tisdag, december 30, 2008

Kanske mest för min egen skull

Det här var bra med förra förlossningen:
  • Att jag upplevde kontroll och kunde andas
  • Att jag var närvarande
  • Att mannen var otroligt närvarande, stöttande
  • Jag kände mig trygg med de barnmorskor som hjälpte mig
  • Förlossningen tog "lagom" lång tid
  • Jag vågade vara mig själv
  • Allt gick som planerat, dock forcerades värkar fram genom att vattnet inte gick av sig självt.

Det här vill jag göra ännu bättre den här gången:

  • Andas genom varje värk och ta en värk i taget
  • Slappna av mer
  • Tänka delmål och målbild
  • Fokusera mera inåt
  • Röra mig mer
  • Helst inte ligga ned
  • Testa förlossningspall
  • Få mer massage och beröring

Såhär kan mannen hjälpa mig:

  • Påminna mig om att andas och andas med mig
  • Påminna mig om att slappna av ordentligt
  • Se till att jag rör mig
  • Massera och beröra
  • Stötta och uppmuntra
  • Coacha en värk i taget
  • Påminna om att varje värk är ett steg närmre bebisen
  • Se till att jag får i mig tillräckligt mycket närig och dryck så att jag orkar
  • Om möjligt, kolla ctg för att förvarna om värk
  • Låta mig vara i mig och hålla koll på det yttre
  • Vara lugn och lyssna med stort hjärta
  • Vara nära, hud mot hud, med bebisen om jag inte kan vara där
  • Fokus och närvaro

De här punkterna finns med i vårt förlossningsbrev:

  • Jag vill bli coachad en värk i taget
  • Jag vill bli påmind om att andas och slappna av
  • Jag testar gärna akupunktur, bad och lustgas som smärtlindring
  • Jag vill inte ha epidural (vid förra förlossningen lades den fel, gav ingen verkan utan istället komplikationer som inte är positiva)
  • Jag vill bli påmind och uppmuntrad att röra mycket på mig
  • Jag vill testa saccosäck
  • Jag vill ligga så lite som möjligt
  • Om det är möjligt och om jag själv vill så vill jag gärna föda på förlossningspall, ej liggande
  • Jag vill veta vad som händer och hur bebisen mår men jag vill inte ha några falska förhoppningar
  • Jag föredrar barnmorska med profylaxkunskaper
  • Jag vill att förlossningen ska vara så naturlig som möjlig och vill helst inte att något forceras fram, om det inte absolut behövs
  • Jag vill ha mandelolja (har egen med mig) och varma handdukar vid krystning

Att livet sedan kan ta en helt annan vändning är jag helt medveten om. Likaså att varje förlossning är unik. Men det här är den bild jag vill ha med mig.

15 kommentarer:

  1. Vad genomtänkt! Lycka till när dagen kommer!

    SvaraRadera
  2. Det låter jättebra. Det är skönt att kunna bära med sig så mycket gott från en tidigare förlossning. Och skönt att ha tänkt igenom hur man vill ha det. Att det sen kan kännas annorlunda när det väl händer gör ju inget. Det är ju verkligen din förlossning och du som ska få bestämma hur det ska bli. Så långt det bara går. Jag håller tummarna och tänker på er! Det kommer gå jättefint nu också så klart. Kram!

    SvaraRadera
  3. Jag höll på att skriva Lyckost dig som snart ska få föda - och nu skrev jag det också! Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att du verkligen har tänkt till och fått med allt i ditt brev. Jag skrev två A4-sidor och tänkte att barnmorskan aldrig skulle orka följa allt som stod. Jag blev förvånad när den underbara barnmorskan visade sig ha full koll på allt som stod skrivet. När hon tyckte att jag hade rejält ont sa hon "jag vet att du skrivit att du i första hand inte vill ha bedövning, men jag vill att du ska veta att det finns". Fem minuter senare tog jag tag i sambon och sa "jag vill ha bedövning NU". Narkosläkaren fanns i närheten och satte en epidural som tog bra (tror jag). Jag har alltid trott att smärtan i både magen och underlivet försvinner med en epidural, men på mig försvann den bara i magen. Det kanske är så det funkar. Vad vet jag :-). Jag förstår att du vill undvika epiduralen om möjligt och jag vet att du fixar det ändå. Du kommer att vara helt fokuserad den här gången och jag känner på mig att det kommer gå jättebra! Men tänk på vad min barnmorska sa. Det finns bedövning om man känner att det behövs och om du behöver en epidural hoppas jag att den kan ta rätt den här gången. För mig blev det himmelriket :-). Jag gissar på att det kommer att bli en pojke den här gången. Spänningen är olidlig! :-) Om vi inte hörs mera innan så önskar jag er ett STORT lycka till! Jag kommer att gå här hemma och vara pirrig i magen när ni åker in :-). Det kommer att gå SÅ bra och jag ser fram emot att höra från er efteråt! Tänk, snart har Signe ett litet syskon! Många kramar till er alla fyra! :-)

    SvaraRadera
  5. Åhhh förlossningspallen är helt fantastisk! I varje fall för mig. Man får hjälpa av tyngdkraften, mannen kan sitta bakom och vara med hela tiden och sen när bebisen väl kommer är man nära både bebis och mannen på samma gång. Det vet jag att Christian uppskattade. Har man tur och allt har gått bra så får man själv ta emot bebisen. Helt otrolig upplevelse!

    Stort lycka till! Snart är bebis här! :)

    Kramar från Elma

    SvaraRadera
  6. Klok du är maria, det känns som om du har gjort allt för en så lyckad upplevelse som möjligt, och det måste vara skönt! Och nej, visst, man vet ju aldrig hur det sen blir, men HUR det än blir, så har DU gjort det du kunnat. Och det är skönt.
    Varmt lycka till nu, jag skickar lite energier (på mitt eget lilla sätt) varje dag, då å då.
    Gott nytt år!
    kramar!
    //arvids mamma

    SvaraRadera
  7. bra att punkta upp det sådär. vad spännande det är, det närmar sig! gott slut och gott nytt!

    SvaraRadera
  8. Tänk att snart är det dags för dig att föda. Din lista är jättebra, jag skulle vilja kapa den rakt av när/om det nån gång blir min tur igen. Stort lycka när det är dags, Kram och Gott Nytt År! Camilla

    SvaraRadera
  9. Lycka till!!! Det låter jättebra. (Själv älskade jag epidural!)

    SvaraRadera
  10. Jag önskar dig stort lycka till med allt - du grejar det säkert fantastiskt bra. Det går utmärkt att klara sig utan epidural - du har ju också en bra anledning att försöka låta bli den med tanke på hur det gick förra gången. Jag är övertygad att du och maken går stärkta genom det här- med den fantastiska belöningen bebis i slutändan ... :-)

    Själv har jag bara en punkt på min lista: Jag vill ha kejsarsnitt (av mängder av orsaker). Hoppas jag får det.

    Gott nytt år-KRAM

    SvaraRadera
  11. Jessica - tack, listan känns genomtänkt, men som sagt, förlossningen kan ju komma att se helt annorlunda ut när det väl är dags.

    Anna ser dej - jag gillar att jobba med positiv visualisering, det gör att även tuffa situationer klaras bättre. För de tuffa scenarierna har jag också tänkt igenom, men jag hoppas att de lyser med sin frånvaro.

    Jen - jag har alltid tyckt, och kommer alltid att tycka att det är en lycka coh en gåva att föda barn, så jag förstår att du är avis

    Willes mamma - jag vet att bedövning finns och kanske kommer jag att använda epidural den här gången, det vet jag inte. Min önskan och förhoppning är att slippa det, men som sagt, jag vet ju inte hur förlossningen kommer att bli. Kram till dig

    Elma - vad härlgit att höra att du/ni var så nöjda med förlossningspallen. Jag är väldigt inställd på den nu, men vi får se hur det blir när det väl är dags.

    e- gott nytt 2009 till dig!

    Arvids mamma - tack snälla söta du för att du skickar av din egna, speciella och unika energi till mig. Kram!

    Fru A - ja, nu närmar det sig med stormsteg. Gott nytt 2009 till dig!

    Camilla - jag önskar innerligt att ni får ett syskon till Ida, när den tiden är inne. Och då får du gärna kapa min lista rakt av, men jag tror att du kommer att hitta en massa andra punkter som är viktiga för dig/er. Kram!

    Maggan - ja, jag har hört en massa gott om epiduaral också, men jag har inga positiva minnen, tyvärr. Det tog en vecka innan jag fick hjälp med mina besvär efter den fellagda eda:n och under den tiden hade jag svårt att knyta an till Signe. Det var den jobbigaste tiden i mitt liv - aldrig mer!

    Märta Stewart - då hoppas jag verkligen att du får kejsarsnitt vännen! Själv tycker jag att kejsarsnitt är otroligt skrämmande, en stor bukoperation, huah. men jag har all förståelse och respekt för de som väljer det. Och de gånger det behövs, planerat eller akut. Men själ hoppas jag att jag slipper. KRAM

    SvaraRadera
  12. Var ska ni föda? Förstår om du inte vill svara men jag har hört många som inte har fått sin önskan uppfylls ang. deras drömförlossning pga personalbrist mm. som det är inom vården. Men om det är på BB sthlm eller liknande så förstår jag. Lycka till med allt. Ni kommer greja det helt fantastiskt!

    SvaraRadera
  13. Issewisse - vi tillhör KS Solna men vill föda på Danderyd. Inte på BB Sthlm utan på vanliga förlossningen. Men visst kan personalbrist och annat göra att mina önskningar inte kan tillgodoses. Det finns också med i planeringen. Men jag önskar för fullt ändå.
    Tack för lyckönskning!

    SvaraRadera
  14. Jag måste ju också lämna en tanke eftersom jag drog igång det hela.
    Hoppas du slipper EDA, det är ingen personlig favorit hos mig även om den i enstaka fall är befogad. Den har så många tråkiga biverkningar men som sagt i rätt läge får man ta det.
    Annars har du bara glömt två saker på listan som skall ligga i det mentala facket, för användning vid behov, "jävlaranamma" och vissheten: "Jag klarar mer än vad jag någonsin tror". D v s ilska och mod, det behövs;-)
    Annars ser det bra ut ställer mig dock lite frågande till mandeloljan men den kanske är skön.

    Tii sist vill jag bara säga att med rätt barnmorska behövs bara EDA-punkten samt mandelolja-punkten..

    Lycka till!!

    /Anette.

    SvaraRadera
  15. Anette - ja, jag väntade ju på din tanke, så jag är glad att den kom :) TACK! Och visst är det så att med rätt bm så behövs väldigt lite. jag hade inte rätt barnmorskor förra gången, men de gjorde så gott de kunde under de förutästtningar de hade kanske, vad vet jag

    SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!