onsdag, oktober 04, 2006

Party

De började för en vecka sedan. Nu vaknar jag av dem varje natt. Förvärkarna. En molande känsla i livmoder och svank, liknande den vid mens. Ibland fantiserar jag om den natten då de inte ger med sig, utan fortsätter, eskalerar, tar över hela mig. Fantiserar om hur det känns, hur jag kommer att tackla smärtan och hur allting kommer att bli.
Även om man inte kan mäta smärtan vid en förlossning eftersom den är så individuell så har jag ändå hört att den uppgår till en 9:a på en skala som slutar vid 10. Tänk att man kan vara så nyfiken på en känsla som ligger i närheten av längtan efter att dö.

Mitt nyckelord för min förlossning är party. När jag berättade det på föräldragruppen förra gången stannade barnmorskan upp och såg väldigt förvånad ut.
"Nu förstår jag inte riktigt hur du menar?"
För mig är det självklart att det är partykänslan och inte smärta jag relaterar till. Det är ju mitt barns födelsedag och dessutom första gången vi ses. Klart som tusan att det är party, vad skulle det annars vara?
"Jaha, ja, så kan man ju också se det", sa barnmorskan.
Hur skulle jag annars se det? Många av de andra paren i gruppen bävar för förlossningen och ser bara smärtan och allt slit. Självklart är det en del av processen också, men jag tycker att det är synd att vården fortfarande fokuserar på smärtan. Tror att det var Jennys barnmorska som sagt, gång på gång "det gör ont att föda barn, det gör ont att föda barn". Ja, det vet alla, men varför ska man fokusera på det, om man intalar sig att det kommer att göra skitont och vara jobbigt så är det klart att det blir det.
Nej, jag ser party och ballonger och serpentiner framför mig och har inställningen att jag ska andas ut mitt barn.
Om det sedan inte blir så är en annan sak, jag är fullt medveten om att det inte går att styra över livet, men jag är övertygad om att jag fixar det bättre med den inställningen.
Tänk om Kajsa Bergqvist inför varje hopp skulle tänka "Nej, det går inte, jag kommer att riva, det går åt helvete".

6 kommentarer:

 1. Håller helt med dig! Fast lite lustigt är att mitt ledord är "lugn" och ditt är "party" :-) Men vår inställning är densamma och jag tror den kommer ta oss långt. Som du skriver så vet man ju aldrig vad som händer, men att ha en bra inställning och vara väl förberedd måste ju vara en väldigt bra början. Om nu inte naturen spelar oss ett spratt så kommer ju du att föda före mig och det ska bli så spännande att höra hur det var. Jag är övertygad om att det kommer gå jättebra!

  Och sen det där med "upp och ner" - skriver under på det med. Snacka om att man har noll koll på känslor från ena dagen till den andra. Eller för all del från den ena minuten till den andra...

  Jag tycker du skriver väldigt klokt, insiktsfullt och bra!

  SvaraRadera
 2. Hmm. Det tänkte jag aldrig på när jag låg där och stånkade. Att det blev en födelsedag av det hela. Vad smart! Ja må du leva - gnnnnn ih ih ih ih - uti hundrade år - ih ih ih ih

  SvaraRadera
 3. Precis rätt inställning! Klart som fan att det gjorde ont men det visste man ju, och man hade ju något fantastiskt att se fram emot. Dessutom vet man ju att det går över så fort barnet är ute. All smärta glömd på en sekund. (Och jag sa Grattis på födelsedagen till pyret när han kom ut...)
  Jag känner inte dig men vill önska dig Lycka till!! Det är kul att föda barn!

  SvaraRadera
 4. jenny - tack för fina ord. Jag har inte bara party som nyckelord för min förlossning. Även närvaro och trygghet finns med.

  karin - haha, du får tänka på det när du föder ditt tredje barn :)

  en annan karin - tack!

  SvaraRadera
 5. Du är på rätt spår, det blir party, jag lovar! :D
  Så här i efterhand hade jag velat ha ballonger, såna där tutor och tårta på plats. Hahaha, barnmorskorna hade trott att man var galen! :D

  SvaraRadera
 6. Vilken bra inställning du har och flera andra som skrivit kommentarer här! Det är ännu några månader kvar för mig, så jag har inte börjat tänka så mycket på födseln, men jag ska komma ihåg det här med party och födelsedag när det närmar sig :) Ballonger var också nåt att fundera på ;)

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!