torsdag, december 30, 2010

Dag 28 – Det här saknar jag

Jag har sovit i källaren två nätter i rad. Jag har legat i ett ytterst kalt (och kallt) rum, på en enkel madrass, under mitt tjocka duntäcke. Och jag har sovit som en prinsessa.
Men samtidigt är det nu, när jag verkligen får sova, utan ständiga uppvaknanden, som jag känner hur trött jag är.

Så - det är sömn jag saknar. Allra mest.
För utan sömn blir det mesta bara halvdant. Och utan sömn finns inte heller tiden för återhämtning eller den där lejonvilan som jag förespråkar så varmt.

En annan sak som jag saknar, och som blir extra tydligt nu när mannen och jag planerar det kommande året i och med hans nya jobb, är avlastning. En mormor som hämtar och lämnar på dagis när det kör ihop sig. Syrror som kan ta hand om barnen någon kväll eller dag när jag och mannen behöver tid för oss själva.
Svärföräldrarna blir bara äldre och krassligare för varje dag. Vännerna i min närhet har själva små barn. En barnflicka känns som ett alternativ men jag vet inte vem jag vågar lita på.

Så - sömn,vila och återhämtning samt avlastning finns på min önskelista inför nästa år. I massor.

5 kommentarer:

 1. När jag började läsa så tänkte jag direkt på barnflicka, precis som du till slut kom fram till. Men som sagt, vem vågar man lita på? Ta referenser. Och var med i början, umgås och lek alla tillsammans. Då känner du snart om du kan dra dig tillbaka för att samla kraft och återkomma som en lugn och harmonisk mamma som kan vara fullt näravarande tillsammas med de små änglarna.

  Svaret hur du ska göra kommer till dig när du är redo för det.
  Ha ett underbart slut på detta år och underbart 2011.
  Kram Helén

  SvaraRadera
 2. Jag känner så igen mig. (Vi har också ett rum i källaren och jag vill inreda det till ett riktigt rum, för bättre nattsömn.) Jag tror det hade kännts enklare rent psykiskt om man visste att jag kan ringa den där vännen/syrran/mamman om det kör ihop sig. Vi funderar på att sätta in annons efter extramormor. Du kan väl skriva vad ni kommer fram till? Hur ni kommer gå tillväga? Velar själv så fram och tillbaka. Hur ska man kunna lita på de som svarar? (Om man nu får några svar.)

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas så att Någon helt mirakulöst dyker upp som vill ta det där ansvaret och glädjen av att få lov att spendera lite tid med dina barn. För det är ju faktiskt också väldigt kul att få den möjligheten för dem som kanske har barnbarnen långt borta eller inga alls. Jag inser verkligen hur bra vi har det med avlastningen så nära och så tillgänglig.
  Och sömnen... Sömn. Vet precis den där känslan när man inser att man bara naggat lite på det stora sömnbehovsberget...
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 4. Låter så jävla klokt tänkt. Och jag kan skriva under på allt och sätta upp det på min önskelista också. Våra tankar och diskussioner inför det nya året har gått åt precis samma håll, lite mer stöd i form av någon farfar som kanske kan hämta på dagis någon dag och sen faktiskt en regelbunden barnflicka/pojke/hjälp som kan ta någon kväll i veckan eller några i månaden. Men, ja, den eviga frågan, hur hittar man någon riktigt bra som det klickar med för barnen och som man själv litar på? Återstår att se. Gott nytt år, tack för Stilla tankars påminnelse om att skippa löftet och istället fundera över vad jag önskar mig. Jag ska fundera och skriva ner det. Kram

  SvaraRadera
 5. Helén - Till och börja med kommer vi att ändra tiderna på dagis så att det finns möjlighet att vara där längre dagar de gånger då det behövs. Där är de trygga och där vet jag vilka som jobbar. Sen får vi se. Jag vet att det löser sig. Tack för din kommentar!

  Lizzi - jag drömmer också om att inreda rummet i källaren, det är en av mina önskningar inför det här året. Att måla och göra fint och köpa lite snyggt. Inte bara för att jag ska sova gott utan för att våra gäster också ska ha ett schysst rum.
  Och som jag skrev till Helén här ovan så kommer vi först och främst att ändra tiderna på dagis för de dagar då det behövs. Sedan får vi se.

  K - det finns ju en massa fantastiska människor som skulle göra underverk för mina barn, det vet jag ju, frågan är ju bara hur jag hittar dem. Och hur jag vågar kasta mig ut och lita på magkänslan. Men som sagt, först och främst blir det ändring av tid på dagis de gånger det behövs

  Anna - Vi är många som har samma tankar tänker jag. Och jag hoppas att det löser sig för oss alla också. Kram och tack för din tanke.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!