fredag, juli 20, 2007

Nio månader

Namn: Signe

Ålder: Nio månader idag. Hipp hipp hurra.

Vikt och längd: Runt 70 cm och 8 kilo. Tror vi

Utveckling: Igår reste hon sig mot sin leksakskista. Med raka ben. Och sen stod hon där och balanserade. Annars kryper hon, antingen på knä (om det är mjukt och lite kärvigt underlag) eller genom att hasa sig fram (det går snabbast på parketten i lägenheten). Är det hinder i vägen tar hon sig snabbt förbi, över eller runt dem. Hon äter smörgås och grönsaksbitar själv. Hon snurrar runt och kan enkelt komma till sittande från liggande. Och tvärtom.
Tittar på lampan, pappa, mamma, katten när man frågar "var är...?".

Sover: Hela nätter. Ibland så mycket som tolv timmar. I sträck. Kan vakna och vara orolig men somnar om efter att ha blivit omstoppad och pussad på. Sover även 1,5 timme på förmiddagen och 1,5 timme på eftermiddagen. Och ibland en liten kortis lite senare på eftermiddagen.

Matschema:
07:00 Amning, ytterst lite (roligare att krypa i sängen)
07:30 Frukostmacka
08:00 2,5 dl välling
11:30 Lunch och frukt (oftast hemlagad och färsk frukt)
14:30 2 dl gröt och färsk frukt
17:30 Middag (lite varm lagad mat)
19:00 2,5 dl välling

Gillar: Att krypa. Ställa sig mot saker. Dansa. Stoppa fingrarna i mammas mun och greja med hennes tänder och tunga. Plocka med grejer som hon hittar på golvet eller marken. Gunga. Krypa i sandlådan och skvätta sand. Bada i badkaret. Krypa efter katten och dra den i svansen. Jaga dammsugaren och ställa sig upp mot den. Bli kittlad och killad och pussad och blåst på.

Ogillar: När främmande människor kommer för nära. När mamma tappar saker i golvet. Att ligga still på skötbordet.

Pratar: Typ hela tiden. Da, dä, mmmhhh, mamamama, dadadadda, itta, isse,

12 kommentarer:

 1. Grattis till Signe. Tycker du tiden har gått fort mamma? :-) Härligt med sån bra sömn, men det kanske är så i den åldern? Novisa jag ;-) Har hon alltid varit en bra sovare? Ja den där åldern får man passa allt som finns att pilla på va?

  SvaraRadera
 2. Å, gosan!

  Jag skriver ner saker här och där, att minnas. Spontant. Och det här har jag kvar i min telefon från samma ålder: "Nils, nio månader: Drar sig upp till stående själv. Tittar på lampan när man frågar var lampan är. Fjärde tanden har spruckit igenom. Går lite själv med vagnen. Glad kille!" Tiden går så fasligt fort. Känns som igår, men det var fyra (!)fina år sen.

  Vad roligt att ni har katt! Har vi också. Och det har funkat otroligt bra med barnen. (Mest jag som har dåligt samvete för att man inte hinner med djuren, så den här veckan har jag verkligen passat på.)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Grattis grattis! Men vad är det för skitsnygg klänning (?) hon har på sig? Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Hipp hipp hurra!
  Snart är det fan i mej dax för 1-års kalas. Shit vad tiden går!

  /Anna

  SvaraRadera
 5. Har det gått så länge redan! Helt galet ju! Grattis på Signe!

  SvaraRadera
 6. Grattis till Signe på den stora dagen!

  SvaraRadera
 7. Grattis Signis!! Vad är det för coola kläder du har på dig? Kram från Jenny & Nora

  SvaraRadera
 8. Hej och grattis Signe ! Vad fort tiden går ! Hittade en kul serie om hur ett barn kan tänkas tänka då det lär sig att stå och gå... Kommer med posten i nästa vecka. Hoppas ni får en skön helg ! Kram H.

  SvaraRadera
 9. Hej Signe!Vilken stor tjej du är!Vad snabbt tiden går! =)Grattis på 9månaders dagen!!Man blir så nyfiken på dig när man läser allt det där, du låter som en tuff liten tjej (precis som din mamma!) ;) BamseKramar från Johanna o Lillan

  SvaraRadera
 10. Superquinnan - ja, tiden har gått fort. De första månaderna kändes längre än de som kom sedan. Men det är alldeles fantastiskt att vara mamma, mitt livs roll, verkligen! O Signe har sovit bra sedan hon var fyra månader, hela nätter. Vi är rejält bortskämda.

  Yogamamman - det går sådär med Signe och vår katt. Nu funkar det lite bättre ,men det har varit en del kissande på Signes leksaker och matta och så...hm. Så vi funderar faktiskt på om vi ska låta misse bo någonannanstans ett tag. Men vi har inte riktigt bestämt oss än.

  Minna - visst är klänningen fin? Den finns att shoppa på ymapippa.se

  Fru kaos/Anna - jag vet, 1-årskalas närmar sig med stormsteg. Det går hiskeligt fort.

  camilla - ja, galet är det. Minst sagt :)

  Stina - tack, tack!

  Jenny o Nora - tack, tack. Och se klänningen kommer, som sagt, från Ymapippi. Passa på, den finns nog fortfarande kvar på rean!

  H - vad gullig du är, då håller vi utkik i brevlådan de kommande dagarna :)

  Johanna - japp, jag och Signe är astuffa tjejer :))

  SvaraRadera
 11. Hmm... Den sidan verkar inte finnas. Skrev du rätt?

  SvaraRadera
 12. minna - haha, nej jag skrev pippa istället för pippi.
  Ymapippi.se ska det vara :) Skrev dock rätt i kommentaren till Jenny, tack och lov :)

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!