tisdag, november 11, 2008

Meditation

Jag började meditera för fem år sedan. Det var stapplande steg och tafatta försök. Vissa perioder kom jag av mig helt. Hittade inte rätt andning, fick blodstockning i benen, kände mig obekväm och egentligen bara stressad av att försöka stilla tankarna. Det var som om tankarna istället blev fler och försökte göra allt för att övermanna mig.

Sedan hände något. Jag tror att det, som med så mycket annat, hade med min krasch att göra. Jag såg livet på ett annat sätt. Såg in i mig själv på ett annat sätt. Och där hittade jag kärnan.

Från början tränade jag strikt zenmeditation. Att sitta rakt upp och ner, uppmärksamma andetagen och låta tankarna flyta förbi likt moln på himlen.
Nu är jag öppen för alla slags meditationer. Och jag tror också att jag kanske även hittat min egen form av meditation genom att praktisera allt från Yoga Nidra och Chakramediation till uppmärksamhetsmediation och dansmeditation. Och en massa annat därtill.

Syftet med min meditation är att få en paus från från det yttre.
Målet med min meditation är att sova bättre, vara friskare och klara påfrestningar på ett starkare sätt (något som till och med är vetenskapligt bevisat att meditation gör)

Mediterar du?

15 kommentarer:

 1. Försöker börja, för att läka en sönderstressad kropp i första steget, för hälsa och välbefinnande i nästa.

  Kan du rekommendera något sätt att komma igång för den som inte kan ansluta sig till en kurs, eller grupp?

  SvaraRadera
 2. Nej, jag mediterar inte. Jag har nog aldrig saknat det. Om jag någonsin kommer leva i en stressad vardag så kanske jag tar till meditation som "utväg".

  SvaraRadera
 3. Det var ett tag sen nu men jag har upplevt bägge sidor. Både den när kroppen värker, och tankarna stör, till lugnet, ljuset, medvetandet inåt. Hmm, kanske dags att komma igång igen.

  SvaraRadera
 4. Egentligen inte. Har aldrig läst om meditation (mer än i bloggar då) eller gått kurs. Känner ingen irl som mediterar.

  Men när jag går till arbetet, eller till dagiset så tänker jag på att gå lugnt och att andas regelbundet med magen. Hela jag känner mig lugn och trygg då, när jag är framme vid målet som oftast är arbetsplatsen eller dagishämtning. Jag försöker tänka på det jag ser, som träd, moln, fåglar, andra människor som passerar förbi. Jag släpper allt som har med arbete, relationer, matlagning, planering att göra.

  Faktiskt så började jag med det här efter inspiration från dig. Efter att ha följt din blogg i ungefär 2 år nu och på den tiden även blivit mamma, så försöker jag tänka mera lugnt, stilla. Att jobbig stress bara leder till sliten kropp och själ. Jag har ingen möjlighet att gå på yoga eller meditationskurser så jag gör det i min vardag istället och just nu räcker det :)

  Ibland blir jag stressad av att läsa FÖR mycket om saker och ting. Så istället för att läsa om tex barn så upplever jag mitt barn. Jag har märkt att både hon och jag mår bäst av det.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med ovanstående. Din blogg har inspirerat mig. Inte just i meditationen, men i ambitionen att ta tillvara på 'här och nu', att prioritera hälsa och välbefinnande framför mycket annat. Ofta när jag gör något jag vet är bra för mig så tänker jag på dig och "Nu hade Maria tyckt att jag var duktig."

  SvaraRadera
 6. Sophia - Det som hjälpte mig var att avsätta fem minuter om dagen, till att börja med. Sätt alarm på fem minuter och sätt dig sedan bekvämt tillrätta (med korslagda ben, på golvet, på en stol (då med raka ben), eller ligg ned, kort och gott hitta en ställning som känns rätt för dig, just nu. Använd sedan den ställning varje gång du mediterar och fokusera på att vara så stilla som möjligt. Det anses bäst att sitta med korslagda ben och rak rygg när man mediterar, men jag tycker att man ska lyssna på sin egen kropp. Nackdelen med att ligga ned är att man lätt kan falla in i en dålig ovana att somna) Fokusera sedan på din andning. Hur du andas in och ut. Om du vill kan du räkna andetagen. Tankar kommer att komma. Vi tänker 20 000 tankar om dagen så det går inte att stänga av dem, men tanken med meditation är att tankarna ska få stilla sig en stund. Då kan det vara en hjälp att ta tag i tanken, titta på den, och sedan släppa den vidare utan att fördjupa sig i den. Ungefär som moln som far förbi på himlen.
  Varje gång du kommer av dig/får tankar så börja räkna andetag igen och igen och igen.
  När fem minuter funkar, öka till sju minuter, tio minuter, femton minuter, tjugo minuter osv.
  Jag mediterar oftast tjugo minuter i sträck, ,men ibland blir det fyrtiofem minuter/en timme. Det är olika vilken tid och vilket behov jag har.
  Det viktiga är, tycker jag, att inte stressa fram något utan att lyssna på vad just du behöver. Vill du inte meditera ska du inte göra det, det får inte bli någon prestation i det.
  Sedan finns det bra meditations-cd som kan guida och vägleda. Kolla gärna in Vattumannens hemsida (vattumannen.se) eller besök butiken och få hjälp (om du bor i Sthlm, annars finns det säkert ett bra ställe där du bor). Stort lycka till!

  Minna - jag tror att vi alla hittar vårt sätt att funka i vardagen. Meditation passar för alla, men alla vill inte använda det. Och det är helt okej, såklart.

  Borgarbrackan- minns att jag brukade meditera när jag ammade Signe de där första månaderna när amningen tog så lång tid.
  Börja igen, om du vill, eller hitta ett annat sätt för dig att finna ro och balans.

  Frida - waw, vilken härlig medveten närvaro du unnar dig. Det låter helt underbart. Och det är just det som är meditation tycker jag, att vara uppmärksam på det som händer, att verkligen ta sig tid att fokusera på det som du gör.
  Blir glad av att läsa det du skrivit. Varm i hjärtat. Tack!

  tre stycken - vet du, jag tycker alltid att du är bra :) Men det gör mig jätteglad att höra att du inspieras av mig att leva mer här och nu. Härligt. Tack för att du läser min blogg!

  SvaraRadera
 7. Jag har ju precis påbörjat mina meditationsövningar, något som redan såhär i nybörjarstadiet ger mej mycket. Inte minst lugn och andningsfokusering.

  SvaraRadera
 8. Jag mediterar inte, men jag funderar på att börja med yoga. Det är bara det att med tre barn så finns inte tiden riktigt... Men snart så.

  SvaraRadera
 9. Skickade iväg innan jag var klar.

  Skulle även säga att jag tror att det är viktigt för mig att jag faktiskt tar mig den tiden. På nåt sätt. För såhär kan jag inte fortsätta. Jag stressar konstant.

  SvaraRadera
 10. Nej, tyvärr inte. Har inte tagit mig tid - vilket jag egentligen borde! Tycker att du är så fantastiskt duktig som tar dig tid för dig själv! Jag gick på yoga när jag var gravid med mitt första barn, och det var verkligen skönt. Men jag hade också svårt att finna ro ibland...

  SvaraRadera
 11. Nina - du inspirerar mig alltid så det är spännande att följa din nya resa.

  Sara - det där med att få tiden att räcka till allt man vill göra det är ju ett gissel, och framförallt med tre barn. Men kul att du funderar på yoga. Tror att det kan vara ett sätt för dig att hitta lugn i all stress. Lycka till!

  Susanne - duktig vet jag inte om jag är, men för mig känns det viktigt att ta mig tid för mig själv för att på så sätt "orka med" allting annat runt omkring. Och just yoga och meditation är ju känt för att ge mer energi.
  Men visst kan det vara svårt att finna ro ibland. Och så är vi ju alla olika.

  SvaraRadera
 12. Nej, gör inte men vill börja! Har tänkt så mycket på det under vår/sommar och tror att jag skulle må väldigt bra av det. Jag tror att jag ska ta dina tips till Sophia och anamma dem. Starta litet, litet och öka succesivt. Viljan finns, nu ska jag bara sätta av tiden...

  SvaraRadera
 13. Anna ser dej - kul att du vill prova. Tror att det är kalasbra när man väl hittat tiden. Det kan ta emot i början, men om du kör fem minuter om dagen tills det känns bra så ska det inte vara några problem. Såvida du blir hooked såklart. Det är det ju inte alla som blir. Lycka till! Berätta gärna hur det går för dig. Jag är nyfiken :)

  SvaraRadera
 14. Försöker och försöker... men det är så svårt att koppla bort tankarna. Oftast kommer vardagsstressen ikapp mig, och jag börjar tänka på allt som måste göras, tills jag kommer på mig själv och försöker fokusera på andningen igen.

  Tack för en otroligt inspirerande blogg :-)

  /Victoria

  SvaraRadera
 15. Victoria - och tack för ett fint inlägg! Och ja, det är svårt att koppla bort tankarna, men det låter ju som om du har en schysst strategi med andningen. Jag försöker göra likadant. Ibland är det enkelt, ibland omöjligt. Idag somnade jag sittande när jag mediterade. Då gav jag upp, efter en kvart, och lade mig och sov en halvtimme istället. Men det där är också bra, meditationen gör ofta att jag kommer i kontakt med vad kroppen och själen egentligen behöver.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!