tisdag, mars 23, 2010

Tankar om mat

Svenskt. Ekologiskt. Kravmärkt. Gärna närodlat. Mycket frukt och grönt. Men också med en balans där en fredagskväll visst kan innehålla hämtmat från den lokala restaurangen, och där lördagen avnjuts med varsin morotsmuffins från favoritcaféet.

Och visst frossar vi i glass en vanlig tisdagseftermiddag eller kryper in i kojan och käkar godis på lördagseftermiddagen*. Visserligen ekologiskt godis, men ändå.
För jag tror inte på förbud när det gäller mat och barn. Och jag tror inte på strikt och tråkigt heller. Utan just balans.

Men vi är noga med vad vi äter och vad vi ger barnen för syn på mat. Näringsrik frukost med havregrynsgröt och fullkornsbröd är en favorit. Grönsaker till varje måltid, både i och bredvid maten. Fisk flera gånger i veckan. Kött ibland (men då gäller svenskt och ekologiskt och får jag bestämma blir det helst viltkött). Frukost, lunch och middag och två mellis däremellan (även om det också ruckas lite på under helger och lov när dagarna förskjuts lite).
Barnen äter det mesta. Allt måste smakas innan de kan konstatera att det inte är gott. Det är tumregeln.

Fikabröd är gärna hembakt eller i alla fall bakat på bageri med äkta socker och riktigt smör. Tillsatser, konserveringsmedel och andra e-medel undviker vi i allra möjligaste mån (även om det ibland känns helt omöjligt).
Och jag är en riktig sucker för vin och mörk choklad. Men jag har devisen om en onyttighet per dag. Åtminstone på vardagar. Helger är lyx.

Och ingen mat slängs. Vi sparar och gör nya rätter. Det som blev kvar efter pastamiddagen blir enkelt en omlett dagen därpå. Rester i kylskåp rörs ner i en paj. Överbliven kokt potatis steks till en pyttipanna med några ägg. Och så vidare. Ja, ni fattar. Vi är ganska fantasirika där. Och vi gillar att laga och äta mat. Och ungarna hjälper till, både att äta och laga. Och diska.

Det är vårt tänk. I vår mat.

*och nej, Siri äter inte godis

9 kommentarer:

 1. Precis så skulle jag vilja vara! Tycker det är så svårt att hitta på mat och att ta vara på smårester. Kul att läsa hur andra gör. Gillar din blogg!
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar din matfilosofi! Det låter förnuftigt och inspirerande. Precis som Geta kunde jag verkligen bli bättre på att ta vara på smårester. Jag tror inte heller på förbud vad gäller mat överhuvudtaget. Det gäller verkligen att finna en balans mellan allting i livet.

  Här har vi en till sucker för vin och mörk choklad :)

  SvaraRadera
 3. O kan du adoptera mig? Eller åtminstonde låta mig bo hos er ett tag och lära mig? Jag vill verkligen äta så och jag önskar att jag gjorde de men de går inte. Men jag är påväg mot ett lite nyttigare liv.... Kram

  SvaraRadera
 4. I min familj går resterna. Jag älskar att ha färdiglagad mat i kylen. Dock finner jag matlagning efter jobb som ett enda stort stressmoment, tyvärr.

  Ha en bra dag

  SvaraRadera
 5. Underbart att läsa! Har precis avslutat en kostföreläsning med ett gäng tjejer, och mat är ett komplext ämne och väcker känslor- både positiva och negativa! Men dina ord väcker bara glada positiva känslor. Det här försöker jag också anamma i vår mat.

  SvaraRadera
 6. Låter underbart bra! Så vill jag också ha det :) Jag är nog nästan där...

  SvaraRadera
 7. Ja det är nästan som här hemma då:)
  Kram å heja på!

  SvaraRadera
 8. Väldigt inspirerande, önskar jag var lika duktig... Men hur gör ni på vardagarna? För att hinna få till detta? Ibland ser jag ingen annan utväg än en falukorv eller nåt sånt tråkigt och rätt oaptitligt. Men ibland finns inte tiden- hos oss i alla fall.

  Tack för fin blogg!

  SvaraRadera
 9. Geta - tack för kommentar. Kul att du gilla min blogg! Har varit inne och kikat hos dig också, vilket spännande projekt ni håller på med, lycka till!
  Och ja, att ta reda på smårester och komma på nya maträtter kan vara svårt. När jag började skrev jag ner alla recept jag kom på, men nu kommer de av sig självt.

  Jenna - mörk choklad och vin skulle jag nog kunna leva på tror jag ;)
  Och balans i allt, är min livsfilosofi. Inga förbud men kärleksfulla gränser.

  Ensamma mamman - jag tror att du har en massa potential och vilja inom dig att förändra ditt matbeteende. Absolut. Men ibland är det tungt. Ibland är det andra saker som är viktigare, och så får det vara tänker jag.
  Var inte för sträng mot dig själv utan se framstegen, inte misstagen. Och förresten kan du inte misslyckas, du kan bara göra misstag som du lär dig något av :)
  Kram

  Mammaxtre - att ha förberedd mat i kylen är ju ett utmärkt sätt att slippa stressen på kvällen.
  Och vi jobbar ju inte båda två, mannnen är ju fortfarande föräldraledig med Siri så för oss är det enklare. Men vi körde iofs samma matfilosofi när vi båda jobbade och Signe gick på dagis. Jag hoppas och tror att det blir likadant i höst

  Kristina - ja, mat handlar ju om så mycket mer än att bara laga och äta. En massa behov och beteenden. Ett intressant ämne. Verkligen. Måste vara kul att få jobba med det på det sätt du gör!

  Evasleva - vi hittar alla den matfilosofi som passar för just vår familj, tänker jag.

  Toril - härligt!

  Snor och glamour - fan vilket härligt namn på en blogg måste jag bara börja med att säga :)
  På vardagarna gör vi likadant som alla andra dagar, dvs tänker likadant. Och näringsrik och god mat tar inte längre tid än att koka makaroner och steka falukorv. Det är superenkelt och går snabbt att tex koka bulgur i en god buljong, röra ner tonfisk, grönsaker och fetaost och äta, rakt upp och ner. Som ett exempel.
  Men vi äter också falukorv och makaroner, vi gilla det, men jag brukar koka med ärtor eller broccoli i slutet av pastatiden, för att få det mer matig.
  Och oaptitlig mat är bojkottad här, oavsett hur snabbt den går.
  Vi gör middagen till ett sätt för familjen att umgås. Så är jag uppväxt och så vill jag att mina barn ska växa upp.
  Men som sagt,vi hittar alla det som passar just vår familj.
  Och i höst börjar både jag och mannen att jobba och barnen ska gå på dagis båda två, vi får se hur det går då. Bra hoppas och tror jag.
  Tack för din kommentar!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!