torsdag, juli 02, 2009

Blöjfri

Nu, först nu, när stora S är drygt två och ett halvt år, ska hon sluta med blöjor. Vi tycker att det är en bra tid nu. Det är sommar och varmt, allt det här stressiga och nya med syskon och husflytt har lagt sig.

Så - nu vill jag veta - hur gjorde ni, vad var bra och vad skulle ni gjort annorlunda? Jag bockar och bugar och tackar och niger och sänder svalkande vindar till alla tips och råd som jag kan få.

8 kommentarer:

 1. Vi började också när det var sommar (förra sommaren), så himla smidigt när man bara kan dra ner byxan när man är ute. Vi började med att hon fick vara utan blöja hemma. När hon hade klarat det ett tag utan att kissa ner sig så började vi gå ut utan blöja. Sen vara hos kompisar och slutligen på stan och när vi åkte och handlade. Vi påminnde Nora ofta i början, kanske en gång i halvtimmen. Om hon inte hade sagt till att hon ville kissa på lång tid så satte vi henne på pottan. Hon protesterade aldrig och hon kissade alltid när vi satte henne där.

  Det tog faktiskt ett tag innan vi kunde sluta fråga henne om hon behövde kissa och hon faktiskt tog initiativet själv.

  Sen det här med att sluta med blöja på natten... En del säger att barnet är redo när nattblöjan varit torr i några nätter. Men vi tog bort blöjan på samma gång som vi tog bort den på dagen (vi fick det rådet) och det gick superbra. Första veckan kissade hon i sängen ca varannan natt, men sen gick det mycket bättre väldigt fort. Hon kissar sällan ner sig numera. I början var det kanske en gång i veckan på nätterna - nu, när hon varit blöjfri i 10 månader, så är det inte ens en gång på två månader. På dagen är det oftare, kanske en gång i månaden. Max.

  Lycka till!
  Minna o Nora

  SvaraRadera
 2. Håller också på att få Ärtan 2½ blöjfri. Sätter henne på pottan när hon vaknat och innan hon ska sova. Däremellan lite då och då efter hur lillärtans dag ser ut. Nr 2 lyckas hon göra i pottan så gott som varje gång, eftersom hon säger till när det börjar bli dax. Hon sitter på pottan och bläddrar i en tidning (just nu storasysters simtidning med många bilder på bassänger) och känner sig inte tvingad att vara där. Men vet att det behövs.
  Har skaffat träningsbyxor till henne från imsevimse de är torra för det mesta så det är en god hjälp.
  Ta det piano, din tjej går ju på dagis och då lär de sig ofta av de andra barnen.
  Lycka till!!!
  Kram Helle

  SvaraRadera
 3. Mitt enda råd är att inte sluta med blöja om barnet inte vill. Dvs. om ni nu märker att hon är helt ointresserad av pottan/toaletten så låt henne ha blöja ett tag till. Prata om pottan och att sluta med blöjan under en tid och så kan det gå några veckor och helt plötsligt vill hon sluta. Jag har sett kompisar som har bestämt att deras barn ska sluta med blöja och där barnet inte alls har varit redo och då har det bara fått motsatt effekt. Min trea som är 2,5 år är inte alls redo och jag har inte tanke på att han ska sluta nu. Mina två äldre barn har båda slutat när de har varit tre år och då har de själv velat.

  Båda mina äldre barn har slutat med blöja när det har varit vinter och det har inte varit några problem eftersom de har velat sluta själva.

  Det ska vara "roligt" att sluta med blöja och det är ingen panik om barnen har blöja ett tag till. En del barn vill kissa på potta, en del går från blöja till toaletten på en gång.

  Kommer inte på några fler råd just nu, men fråga gärna.

  Kram Malin, med tre barn

  SvaraRadera
 4. Vi hade tygblöjor till vår dotter och det tror jag bidrog till att hon ville sluta tidigare. Vi satte också henne tidigt på toaletten (med ring - enklare än potta), inte regelbundet, men ibland och typiskt efter att hon sovit. Vi började nog också förra sommaren med att då och då fråga om hon behövde gå på toaletten. Ville hon inte var det ok, ville hon hjälpte vi henne. En period under sommaren/hösten förra året var hon faktiskt ganska bra på att säga till när hon behövde, men tröttnade sen. Under en långhelg när vi var bara hemma blev det så att hon gick utan blöja. När hon skulle till dagis efteråt vägrade hon att ta på sig blöja. Då var hon 2 år och 3 mån och det har fungerat oväntat bra sen dess. Hon har inte behövt blöja på natten på jättelänge, men vad det beror på vet jag inte.
  Vi är noga med att berömma henne för att hon säger till att hon behöver gå på toaletten, eller för att hon går dit själv (inte för att hon faktiskt kissar eller så). Fokus är också på att det är behagligare att gå på toaletten än att gå och hålla sig (eller göra i byxan). Många och fina underbyxor är också ett plus :)
  Jag tror att det är viktigt att barnen själva är redo, men jag tror man kan göra mycket som förälder för att de ska vara det. Om man är osäker själv så märker barnen det. Var bestämd men samtidigt uppmärksam.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Hej! Med båda våra barn väntade vi tills sommaren det året de fyllt 3 år. Istället för potta använde vi en sits på toaletten. Och eftersom de var så pass stora gick det som en dans. Efter att ha kissat ner sig en gång var det som de själva upptäckte att detta inte var något skönt...

  Håller med de andra som skriver att det inte finns någon anledning att stressa. Som i yoga är detta ingen tävling, eller hur ;-) ??

  SvaraRadera
 6. Ta en diskussion med lilla damen så hon vet vad som gäller.
  Ta bort blöja både natt och dag på en gång, notera inte de små misstagen som kommer i början.
  Är hon mogen så går det annars vänta några månade och försök igen, det går inte att "träna", är hon mogen så är hon annars inte.

  Innan man gör det så känns det som om det aldrig kommer att fungera men rätt vad det är så...!!

  SvaraRadera
 7. Håller med övriga, tvinga inte. Vi gjorde det med Filip och det fick som sagt, motsatt effekt. Efter några månader var han uppenbarligen redo och han var blöjfri på NOLLTID och det hände i stort sett aldrig någon "olycka". Nattetid tog det längre tid men det struntade vi i. Gå till affären och välja kalsingar var och är fortfarande populärt. Samma sak var det med lillebror. Han har fortfarande vissa idèer om när och hur blöjan ska användas. Dock kan han inte bajsa ordentligt sen han slutade med blöja, en bieffekt som tydligen är ganska vanlig. Men det är en annan historia. Båda var 3,5 år då dom slutade. Lycka till ! Kram från Helena

  SvaraRadera
 8. Tack alla för värdefulla tips och råd och tankar. Vi kommer att börja under sommaren, i Signes egen takt, så får vi se om hon är redo eller ej. Nya fina trosor är redan inhandlade (med stor glädje och entusiasm). Jag lär återkomma i ämnet :)

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!