måndag, juni 01, 2009

Andningstips, del ett

Enligt gammal indisk sägen tilldelas alla människor ett visst antal andetag redan från födelseögonblicket. Hur vi sedan väljer att förbruka dem är upp till var och en. Jag, som medvetet jobbar med att lugna mina andetag i min yoga och meditation , tycker att det är en fascinerande tanke att veta att jag kanske förlänger livet en gnutta varje gång.

Jag får en hel del mejl från er bloggläsare. Många av er är nyfikna på min andning. Hur jag gör och vad jag har för tips.

Så - del ett i min andningsskola kommer här:

Övning: Sätt dig ner, precis där du är, tillsammans med ett tidtagarur (mobiltelefon eller timer eller vad som helst går bra). Ställ klockan på en minut och räkna sedan hur många vanliga andetag du tar under den minuten. Forcera inte andningen utan låt den bara finnas där och följ med i den.
Försök sedan att fördjupa din andning så att du tar färre och färre andetag för varje minut.
Kan du komma ner i mellan sex och tio andetag är det bra. Under sex andetag är fantastiskt. Men kom ihåg- det är ingen tävling. Det är din kropp och ditt sinne som ska stillas, så lyssna på det som just du behöver, just nu.

Fakta: Att andas mellan sex och tio andetag per minut några gånger i veckan gör att du aktiverar det parasympatiska nervsystemet, det som sänker lugn och ro. Du stillar ditt sinne och lär dig koncentration. Andningen ökar syret i blodet vilket stimulerar hela blodcirkulationen och en lugn och medveten andning kan sänka högt blodtryck.
Den medvetna andningen gör också att du håller jämnare kroppstemperatur, får en bättre fungerande mage och sover bättre. Du håller dig alltså friskare eftersom en medveten andning påverkar immunförsvaret i positiv riktning.

Att andas mellan sex och tio andetag några gånger i veckan har alltså en läkande effekt på vårt kroppssystem. Så - varför inte prova och se hur det känns för just dig.

13 kommentarer:

 1. Det här ska jag prova ikväll, när huset sover...vad spännande. Om man både sover bättre och får en fungerande mage, så SKA jag lära mig att andas under sex andetag i minuten, hehe...

  Tack för andningsskola, för att du delar med dig av dina kunskaper.
  kram!

  SvaraRadera
 2. Hallå! Du kanske vet om man får ligga på en sk spikmata när man är gravid? Min sambo fick en nu när han fyllde år och jag har ju så problem med ryggen jag med att jag skulle vilja pröva men vet om sagt inte om jag får det..
  Har du nån aning?!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hmm.. om man bara har ett bestämt antal andetag skulle det ju innebära att man FÖRKORTAR sitt liv genom att (motions)träna. Jag som trodde att all forskning visar det motsatta, konditionsträning förlänger livet (genom att stärka immunförsvaret, skydda mot hjärt-kärlsjukdomar och tusen andra saker)
  Jag andas iallafall väldigt mycket fortare när jag tränar än vid vila.. betyder det att jag springer mot min egen död?

  SvaraRadera
 4. Tusen tack, ska genast prova detta! Har försökt innan och man kan tycka att andas är naturligt, men ack så svårt när man ska fokusera på just bara det!♥

  SvaraRadera
 5. Aha, tack, det där ska jag prova!

  SvaraRadera
 6. Fasiken vad bra tips. Tack! /C

  SvaraRadera
 7. Kul övning! Vid första försöket klarade jag 8 andetag. Nästa försök 7. Sedan 6. Men lägre än det lyckades jag inte komma. Ska öva! (Men måste erkänna att jag direkt blev tävlingsinriktad, hmmm...) Kram!

  SvaraRadera
 8. Ingen mer än jag som får ont i huvudet så fort man börjar experimentera med andning?

  SvaraRadera
 9. Fröken blund - ska bli spännande att höra hur det var

  Maria - Jag använde inte min spikmatta när jag var gravid. Shaktimattan (som jag använder) rekommenderar inte heller att man använder den när man är gravid men säger samtigit att det troligtvis inte är någon fara. Och jag tror inte att det är det, men som gravid är det ju dumt att prova. Sen har jag en gravid väninna som ligger på sin spikmatta varje dag och har gjort det under nästan hela sin graviditet.

  Josefin - ja, du måste genast sluta springa ;)
  Självklart att är all form av träning bra, det handlar ju om att syresätta blodet. Det där med att ta långa andetag som ska förlänga livet är ju en sägen. Men självklart ligger det något i att stanna upp och bara vara, också. Men det är ju omöjligt att andas långsamt hela tiden.
  Själv älskar jag att springa, det är också en form av meditation för mig

  Therese- när jag började jobba med min andning tog det lång tid innan jag ens tyckte att det var behagligt.

  Anna - hoppas det funkar bra!

  C - varsågod!

  Att vara mamma - jag vet, jag har också "tävlat" mot mig själv många gånger, särskilt i början. Och det är ju inget fel med det, så länge du inte pressar andetagen, forcerar eller håller andan tänker jag. Kram till dig

  Birgitta Å - Att jobba med andning är en konst. Att få ont i huvudet är nog ganska vanligt särskilt som du inte jobbar med andningen i vanliga fall. Syresättningen till blodet ställer till med en hel del. När jag började med mina andningsövningar i yogan blev jag yr och mådde illa. Det var så ganska länge. Egentligen är det underligt att jag fortsatte, men något inom mig sa att detta är bra. Nu är jag glad att jag var envis då.
  Det viktiga är att stanna upp och lyssna på kroppen, kanske får du ont i huvudet för att du är stressad, trött, behöver mer energi etc...När vi kommer in i kroppen med andningen kan det hända saker med både kropp, själ och ande. Det är ett kraftfullt verktyg.

  SvaraRadera
 10. Maria - här finns länk till frågor och svar om shaktimattan förresten

  http://www.shaktimattan.se/FAQ.aspx

  SvaraRadera
 11. Kittlande tanke att vi har ett visst antal andetag. En tanke som jag mer och mer tar till mig. Jag inleder min Yogaklasser på ett liknande sätt, ibland.
  Vi ligger i Savasana och släpper andetaget till att börja med, för att sedan stilla iakta andetaget. Reflektera över om man tillåter sig själv att andas in lika mycket som man andas ut och vice versa. Sedan börjar vi försiktigt att hitta andningens rytm, t ex in i tre taktslag (din krops takt) och ut i tre, för att sedan förlänga till 4,5,6 och kanske mer. Tricket är att vara tillåtande, tålmodig och närvarande.

  Namasté

  SvaraRadera
 12. Nu har jag provat i ett par dagar och hjälp vad härligt det känns, så tusen tack för tipset!♥

  SvaraRadera
 13. Carina - härligt start på yogapasset, att få andas så.
  Namaste!

  Therese- vad kul att höra! Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!