onsdag, november 26, 2008

Att andas

Vi har varit på profylaxkurs idag. Jag och mannen. Och andats, masserat, pratat målbilder och strategier. Tillsammans med sex andra par.
Det var precis vad vi behövde. En chans att få sitta ned, på neutral mark, och verkligen hitta varandra i det som ligger framför oss, vår andra förlossning tillsammans.

Han var den allra bästa coachen förra gången. Kärleksfull och tydlig. Vi samarbetade och jag kände mig helt trygg. Jag vill, önskar, hoppas och tror att det blir likadant den här gången.
Samtidigt behöver vi öva, prata och hitta varandra ännu mer. Så från och med ikväll blir det träning - andning, närvaro, peppning, spegling och bekräftelse.

Imorgon kväll fortsätter vår förberedelse, då har min gravidyogalärare bjudit in till förlossningsförberedande kurs - yoga, andning och mental träning. Och mannen följer med.

13 kommentarer:

 1. Spännande! Jag är lite avis på dig. Det där med förlossningar är något väldigt speciellt. En otrolig upplevelse. Man förstår inte förrän man själv upplevt det. Andas på!!

  Lilla P

  SvaraRadera
 2. Vad mysigt! Vi ska också gå repetitionskursen hos Profylaxgruppen längre fram. Det är verkligen mysigt att förbereda sig tillsammans! Var det där ni var?

  Jag ringer dig i dagarna. Ska bara försöka överleva magtrubbel och födelsedagsfirande först :-)

  Kramar!

  SvaraRadera
 3. Åh, vad mysigt med profylax! Vi gick ju det när vi väntade Nora. Behöver man gå vid andra graviditeten om man gått vid första? Rekommenderar de det? Kram!

  SvaraRadera
 4. Åh, så härligt det låter! Jag vet att många tycker förlossningar är fruktansvärda, men jag är ändå avis på dem som fått göra det. Sessorna kom ju med akut kejsarsnitt, ingen förberedelse här heller. Troligtvis blir det inga fler barn heller. Nån stans långt inne känner jag en saknad efter det där. En "normal" graviditet och en "normal" förlossning...

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för att du tog dig tid att skicka paketet! Nu luktar mina handleder ljuvligt :)
  Du är en ängel!

  SvaraRadera
 6. Ja profylaxen var det bästa! Vi gick en repetition inför andra förlossningen (jag fick aldrig testa vid första då det blev snitt), och jag gillar just delaktigheten, vi är ett team som ska föda ut barnet.

  Härlig tid, njut!

  SvaraRadera
 7. Ja det låter verkligen hur mysigt som helst, Och det ni har framför er... profylaxen hjälpte mig enormt under min förlossning, åtminstone till en början. Härligt!

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig gått nån profylaxkurs. När jag väntade tvillingarna väntade de på att jag skulle få gå en kurs för tvillinggravida och den startade samma dag som mina två killar föddes – med katastrofsnitt. Och dottern föddes ju med planerat snitt.
  (Då upptäcktes det att jag har alldeles för trångt bäcken.)

  Låter härligt med yoga, andning och mental träning. Och jag kan även känna en släng av avundsjuka över att jag aldrig fick uppleva det där lugnet innan. Mina föddes med sån dramatik.

  Kram till dig!

  SvaraRadera
 9. åh, vad spännande med profylax. Jag har anmält oss (sambon och mig) till en kurs som börjar i feb - ska bli jättespännande och intressant. Vi gick aldrig en sådan kurs för förra barnet, men jag kände att jag nog skulle behöva det och att det skulle hjälpa mig under förlossningen - ska bli kul att se om det fungerar :)

  SvaraRadera
 10. Kul att ni kör ett uppföljningsrace tillsammans. Jag tror att det funkar fantastiskt för vissa och inte alls för andra. För mig var det ett bra verktyg de första timmarna, och väldigt skönt att ha något som jag kunde koncentrera mig på att göra. Innan kroppen tog över kontrollen vill säga..;-)

  SvaraRadera
 11. åååå, vad fint det låter. vad duktiga ni är, som tar hand om varandra, planerar och tänker till, inför det där "coolaste, vackraste och mest omtumlande" man kan vara med om som människa. Du vet ju vad jag gick igenom, och ändå...så magiskt, att varje gång nån ska föda, kommer längtan fram, och en knutta avundsjuka, och man önskar att det var dags själv igen...det är fan det knasigaste som finns!
  Hoppas att du har tid för en fika/lunch snart, vore skoj om vi hann ses innan jul!
  kramar till hela familia!//arvids mamma

  SvaraRadera
 12. Profylax is da shit! Både som mental förberedelse innan och fysiskt verktyg under förlossningen. Jag är så glad att vi gjorde det förra gången och att vi tagit oss tid till en repetition inför det kommande. Härligt att ni startat den resan också nu. För det är ju faktiskt nåt av det häftigaste som finns att föda. Mer närvarande och kraftfull har jag aldrig känt mig...

  SvaraRadera
 13. Lilla P - jag förstår att du är avis, det är en lycka och en gåva att ha en förlossning framför mig. Verkligen.

  Jenny skriver - ja, det var hos Profylaxgruppen vi var. Det var Anna W själv som höll i kursen. Vi hade henne även förra gången och repetionskursen var perfekt. Kram, vi hörs.

  Minna - De rekommenderar ingenting, men för oss kändes det bra att gå en repetionskurs för att verkligen bli påmind om allting.

  Frida - jag är glad att jag fick en "normal" förlossning med Signe och jag önskar att jag kan föda vaginalt även denna gång, men jag är öppen för att det kan bli hur som helst.

  Frida - vad bra :)

  Tjockalocka - ja, jag gillar också teamkänslan, för det är ju inte bara kvinnan som föder barnet

  Jen - ja, jag hade mycket nytta av profylaxen under förlossningen med Signe. Och särskilt mannen hade nytta av den också, att känna att han var delaktig och fullt närvarande.

  Sara - alla förlossningar är unika på sitt sätt och det finns ju inget bättre eller sämre sätt att föda på, men jag är glad över förlossningen med Signe, den blev en drömförlossning och jag önskar mig en likadan även denna gång.

  Susanne-vad kul att ni anmält er, hoppas att ni kommer att bli lika nöjda som vi är

  Borgarbrackan - För mig och mannen var profylaxkursen precis vad vi behövde, men precis som du skriver så är vi alla olika och det finns säkert de som inte alls gillar konceptet.

  Arvids mamma - att föda barn, oavsett på vilket sätt, är ju så jäkla häftigt så jag förstår att du blir lite avis.
  Jag ska till bm nästa torsdag, är klar 9:30, om du ska till "naprapaten" igen. Kram

  Anna ser dej- tror faktiskt att jag blev inspirerad av dig och anmälde mig efter det, men jag är inte säker. Perfekt repetion var det i alla fall.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!