onsdag, oktober 27, 2010

Nyhetsfasta

Varje morgon hämtar mannen in tidningen från brevlådan utanför vårt vita hus. Då har den legat där i flera timmar. Jag läser den inte.

Jag nyhetsfastar.

Det har jag gjort till och från i över tio år. Det började med att jag var utan både teve och tidning när jag flyttade till min andrahandsetta i Sundbyberg (precis efter flytten från Linköping till Stockholm). Plötsligt insåg jag hur mycket tid och energi jag fick över, när inte teven tog av mina dyrbara kvällstimmar.

Det var ett val såklart. Ett viktigt val för mig. Syftet var inte att fasta från nyheter, just då, mer att få tid över för annat, men indirekt blev det en fasta.
Och nu fastar jag. Med jämna mellanrum. Undviker tidningar och teve men inte nyheter i sig, de får jag till mig ändå.
Det blev extra tydligt, och viktigt, med fasta efter den fasansfulla våldtäkten som en av mina bekanta råkade ut för i somras. Samtidigt med den överröstes jag av nyheter om andra våldtäkter och till sist satt jag på tunnelbanan och såg våldtäktsmän i varje man jag mötte.

Hjärnan ändras med varje tanke. Att börja morgonen eller avsluta dagen med negativa nyheter känns inte rätt för mig. Det finns så mycket annat, en hel värld därute som sjuder av positiva händelser och människor, jag väljer att fylla på med det istället. Att se det och tanka mina dagar och tankar med det. Men utan att blunda. Såklart.

6 kommentarer:

 1. Här känner jag igen mej så mycket att det nästan inte är sant! Inklusive din sista rad "utan att blunda. såklart". Vi har ingen tidning hemma överhuvudtaget, inte haft få många år. Det är mycket ett ekonomiskt val, men också från min sida ett medvetet val att lite stänga ute informationsflödet. Det som är viktigt når ändå fram, precis som du också skriver. Åtminstone jag orkar och vill inte vara engagerad i allt, det räcker varken min tid eller energi till. Jag väljer mitt liv. Likaså hur mycket information jag låter flöda in. Puh :)

  SvaraRadera
 2. Ja, så gör jag också. Fast ibland blundar jag också helt och tar inte in en endaste nyhet på flera dagar. Ibland vill jag inget veta och bara tanka det som du också skriver - positiva händelser och människor. Klokt skrivet, som så ofta, Yogamamman!

  SvaraRadera
 3. Jag tillhör dem som också väljer att nyhetsfasta emellanåt. Ordet var dock nytt för mig. Men den passar in. Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Jag blir träffad rakt i magen av dina ord idag. Jag har varit en riktig nyhetsjunkie...tror det handlar till viss del om någon slags koll. Att ha koll på läget...om världsläget, fast man inte har det alls! Och vi har i ett led av att inte bara osorterat slöläsa morgontidningen sagt upp vår prenumeration. Lyssnar mer på radio. Och mår bättre. Bara att stänga av när saker jag inte vill höra kommer. Viktigt inlägg Maria!

  SvaraRadera
 5. Att nyhetsfasta tycker jag är klokt gjort av dig! Jag har inte läst huvuddelen i tidningen på några år och ser aldrig nyheterna, och det är inget jag saknar heller. Jag mår så dåligt av allt som händer och som jag ändå inte kan göra någonting åt. Då är det bättre att donera pengar till Unicef eller liknande regelbundet tycker jag, inte bara när det händer en stor katastrof. Om det händer något stort brukar jag få reda på det i alla fall på något sätt.

  SvaraRadera
 6. Härligt att höra att vi är fler som nyhetsfastar (utan att blunda hela tiden, att göra det ibland är också väldigt, väldigt skönt). Jag tror att det skulle göra de flesta gott. Att få fylla på med positiva nyheter, bara, emellanåt.
  Men jag respekterar att vi alla är olika. Känner dock igen mig i dina ord om kontroll Annika. Så där var det för mig också, att jag ville veta allt som hände för att kunna hänga med i snacket på jobbet. Tills jag insåg att världen är större än DN:s nyheter.
  Kram och trevlig helg till er alla

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!