torsdag, januari 13, 2011

Ta kontroll över din andning - ta kontroll över ditt liv
Min resa i andningens värld började för sex år sedan. Då andades jag ytligt, för fort och för mycket och hade en väldigt stressad kropp och ett lika stressat sinne. Med yogan kom den medvetena andningen in i mitt liv och sedan dess har den stannat kvar. Varje gång jag yogar och mediterar fokuserar jag på andningen, men i och med all träning och nyfikenhet så har jag en medveten andning större delen av min dag.

Jag skrev även min examensuppsats om medveten andning och har sedan dess hållit kurser och retreater om just andning och avslappning där fokus ligger på fördelarna med att andas medvetet. För det finns bara fördelar. Och jäklars vilken skillnad det är i mitt liv sedan jag började andas medvetet - jag sover bättre, håller mig mer frisk, har bättre blodcirkulation, klarar mig på mindre sömn, är mer fokuserad och koncentrerad och har en kropp som direkt signalerar när jag behöver vila coh återhämtning. Eller rättare sagt - jag har lärt mig att lyssna på de signalerna.

Ikväll börjar jag en utbildning till andningsinstruktör. Jag har redan mycket kunskap och erfarenheter men vill bygga på med mer. Under våren kommer jag att erbjuda retreater och kurser och coachning i medveten andning. Vill du redan nu veta mer om det går det bra att kontaka mig på stillatankar@gmail.com. Annars kommer jag att lägga ut mer information när det närmar sig.

600 miljoner andtag under ett liv - hur andas du?

(och videon är gjord av min andningslärare, Anders Olsson. Jag kom i kontakt med honom via tips från Sanna Ehdin och Cathrine Schück som båda rekommenderar honom)

5 kommentarer:

 1. Låter så intressant med din utbildning! Det känns som att du hittat livsnerven i ditt liv - liksom lyckats borsta fram (som arkeologerna, du vet) detdär riktigt viktiga. Du går din egen väg och du känns så trygg - jag litar helt och fullt på dej, Maria! Varmaste kramen!!

  SvaraRadera
 2. Så spännande det låter. Och jag visste inte ens att det fanns något som heter andningsinstruktör... Håller helt med dig om andningens enorma betydelse för oss på många plan. Och ja, som vanligt är jag intresserad, men vad jag hinner och får till är en annan sak :) KRAM

  SvaraRadera
 3. Så spännande och så bra!!

  Har själv "haft andan i halsen" tidigare i livet och försöker idag komma ihåg att andas inte riktigt så högt...:)

  (Tänker också på när jag lärde mig andas igen efter att ha legat i respirator i sju månader... oj vad svårt det var...)

  Inspirerande blogg du har!

  Milla

  SvaraRadera
 4. Grattis till nya steg i livet :)
  Ja andningen är extremt viktigt och min yogainstruktör berättar ju att många som utövat yoga länge börjar mer och mer lämna asanas för pranayama för att det är där som svaren och allt ligger - men för att kunna fokusera på andningen och sitta stilla måste kroppen vara i balans, utrensad och harmoni och den börjar med asanas :) I <3 yoga
  för där finns alla svaren

  SvaraRadera
 5. Nina - vad skönt att någon litar på mig :) Och vad fint skrivet det där med livsnerv och att borsta fram det viktiga. Tack för det Nina.

  Annika - jag har letat ganska länge efter en liknande kurs men utan att hitta någon. Det handlar oftast om frigörande andning, men jag är inte riktigt intresserad av det utan vill ha en mer grundläggande utbildning, och det verkar det här vara. Ska bli så spännande. Och jag kommer nog att köra en kurs via mejl, så kanske kan du vara med då. Om du vill och har tid. Kram till dig

  Milla - tack för din kommentar och fina ord om min blogg. Skulle vara spännande att läsa mer om din andningsresa efter respiratorn. Vilken himla tur att allt gått bra!
  Välkommen tillbaka

  Ingela - ja, jag har också hört det där om att pranayama blir viktigare än asanas efter ett tag. Så är det för mig också, även om jag verkligen behöver asanas också. Det ena ger det andra tänker jag. Kram

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!