måndag, juni 08, 2009

Sama Vritti (andningstips, del fyra)

Det finns en slottspark i närheten av vårt nya hus. Med äppelträdgård och hästhagar, biodling och café. Jag har promenerat där flera gånger. Idag, efter ett besök med Siri på bvc, tog jag mig tid att sätta mig där, bland alla blommande syrénbuskar och spatserande pensionärer.

Jag lutade ryggen mot ett av alla äppelträd, vände ansiktet mot solen och lät andningen bli sådär djup och behaglig som jag tycker om. Och så övade jag Sama Vritti.

Sama betyder lika och vritti betyder rörelse. Det är övning för att bli medveten om att du kan ta kontroll övr ditt inre genom din andning.
Målet är att varje in-och utandning ska vara lika långa och lika medvetna. Förläng andetagen försiktigt. Räkna tyst för dig själv.

Andas in - ett, två
Andas ut- ett, två
Andas in- ett, två, tre
Andas ut - ett, två, tre
Andas in- ett, två, tre, fyra
Andas ut - ett, två, tre, fyra

Gör sedan så tills du är uppe i sex andetag. Vänd sedan tillbaka och räkna ner tills du är tillbaks på två.

Det sägs att när man behärskar den här övningen så kommer man att känna en ny klarhet inom sig.

Och det gjorde jag, där bland äppelträd och syréner.
Den klarheten tar jag med mig ner till barndomsstaden. Jag och mina två små tjejer åker ner några dagar för att hälsa på vänner.

(Källa: Yogaliv, åtta steg till ett liv i lätthet, Ewa Levenhaupt)

5 kommentarer:

 1. Har oxå läst i Yogaliv :)
  Jag prövade Sama Vritti med en av mina tonåringar. Det var inte helt enkelt för henne men hon tyckte det var en kul och lite ny övning.
  Ska själv pröva ute i naturen vid tillfälle, låter inte dumt!
  Kram Helle

  SvaraRadera
 2. Hej! För ett tag sedan skrev du och du och Siri hade börjat med bärsjal. Hur går det? Vilket typ av sjal har du? Funderar på att köpa det till min 7 veckor lilla bebis, men vet inte var i djungeln man ska börja...

  // frida

  SvaraRadera
 3. Jag älskar Sama Vritti! och gör det då och då i mina yogagrupper. Det är ett otroligt bra sätt att inviga nybörjaryogis i andningsteknik.

  SvaraRadera
 4. Carina - Namaste

  Helle - Nu vet jag ju, via din blogg, att du provat i naturen och gillade det. Härligt! Och kul att du gör det med din tonåring.

  Frida - ja, jag köpte bärsjal till Siri men vi använde den bara alldeles i början, sedan gick jag över till Babybjörn. Det var absolut inget fel på sjalen men jag tror att jag är mer förtjust i Babybjörn. Sjalen jag köpte är Bära barn, kolla sajten på barabarn.se, jag har den ringsjalen som är på första sidan. Och vill du köpa begagnat av mig så får du gärna höra av dig. Den är helt felfri, använd få gånger och instruktioner finns kvar. Lycka till!

  Nina - jag önskar att jag hade fått det av mina yogalärare i början, men de kom först under mina yogaläger.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!