måndag, september 15, 2008

Att resa sig

Vi är dåliga på att resa oss för varandra på tunnelbana och pendeltåg. Det slog mig förra gången jag var gravid. Det slår mig även denna gång.
Jag vet inte riktigt om jag gillar det här storstadssyndromet med att stirra rakt framför sig, eller ned i en tidning, och liksom inte ta in omvärlden.
Nu generaliserar jag. Alla är inte likadana. Men många.

Jag tycker att det är jobbigt att stå med min mage och trängas och kränga hit och dit på morgonen. Det får mig att må illa, och jag blir också illa till mods av människor som står alldeles för nära och andas rakt på mig. Samtidigt vill jag inte kräva att andra ska lämna sin plats. Men i slutet av förra graviditeten frågade jag ibland om någon kunde erbjuda mig sin plats. Då fick jag oftast sitta.

Men det händer att människor reser sig. Och det är ofta äldre och yngre män och killar. Från andra länder än Sverige. Min erfarenhet är också att det är en annan status att vara gravid i ett annat land. Många har berättat om förtur i köer, restaurangbord som plötsligt blir lediga och andra trevliga saker.

Det ska bli kul att se hur det kommer att bli i Portugal. På lördag flyger vi dit.

(inspirationen till detta inlägg fick jag av Kattmamman)

18 kommentarer:

 1. Åh vad härligt att resa bort ett tag! Och ja, jag tror absolut att du kommer bli behandlad annorlunda som gravid i Portugal. Sen vet jag inte om Stockholm är som resten av Sverige eller mer som andra storstäder. I alla fall inställningen till barnvagnar på bussar o dy tyckte jag var hemskt i t ex London när vi var där. Ungarna skulle liksom helst hållas i förorten.. :(

  SvaraRadera
 2. åh så mysigt med lite dialog igen! jag har saknat det! vilken spännande bok du verkar läsa - känner att den kanske skulle passa mig i den här omvälvande tiden som inte alltid är lätt och glad. kram från mig, den andra brommayogimammisen

  SvaraRadera
 3. Oj reser ni på lördag.

  Här har livet snurrat på i ett alldeles för högt tempo under en period nu. Med både trevliga och mer kravfyllda saker.

  Nu när känner att hösten är här så tänkte jag att det är hög tid att ses för eventuell stövelaffär.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag håller med, vi är katastrofalt dåliga på att resa oss! Första gången någon erbjöd mig sin plats var i vecka 39, dagen innan vår son föddes.. Denna någon var en gravid kvinna (!!!), mitt i morgonrusningen..

  SvaraRadera
 5. Om du någon gång stöter på mig och jag inte reser mig får du gärna säga till att du vill sitta ;) Jag har nämligen en tendens att gräva ner mig i böcker eller bara stirra rakt fram av helt andra anledningar än att jag inte vill se (allt mitt fokus går till att hålla paniken i styr), ibland så ser jag också men hjärnan registrerar inte att det är en gravid person (jag ser inte magen, bara personen) som står framför mig och jag blir sittande.

  En gång blev jag faktiskt utskälld också.. Det var iof en äldre man jag erbjöd sittplats och han tyckte att han var minsan inte så gammal (han gick med käpp) så ajg tvekar av den anledningen också.. Man vill ju inte förolämpa någon heller..

  Det är så svårt det där, för hur man än gör så blir det fel i alla fall :P

  Men som sagt, ser du mig och vill sitta, säg till, jag har inget emot att resa påmig

  Och så får jag önska er en underbar resa i Portugal!

  SvaraRadera
 6. Jag har samma erfarenhet, ingen som ger sin plats på tåget trots att man står och håller sig om magen...som tur är finns det oftast sittplatser ändå för mig.

  Men faktiskt, jag upplevde att bli förblisläppt en hel toakö när jag var på konsert senast. Det var nog massa mammor som stod i kön...;)

  SvaraRadera
 7. Ojoj, Portugal! Hälsa min älskling Cristiano Ronaldo från mig ;)

  Jag brukar ofta lämna min plats åt någon som mer behöver den (främst gamla människor) men aldig har någon lämnat sin plats åt mig när jag var gravid. Jäkla Sverige ;)

  Trevlig resa!

  SvaraRadera
 8. Jag minns också hur det var att stå där på den krängiga bussen in till stan på morgonen med en jättetung mage...inte en enda småbarnspappa reste sig (fast de säkerligen skulle blivit förbannade om ingen rest sig för deras gravida fru). Och ingen småbarnsmamma heller (som borde vetat hur jobbigt det var). Jag hade nog mest tur med medelålders kvinnor, faktiskt!

  Häromdagen hade jag dock ingen egen plats att erbjuda en höggravid tjej som kom på t-banan - men eftersom ingen reste sig självmant, och hon verkligen såg ut att behöva sitta, så bad jag en annan person att lämna sin plats till henne. För jag minns att jag tyckte det var lite jobbigt att be själv...

  SvaraRadera
 9. Min brasilianska kollega kunde inte fatta hur illa gravida kvinnor/familjer med små barn blir behandlade här... I Brasilien åtnjuter man hög status - går före överallt, slipper köer, folk lämnar plats...

  Kanske en feltolkning av vårt jämlikhetstänkande.

  SvaraRadera
 10. Samma erfarenhet här. De som reste sig var ofast de utländska yngre männen. Likadant på mitt jobb (skolan) då det var de som höll upp dörrarna. Ja gravida kvinnor höjs ju till skyarna i deras länder så våra män skulle behöva skärpa sig lite ;-) Jag generaliserar hårt nu men du förstår. Hoppas du och magen mår utmärkt. Härligt med liten resa. Vad ska ni göra i Portugal?

  SvaraRadera
 11. När jag åker T-bana (för att inte tala om buss) försvinner jag helt i min egen värld. Folk jag känner kan sätta sig mittemot mig och jag märker ingenting utan de måste säga mitt namn för att jag ska reagera.

  Så jag är väl en av dessa hemska Stockholmsmänniskor :)

  Än så länge har jag inte blivit erbjuden nån plats, men så är min situation inte heller speciellt uppenbar.

  En gång när jag svimmade med buller och bång på en fullsatt lokalbuss i Spanien fick jag snabbt en plats som någon lyfte upp mig och bar mig till. Men, det är väl inte riktigt samma sak :)

  Kram, och ha en underbar semester i Portugal!

  SvaraRadera
 12. ÅH jag älskar Portugal,ha en underbar resa och njut av vädret och goda maten. Och mannen får kanske njuta av lite gott portvin.. Kram

  SvaraRadera
 13. Jag håller med till fullo ang att det är äldre utländska män som reser sig, det upplevde jag också när jag hade stor mage.

  Vad underbart att resa bort, bara familjen!

  Kram!

  SvaraRadera
 14. jag har under båda mina graviditeter noterat att busschaufförer (inte sällan män från andra länder än Sverige) är oerhört välvilligt inställda till gravida passagerare! plötsligt väntar de när man småspringer för att hinna med istället för att trampa på gasen och startar inte förrän man hunnit sätta sig. en markant skillnad mot när man är vanlig ogravid, för att inte tala om reser med barnvagn, då verkar man mest vara till besvär... trevlig resa!

  SvaraRadera
 15. Kajsa - ja, inställningen till barnvagnar är nog inte lika vänlig som inställningen till gravida. Tror att det är lika på de flesta ställen. Men i USA var de fantastiska med barnvagnshjälp, och de fullkomligt dyrkade Signe. Var vi än kom.

  Brommayogismammisen - ja, jag har verkligen saknat dig. Du skulle bara veta hur mycket jag funderat över dig och ditt liv. Och jag rekommenderar varmt Fenixprocessen, den är fantastisk!

  Intressesmurfen -jajamen, på lördag bär det av. Vi längtar!
  Stövelaffär är absolut intressant, men kolla in min bloppis så att inte just de stövlar du är intresserade av är sålda. Jag har sålt lite grann den senaste tiden, och jag minns inte vilka par det var. Kram

  Rosa von trosa - kul namn på blogg! Och ja, vi verkar vara ganska bedrövliga. Men kanske var jag lika "blind" innan jag blev gravid första gången, jag minns inte. Men risken finns. Det är som om mina ögon öppnats ännu lite mer med barnen.

  Hanna - men gud, jag vet, jag förstår ju att det oftast finns en anledning till att jag inte blir erbjuden plats. Jag vet ju själv hur försjunken jag kan bli i en bok, eller av ren trötthet. Och jag vet ju din historia, så det är ju inte så lätt. Jag generaliserar ju lite oxå, även om det ibland faktiskt är ren lathet (tror jag) när någon inte erbjuder mig sin plats. Kram och tack för att du gör mig uppmärksam på andras verklighet.

  All is pretty - åh, vilken lyx att bli förbisläppt i en toakö. DET skulle jag gärna bli som gravid. Då är jag liksom ännu lite mer kissnödig än vanligt.

  Minna - japp, jag lovar att hälsa Ronaldo, om jag ser honom ;)

  Helena - bra gjort, att fråga om plats till en gravid. Tänk om det fanns fler som du. För visst är det som du skriver, man vill/vågar/orkar inte alltid fråga själv.

  Tjockalocka - Mih halvspanska chef blir också upprörd över hur gravida kvinnor behandlas här I Spanien är man tydligen en riktig drottning när man är gravid och blir serverad allt. Men hon hade också varit med om en sydländsk man som, i Sverige, kom in och skrek och begärde att alla skulle flytta sig så att hon (då höggravid) kunde få gå före i kön till Waynes coffee. Han tyckte att det var hemskt att de lät henne köa. Hon blev både glad och överraskad.

  issewisse - tack för att du delar med dig av erfarenhet. Vi åker till Portugal för att fira min mans 40-årsdag, det är min present till honom.

  C- jo, men visst kan det vara så. Jag känner själv igen det där, att bli helt försjunken, i bok eller tankar. Det är ju faktiskt helt okej.Men min aversion handlar nog mer om de som inte reser sig, av ren lathet.

  Nina - tack, det ska jag göra. Och så planerar jag att yoga i morgonsolen på takterassen!

  Camilla - ja, lite tråkigt är det att jag inte kan njuta av portvin och annat gott. Men maten har jag hört en massa gott om, så det ska bli trevligt. Och solen och värmen och upplevelsen och att vara ledig och få vara med mannen och Signe.

  Jenny skriver - verkar som om vi är många som delar samma upplevelse. Det är lite tråkigt.
  Kram till dig och N.

  Fru A - ja, inställningen till barnvagnar verkar dock, som sagt, inte vara lika vänlig som den till gravida. Tråkigt nog.

  SvaraRadera
 16. Naturligtvis var det just de bägge paren stövlar jag var intresserad av som du sålt. Typiskt. Har du tid och lust att ses för en fika eller lunch i alla fall efter semestern så vore det kul. Ha en skön semester nu!

  SvaraRadera
 17. Intressesmurfen - men vad typiskt. Kanske hittar du ngt annat som lockar? Och fika eller lunch efter semester låter trevligt, jag hör av mig så kan vi boka ngt. Du hittar min mejladress till höger i bloggen. Jag tror inte att vi har varandras uppgifter.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!