tisdag, februari 08, 2011

Konsten att dejta sin egen man

När jag träffade vännen C häromkvällen så pratade vi mycket om relationer. Särskilt mycket pratade vi om den förändring som relationen går igenom när man får barn. Vi har båda känt den. Känt hur tvåsamheten liksom nästan blir en ensamhet eftersom man sällan tar sig tid att sätta sig ner och bara vara man och kvinna i allt småbarnskaos. När tiden väl finns orkar man sällan.

Hon och hennes man har därför börjat dejta varandra var tredje vecka. Varannan gång är det hon som kommer på något och varannan gång är det han.
Jag tycker att det är en strålande idé.
Så jag snor den. Rakt av.
Och börjar min dejt med min idag. Genom en enkel fika, innan barnen ska hämtas på dagis. För mig är det vardagslyx när det är som bäst. Och det är också en tid att få prata meningar till punkt. Och att inte, inte, inte prata om barnen.

Så vad säger ni - alla ni gifta och upptagna och vackra därute - ska ni också börja dejta er respektive. Igen?

18 kommentarer:

 1. Det gör vi ibland faktiskt men det var ju en strålande idé att ha ett schema och varannangångskreativitet. Jag kanske snor den också. Nu var det dock länge sen vi dejtade och ja, det känns. Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Vi körde det konceptet för några år sedan med dejt varannan vecka där vi växlade om att vara den som hittade på vad vi skulle göra. De senaste småbarnsåren har det varit lite svårt att få till det, mest på grund av att det tagit emot lite att be om barnvakt men nu är det snart dags att införa det igen. Vi har i alla fall tänk att vi ska köra en dejt i månaden nu i år, det blir bra!

  Men vi är faktiskt väldigt duktiga på att vara tillsammans och prata och göra saker ihop när vi är hemma efter att barnen lagt sig och det hjälper också mycket på att hålla liv i tvåsamheten (och inte bara vara mamma och pappa)

  SvaraRadera
 3. Någon gång hade vi faktiskt en sådan idé som tyvärr bara realiserades vid ett tillfälle; jag tror att vi siktade för högt och för stort.
  Jag tycker att det är en strålande idé och tänker att det måste inte vara jobbigare än just så - en fika eller frukost tillsammans stulen mellan tider som måste passas.
  Jag hoppar också på!

  SvaraRadera
 4. Jag började nästan gråta när jag läste ditt inlägg... För just detta, tid och ork för varandra, har jag ältat för mig själv ett tag nu och känt att vi MÅSTE göra nåt åt det NU. Så nu fick jag en kick av att verkligen ta tag i detta med dejterna. Frågan är bara vem som vill barnvakta 3 barn.... Vi får kanske fördela ut dem på några olika!

  Jag är med!

  Tack för inspiration!

  SvaraRadera
 5. Åh, vilken bra idé för att komma ihåg något som egentligen borde vara självklart!

  Kram till dig!

  SvaraRadera
 6. Yes, vi har en dejt på fredag! Sjuåringen är hos sin älskade faster och vi har bara femveckorsbebisen.. blir inga extravaganta gester med henne som sällskap, så vi bokade en kvällspromenad som aktivitet. Kanske går vi ner på stan, utefter vattnet, och tar en kaffe... är lite latteföräldrar tillsammans:-)Längtar!!

  SvaraRadera
 7. Härlig tanke! Kanske något att ta fasta på :-)

  SvaraRadera
 8. Åh, vad jag känner igen mig i dessa funderingar... Har en längre tid känt att ork & lust är som bortblåst av all vardagstristess men har inte riktigt kunna sätta ord på mina känslor! Nu känner jag i hela kroppen att detta är något för oss så framöver får det bli lite "dejting" igen. Det behöver inte vara så märkvärdigt utan en dejt i soffan framför en bra film eller endast med brasa & en kopp te som sällskap när barnen somnat...

  SvaraRadera
 9. Tror det är ett superbra tips! Om man inte hittar den där spontantiden som det verkar vara försvinnande få som får till när barnen är små. När våra var i dina barns ålder hade vi en stående barnvaktstid en gång i veckan. Ibland satt vi bara på en parkbänk och pratade till punkt med varandra, ibland lite mer dejtartat :)

  SvaraRadera
 10. Det är en strålande idé och jätteviktigt.
  Själv har vårt barn blivit tonåring och den egna tiden har man fått tillbaka så jag och maken gör ofta saker på tu man hand bara för att och det är underbart. Men jätteviktigt att man tar sig tid och ork när barnen är mindre och allt så lätt bara snurrar på och energin tar slut.

  SvaraRadera
 11. Absolut! Jag bestämde mig just för att vi ska göra detsamma!

  Tack för förslaget!

  SvaraRadera
 12. Har läst tillbaka i din blogg och den är så fin, tack för alla tankar du delar med dig av.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 13. Det var så vi överlevde småbarnstiden :) Rekommenderas verkligen.

  SvaraRadera
 14. Vi har precis bestämt att vi ska börja med den grejen igen och just schemalägga det så snart lilleman kan ta ersättning nån kväll. Mycket bra och viktigt tror jag.

  SvaraRadera
 15. Ja det skulle sannerligen behövas i dessa tider när livspusslet är svårt att få ihop. Men vi tog faktiskt en lunch på tu man hand igår och det kanske kan ses som en liten dejt:-)

  SvaraRadera
 16. Vilka härliga kommentarer och erfarenheter och tankar och idéer ni alla kommit med. Tack snälla!


  Sandra - vad bra att ni ändå dejtar. Vi har dessvärre kommit ifrån det helt sedan Siri kom.

  Ingela - en gång i månaden har vi tänkt, eller var sjätte vecka, det måste ju funka.
  Och vad härligt att ni är duktiga på att vara med varandra när barnen somnat. Jag är så trött då att jag inte riktigt orkar. Men vi försöker.

  K - härligt att du hoppar på! Och jag tror att det är lätt att det blir precis som du skriver, att man siktar för högt. Det behöver ju faktiskt inte vara mer än en enkel lunch eller kaffe i tvåsamhet.

  Snor och glamour - Kära du, du är ju ganska nybliven trebarnsmamma, för dig är det en annan grej tänker jag. Men jag förstår vad du menar. Men kanske kan ni lämna bort de stora och göra något när lillan sover, det är ju också en dejt i sig. Kram

  c - ja, visst är det något som egentligen borde vara självklart. Och så är det så lätt att komma ifrån det. Kram

  Elena- bra där! Och visst är en kvällspromenad en dejt om någon. Att vara latteförälder tillsammans är lyxigt

  Helén - klart du ska ta fasta på det!

  Elwira - ja, jag tror som du, att en dejt i soffan räcker gott!

  Annika - åh vad bra med en stående barnvaktstid en gång i veckan. Det är lite min målbild. På det sättet skulle mycket fungera bättre. Jag är på jakt efter en bra barnvakt med andra ord och tar tacksamt emot tips! Anyone?

  Ingela - ja, den där tiden kommer, det vet jag ju, men jag är bara rädd att vi ska tappa bort varandra innan vi är. Så jag håller med, det är viktigt att få den där tiden nu

  Kattmamman - härligt!

  Sussis värld - åh, tack! Vad roligt att du lämnade en kommentar.

  Everyday Matters - ja, jag börjar förstå hur viktigt det är att dejta varandra.

  Borgarbrackan - härligt! Och som sagt, en kväll i soffan framför en film kan räcka för att det ska vara en dejt, det behöver ju inte vara så att man siktar högt (även om man kan göra det också ibland)

  Ulrika - en lunch på tu man hand är ju verkligen en dejt. You go!

  SvaraRadera
 17. Ja, det är lätt att glömma bort omsorgen om varandra i vardagslivet med barn och annat. Det här kan vara ett roligt sätt att påminna varandra om hur mycket man verkligen tycker om varandra.

  SvaraRadera
 18. Martin - vad roligt med en kommentar från en kille! Tack för att du delar med dig. Och ja, jag håller med, det är lätt att glömmab ort omsorgen om varandra i det här pusslet. Att då få in en dejt då och då kan verkligen få oss att stanna upp och minnas det som verkligen är viktigt. Kärleken.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!