måndag, oktober 25, 2010

Vila som ett lejon

Jag pratar ofta om dem. Lejonen på savannen. Hur de har en sådan beundransvärd balans mellan vila och jakt. Hur vi människor kan lära oss av dem.
För medan lejonen är noga med att få tillräckligt mycket vila mellan jakttillfällena är den moderna människan ständigt på jakt.
Lejonen jagar en begränsad tid, aktivt och med adrenalin som pumpar och ökar prestationsförmågan. Precis som det är tänkt. Sedan vilar de. Länge. För att orka jaga igen.
I dagens samhälle ges inte samma tillfälle till återhämtning för människan. Eller rättare sagt - vi tar oss inte den tiden för vila och återhämtning. Inte förrän det ibland är alldeles för sent. Bruset runt omkring är ibland alldeles för lockande.

Jag tror på balansen mellan jakt och vila. Jag tror på lejonen.
Och vill du ge dig själv en stunds lejonvila är du välkommen på söndagens miniretreat. På hemsidan kan du läsa mer om den.

7 kommentarer:

 1. Suverän liknelse mellan lejon och på krav och prestation/vila. Tack för inspirationen! Ska jag ta med mig!

  SvaraRadera
 2. Åh Maria vad något väcktes djupt inom mig när jag läser ditt inlägg om lejonen. Tänker tillbaka till vecka 23 när jag var gravid med min plutt. Kroppen ville föda och det var ju inte precis dags än. Då sa doktorn till mig att jag ska unna mig vila precis som lejonen. Mysa och vila. Låg sedan där i soffan resterande delen av graviditeten och tänkte på lejonen. Tack för påminnelsen. Just vad jag behövde idag.

  SvaraRadera
 3. State of mina -ja, visst är den bra. Den får även mig att tänka till en extra gång.

  Sanna - Vilken klok läkare du hade. Tänk om fler var sådana. Och tänk vad viktigt med vila inför en förlossning. Och tänk vad vanligt det är i dagens samhälle att inte vila. Hur många skulle genomföra ett maratonlopp utan vila och återhämtning och träningi? Inte många. Men gravida kvinnor förväntas jobba och vara aktiv in i det sista. Känns helt fel för mig.
  Tack för din tanke!

  SvaraRadera
 4. Så fint skrivet, och så sant. Jag känner att jag skulle behöva (tid för) lejonvila mer än någonsin.

  Du är så bra!

  SvaraRadera
 5. Det där bruset.
  Och lejonen.

  Ett inlägg jag klipper ut och bär nära.

  Tack.

  SvaraRadera
 6. Anna - att bära nära är ibland väldigt bra. Tack själv.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!