen. Och även om eleven vet att det är en kurs (för det är det trots allt) och att de får anpassa sig efter hur långt vi kommit så blir energin i shalan och mitt fokus inre riktigt detsamma.
 
Sedan har våren innehållit dedikerade yogisar också. Absolut. De som kommit tidigt, varit måna om att få sin stund på mattan innan klassen börjar. De som verkligen varit d ä r, på mattan, närvarande och fokuserade. De som stannat kvar efteråt och frågat och bara pratat i största allmänhet. De som yogan verkligen nått. 
Det är sådana elever jag vill jobba med.
 
Jag menar inte att man ska vara "bra" på yoga eller stå i givakt och aldrig låta livet komma emellan yogaklassen. Jag menar inte heller att man inte får vackla och tappa fokus under/efter/mellan klassen. 
Jag menar bara att yoga är så mycket mer än träning. Det går inte att låta det gå månader mellan gångerna.

Så till hösten släpper jag mina dropin-klasser. Jag kastar mig handlöst ut och satsar på kurser. Bara.
Dropin-klasserna har lärt mig en massa, både som elev och som lärare. De finns kvar. Yogan finns alltid kvar. Men nu vill jag köra old shool, så som yogan lärts ut i årtusenden.

1 kommentar:

  1. Jag förstå precis hur du tänker och ver du: jag längtar efter att hitta en lärare att följa som också följer mig i min yoga. Sö den givna frågan blir: var kommer du att hålla kurser i höst? :)

    SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!