torsdag, juli 19, 2007

Hur mycket salt?


Signe smakar det mesta av det som jag och mannen äter.
Hon får morgonmacka när vi äter frukost och jag lägger oftast undan mat till henne när jag lagar mat till oss.
Självklart kryddar jag inte maten med annat än färska örter och sådant som är okej för känsliga magar.
Men det är ju faktiskt salt i bröd. Och i smörgåsrån (som bvc tipsade om för flera månader sedan)
Hur mycket salt är okej? Någon som vet? Någon som vill svara?

12 kommentarer:

 1. Barn och salt

  Eftersom njurarna hos barn under ett år inte är riktigt färdigutvecklade klarar de bara att ta hand om mycket små mängder salt. Det salt som finns i bröstmjölken eller modersmjölksersättningen är tillräcklig.  När barnet börjar med puréer, ofta vid sex månaders ålder, ska man inte salta maten. Även om man själv uppfattar maten som smaklös är den inte smaklös för barnet, som ju inte har vants vid salt. Var också försiktig med färdigmat, som inte är gjord speciellt för barn, till barn under ett år. Exempelvis frukostflingor innehåller ofta mycket salt.
  När barnet blir äldre är det bra att fortsätta att hålla nere mängden salt i maten, och att inte lära barnet att salta extra. Om man inte vänjer sig vid mycket salt i maten som barn är det lättare att äta mindre salt som vuxen..

  Ja det var vad som stod på www.slv.se (livsmedelsverkets hemsida) det finns mer att läsa sök på salt.. Hoppas det hjälper dig. Kram

  SvaraRadera
 2. När jag frågade på mitt bvc, sa de att det är inte så att barns njurar börjar fungera över en natt på ettårsdagen. Därför är det ingen fara att ge bröd med kanske leverpastej på osv. Däremot inte salt i lunch och middagsmaten, för då blir det större mängder.
  Sen är det så att rekomendationerna i grekland är att inte ge salt förrän 8 månader så allt är väldigt olika

  SvaraRadera
 3. Jag har för mig att efter 8 månader så är rekomendationerna "saltfattig kost". Alltså du kan ge henne bröd, rån och annat "färdigt" som innehåller salt, men det du lagar själv och ger henne ska du inte tillsätta något salt i (tex. inte salta i pasta/potatisvatten osv)
  Håller med mammalivet ovan om att njurarna inte börjar funka direkt så en liten invänjningsperiod med lite salt är nog inget som skadar!

  SvaraRadera
 4. Hur gammal är Signe? Har missat det. Har du testat majskrokar? De brukar vara uppskattade och innehåller inga transfetter som de där rånen gör.
  Anna-Bell

  SvaraRadera
 5. Det lilla salt som finns i smörgåsrånen ska vara ok enligt BVC(och den kravmärkta varianten innehåller inte transfetter, Gbg kex ska eller har dessutom tagit bort transfetter ur alla produkter). Annars tycker jag det här är svårt så jag tar också till mig av alla svar :)

  SvaraRadera
 6. Superquinnan - waw, schysst, vilken bra research du gjort. Tack!

  Mammalivet - ja, jag har för mig att de sa så också, på mitt bvc, när vi pratade mat för några månader sedan. Då kändes det så avlägset och dessutom krälade bebisarna omkring på golvet så det var svårt att koncentrera sig. Därav min lucka kanske. Men jag kör på som jag gör nu, det känns bra. Tack!

  Mikaela- tack för råd, då fortsätter jag som jag gjort, Signis är ju nio månader nu och fixar ju faktiskt det där lilla saltet i brödet osv

  Anna-bell - Signe är snart nio månader. Och jag har inte testat majskrokar, men typ alla pratar om det så jag är nyfiken och ska definitivt testa. Tack för tips! Och dessvärre ÄR det transfetter i mina smörgåsrån!! Jag som är så noga med det där och så missar jag det till Signe. Jävla Göteborgskex!

  e - Nix, Göteborgskex har inte tagit bort transfetterna från den vanliga sorten. Se ovan. Jag har slängt dem nu och ska inhandla den kravmärkta varianten. Fattar inte varför jag inte gjorde det från början, jag som är så noga. Eller var det mannen kanske som shoppade? Hm..jag minns inte, men äckligt härdat vegetabliskt fett ska Signe slippa. Basta!

  SvaraRadera
 7. *äsch* jag har ju tid jag som inte har en knodd än ;-)

  SvaraRadera
 8. superquinnan - men ändå, det var SNÄLLT!

  SvaraRadera
 9. Ingen fara alls med den lilla mängden salt som finns i smörgåsrån och bröd. Den är försumbar. Får hon inte salt i övrig mat så är det lugnt. Annars är ju rispuffar (flingorna, du vet) eller majskrokar helt saltfria och utmärkta ersättningsvaror till smörgåsrån och sånt :-)

  SvaraRadera
 10. Camilla - å tack, perfekt, jag blev lite nojig där ett tag, men nu kör jag på som vanligt. Och de där majskrokarna bara måste jag prova nu. Och rispuffar är ju också ett bra tips - tack!

  SvaraRadera
 11. Jo, Göteborgskex HAR tagit bort transfetterna från sina kex. Kolla www.goteborgskex.se, länk finns från första sidan!

  SvaraRadera
 12. Sassamamma - då måste jag ha köpt ett gammalt paket för det står härdat fett på det. Skumt. Men bra att de kör utan nu. Heja!! Och tack för info.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!