tisdag, februari 15, 2011

Sova hela natten (en högst ovetenskaplig undersökning)

Förra veckan bröt jag ihop och grät och kände att det här går inte, vi måste få hjälp, vi orkar inte att vakna mellan tre och sju sju gånger per natt.
För så ofta vaknar Siri på natten, just nu.
Och just nu har hon hosta.

Hon har varit förkyld ganska mycket sedan hon började på dagis i augusti. Inget konstigt med det sägs det, men Signe var aldrig så förkyld. Och den här hostan, den har hållt i sig sedan i oktober. Vid det senaste besöket på vårdcentralen sa läkaren att det inte är ovanligt att hostan håller i sig i upp till ett halvår. Att den går och kommer. Och ja, så är det väl - men vi får ju inte sova. Dessutom vaknar Signe någon gång per natt och vill bli omstoppad eller komma in till oss och sova.

Och jag tänker att vi inte kan vara de enda som har det såhär, och jag tänker samtidigt att det är ett under att Sverige fungerar så bra som det ändå gör när det måste finnas en helt bunt med söndertrötta småbarnsföräldrar därute. Småbarnsföräldrar som går på ren vilja men inte så mycket på energi. Småbarnsföräldrar som är disträ och förvirrade.

Därför gör jag en högst ovetenskaplig undersökning hos er bloggläsare, ni finner den i högra hörnet, där jag helt sonika frågar er om era sömnvanor.
Undersökningen pågår i en vecka. Utveckla gärna ditt svar i kommentarsfältet till det här inlägget.

När det gäller min kurs i medveten andning så kommer den att börja nästa vecka. Det har varit ett stort intresse och om någon fortfarande funderar på att gå med så hör av dig så snart du kan.

25 kommentarer:

 1. Vad gäller den långdragna hostan så kanske det kan vara förkylningsastma? Vanligast är kanske den pipiga tilltäppta andningen, men min tvåårings förkylningsastma yttrar sig enbart genom konstant hosta. Isåfall finns ju medicin att få!

  Vad gäller nattsömnen så skulle jag verkligen rekommendera att låta Siri sova tillsammans med er. Är man liten och dessutom småsjuk så kan det göra stor skillnad för sömnen med extra närhet. Vi bröt ihop förra året då vi sprang fram och tillbaka mellan rummen ca tio gånger per natt. Så vi ställde två 1.20 sängar ihop och nu sover vi alla tillsammans och det är SÅ mycket bättre. Aldrig mer tänker jag envisas med att barnen ska sova själva, det lär de vilja göra så småningom iallafall. Att få den sömn man behöver är värt så otroligt mycket.

  Hoppas det blir mycket bättre för er snart!/Hanna

  SvaraRadera
 2. Jag svarade 1-2 gånger per natt. för vår tvååring kommer in till oss varje natt, men somnar för det mesta om direkt när hon inte är sjuk eller något annat som stör.
  Hon hostar ju också mycket när hon är förkyld men vaknar inte så mycket av det själv utan det är bara föräldrarna som störs under den delen av natten då hon sover i vår säng.

  SvaraRadera
 3. Det är hemskt att inte få sova. När sonen är hos mig vaknar jag nog oftast runt 4-5 gånger per natt. Han puttar på mig, pratar, kissar i sängen eller drömmer mardrömmar. När sonen är borta vaknar jag oftast lika ofta av drömmar eller att jag är ensam. Det finns alltid massa saker som stör min sömn och man blir otroligt trött och har väldigt svårt att funka på dagarna. Hoppas att ni snart får sova. Kram

  SvaraRadera
 4. Jag svarade.. Men kom på att det kanske bara var bland småbarnsföräldrar det gällde?

  Jag har själv svåra sömnsvårigheter, har fått ett kedjetäcke som hjälp.. Dom finns även för barn (vet dock inte hur pass grava problem man måste ha om man måste vara diagnostiserad eller så). Det är lugnande och lite som att bli omhållen faktiskt. Hade jag själv varit förskrivare hade jag låtit barnen testa iaf. Det är ju helt ofarligt..

  Det kan ju bli en ond cirkel det där med förkylningar.. Man sover inte bra för att man är förkyld, och blir känsligare för förkylningar för att man inte sover osv..

  SvaraRadera
 5. Jag svarade 1-2 gånger, mest för att jag sover så ytligt. Många nätter vaknar inte våra barn alls, men jag kan vakna av mig själv. Men eftersom jag nästan aldrig måste gå upp så är det inte så jobbigt.

  SvaraRadera
 6. Jag svarade "ingen gång". E brukar vakna till en gång vid midnatt eller innan, men då har jag ännu inte lagt mig. Går då och lägger mig bredvid henne, så somnar hon om på ett par minuter oftast.

  Att jag sedan slipper vakna är jag rätt säker på att det beror på att vi samsover hela nätterna. Jag kan vakna till någon sekund och registrera att hon rör sig eller låter, och hon kan vakna till helt snabbt, men inom en halvminut sover vi båda igen. Ett sådant supersnabbt uppvaknande räknar jag som ingen gång. Är hon sjuk blir det förstås fler uppvaknanden, men ändå få och korta - kramas lite och somnar om.

  Jag förstår att det är superjobbigt med sömnbristen och hoppas innerligt att Siris hosta snart försvinner!

  SvaraRadera
 7. Hej, jag svarade 3-5 gånger, lilla M, snart två år, vaknar alltid en gång och vill ha välling, en gång och vill komma till vår säng och sen brukar jag leta efter nappen några gånger.. Jo jag är trött men är tacksam att hon somnar om snabbt igen.. Kram och kraft till dig!

  SvaraRadera
 8. Vi sover alla fyra i samma säng. eller egentligen på fyra madrasser. Vi har tagit bort benen på vår säng och barnen har varsin madrass.

  På så sätt behöver vi knappt vakna för att stoppa eller trösta. Inte så snyggt men mesta möjliga sömn till hela familjen. (Sen är ju jag sömnstörd men det är en helt annan sak)

  SvaraRadera
 9. Usch, det låter verkligen ytterst jobbigt och jag har tänkt samma sak som du; hur går Sverige runt med alla trötta som har ansvar och uppgifter?
  Jag svarade 1-2ggr och menar då som regel. Sedan är det förstås annorlunda vid sjukdom och kiss i sängen. Jag vaknar när R kommer in och lägger sig hos oss och sedan även när maken går upp och hanterar L och hennes uppvak. Antingen försöker han få henne att somna om i egna rummet eller så lägger han sig bredvid henne på madrass inne i R's tomma rum. Ligger hon i vårt rum ska hon ligga pressad mot mig och då pajar min rygg helt. Vi drar oss för att flytta över henne från spjälsäng till annan säng som hon kan ta sig ur eftersom det kommer vara svårare att styra var hon sover resten av natten då...
  Hoppas ni snart går in i annan fas! Stor styrkekram till dig!

  SvaraRadera
 10. hej söta du. låter som ni har det tufft på sömnfronten just nu. vi har det också lite körigt. Jag svarade 3-5 ggr i din undersökning. Liten vaknar ungefär så många gånger per natt. Han sover oftast i sin spjälsäng i vårt sovrum men ibland när jag ammat honom orkar jag inte bära tillbaka honom så oftast slutar det med att hela familjen sover i vår säng. Mannen och jag uttryckta på varsin sida och barnen på diagonalen i mitten. Gissar och hoppas att det blir bättre snart... Kram till dig och hela familjen.

  SvaraRadera
 11. hej, det är nästan så att jag skäms. Jag fyllde i "ingen alls".
  Jag var tvungen att titta tillbaka i min blogg hur länge hon sovit så här bra, och faktiskt var det ca 8 timmar i sträck redan då hon var tre månader. Hon hade en period på ca ett halvår då hon vaknade en gång per natt och fick komma in till oss och sova vidare.
  Vi är helt enkelt lyckligt lottade när det gäller sömnen och kommer få kämpa med något annat istället.

  Tänker på dig och hoppas det löser sig snart med din sömn.

  kram!

  PS. fin (ny?) bild! :)

  SvaraRadera
 12. När det gäller sömnen så plågar det mig enormt. Jag funderar allvarligt på att ett barn får räcka. Den första tiden är det som om alla förstår, men när barnen efter 1,5 år fortfarande inte sover så...
  MEN nu när hon fyllt två så sover hon helt plötsligt och det är som en annan värld öppnar sig för mig igen. En värld med böcker, tidningar, en film, energi att träna.

  Jag hoppas att ni får hjälp och det finns någon som kan hjälpa! Jag förstår vad ni går igenom.

  SvaraRadera
 13. Ja usch sömnbrist är inte roligt, när vår dotter var liten hade hon en halvårsperiod då hon vaknade 1 gr/h hela nätterna. tillslut delade vi så att vi sov halva natten var några timmar i sträck ( förutom närj ag var tvungen att amma). Fattar inte att vi tog oss igenom det, men man gör det.
  Gällande hostan, har hon fått ngn hostmedicin, jag ger min dotter cicilana etyfin ibland( går att ge fr 2 år tror jag). Inget att ge vaje dag, men kanske ngn natt som lite avlastning. Man sover gott på den också!
  lycka til

  SvaraRadera
 14. Den här tjejen är grym! Hon har inte sovit mycket sen hennes son föddes för ett år sedan men vad hon kämpar för att inte bli gå sönder! Jag tycker hon är så stark och fantastisk som orkar så mycket som hon gör!
  Kolla in hennes blogg : http://nori.bloggplatsen.se/

  SvaraRadera
 15. Själv klickade jag 1-2 gånger men det är snarare bortåt 3 eller fler gånger beroende på barnen...en bra natt är 1-2 gånger. Ofta vill den yngta kom upp i sängen sen ligger han och buffar på mig resten av natten, ibland vill han ha välling, ibland vaknar jag av äldsta som har en madröm eller dylikt. Även om mannen tar någon av barnen så vaknar jag...och så är det letande av nappar ibland...Men jag är ändå förvånad att jag kan sova igenom ganska mycket och zooma ut mycket ljud jämfört med tiden _innan_ jag hade barn!

  SvaraRadera
 16. Jag brukar väckas 3-5 ggr per natt. Jag samsover med vår 10-månaders kille. Han vaknar när han vill amma, ha välling, napp eller bara stoppas om. Han somnar i spjälsängen men nån gång under natten tar jag upp honom för jag orkar inte försöka få han att somna om. Så han vaknar alltid på morgonen i den stora sängen. Men han är sjuk. Ofta. Han har en syrra på 4 år som max vaknar en gång per natt av tex mardröm, men oftast sover hon hela natten. Hur som helst så är han ofta sjuk, förkyld, magsjuka, feber. Säkert vanligt men när det är så håller man ju på att gå i bitar. De tre dagarna syrran då går på dagis försöker jag att sova när han sover. Men när hon är hemma så blir det ingen daglig vila alls för mig, mamman. Så vid sjukdom hos vår lilla kille är dagis som en dröm! När jag fick mitt första barn tyckte jag att det var enormt jobbigt att vakna var tredje timme. Nu hör det till vardagen. Nu är det att vakna varje halvtimme eller varje kvart som tar knäcken på mig.

  SvaraRadera
 17. TACK till alla som lämnat tips och råd och tankar och även fyllt i min enkät. Ni är härliga ni läsare, jag gillar att ha dialog med er!

  Hanna - vi har varit hos läkaren tre gånger med Siri. Vi har fått medicin och hon har lämnat en rad prover som inte visar på något. En långdragen förkylningshosta säger de. Och ja, så är det nog. Och vi har provat med att ha henne i sängen, men hon vill inte sova med oss, hon tar sin kudde och går in till sin säng igen.
  Däremot ska vi prova att flytta in spjälsängen i vårt sovrum. Tack för din tanke!

  Alexandra - ja, så hade vi det med Signe, och det var liksom helt okej. Skönt att ni inte vaknar mer än så och hoppas att ni snart får sova hela natten.
  Tack för din tanke!

  Ensamma mamman - och hoppas att du får sova snart! Varm kram

  Hanna - det var i första hand riktat till föräldrar, men det framgår ju inte tydligt så du får gärna svara :)
  Kedjetäcke låter både lite läskigt och lite skönt, på en och samma gång. Men jag förstår att det kan hjälpa. Tack för din tanke. Kram!

  Frida - lyllo dig! Men hoppas att du får sova hela nätter snart och inte behöver sova så ytligt.

  Marie E - jag önskar att vi kunde samsova, men det fungerar inte. Jag har svårt att sova när någon ligger tätt, tätt intill mig. Jag behöver spejs. Signe somnar oftast i vår säng (just nu) och sedan bär vi in henne till hennes säng. Siri vill inte sova med oss, hon har aldrig riktigt vara intresserad av det förutom när hon var bebis och jag ammade.
  SKÖNT att du får sova så bra. Gäller att du lägger dig i tid bara så att du får tillräckligt många timmar ;)

  Ulrika - Att vakna 3-5 ggr är ganska mycket, men visst är det häftigt hur vi ändå anpassar oss. Jag kan bara tänka mig hur irriterad jag hade varit om någon annan än barnen väckt mig 3-5 gånger per natt. Huah!

  Kattmamman - smart lösning tycker jag! Härligt att ni får sova

  K - ja, jag känner igen det där med att det är påfrestande när man sover nära, nära. Jag har visserligen inte problem med ryggen, men jag vaknar så fort någon ligger för nära. Jag fixar inte. Önskar att jag kunde, men det går inte.

  Hälsingemamman - ja, tids nog har barnen växt upp så att vi inte kan sova för att vi ligger och oroar oss för var de är någonstans, så egentligen borde vi väl njuta! Kram till dig

  C - klart att du inte ska skämmas. Var glad över att Lillan sover gott och att ni får den sömn ni behöver. Härligt!

  Lizzi - jag skulle inte fixa att få en bebis till. Vi pratade ett tag om att kanske skaffa en trea, men jag säger bara nej, nej, nej. Dels för att vi båda börjar bli äldre och dels för att ingen av oss orkar risker att det blir såhär igen. Det är ett lyxproblem visserligen, men får man inte sömnen så orkar man inte så mycket annat.
  Skönt att din sömn är bättre nu så att det finns tid över för annat. Kram

  Anonym - ja, Siri har fått meidicin i två omgångar. Visserligen bara vanlig och enkelt (men receptbelagd)

  Anna - tack för bloggtips

  Anna - (kanske samma Anna som ovan?) Ja, jag håller med, jag har en helt annan toleransnivå nu än innan jag fick barn, då hade jag aldrig fixat om någon väckt mig 3-7 ggr per natt.

  Frida - ja, de här förkylningarna och sjukdomarna tar ju knäcken på en, så är det ju. jag hoppas att du snart får en massa, massa sömn.

  SvaraRadera
 18. Vilket engagerande ämne :-)
  Min 20-månaders son sover ganska gott så länge han är frisk. Men vi föräldrar tycker att det är lite tidigt att vakna innan kl 6. Sista veckorna har han hostat mycket och jag vaknar av minsta hostning. För oss hjälper det väldigt att se till att han sover med huvudet högt.

  Så just nu är det mest mitt eget fel att jag inte sover så bra. Är gravid igen och måste upp och kissa ett par gånger per natt.

  SvaraRadera
 19. Hej hej! Jag svarade 3-5 gånger, men jag har ju en liten bebis. "Snart-2-åringen" brukar vakna nån gång per natt och vill få hjälp att hitta nappen och stoppas om. 4-åringen sover oftast hela natten. Dock har hon precis den där hostan du beskriver. Hon har haft den VARJE vinter sedan hon föddes och vi har sökt en mängd läkare men de hittar inte heller nåt fel. Men nåt kan ju inte stämma när hon ofta hostar tills hon kräks.

  Jag förstod det som att Siri sover i spjälsäng fortfarande? Du tror inte hon skulle sova bättre om hon fick en stor säng? Dessutom kan ni ju lättare gå in till henne och sova hos henne? Jag tycker att August blev lugnare och mer harmonisk i sin sömn när vi bytte från spjälsäng till stor säng.

  Tänker på dig - det är ju såå jobbigt att inte få sova!!

  Kram

  SvaraRadera
 20. Jag tänker ofta på alla vandringar som görs i hemmen om natten, alla rotationer.

  Som hos oss: Lillen till oss - jag till soffan, Storen till pappan och Lillen, pappan till Storens säng..

  Haha, jag vaknar så gott som aldrig på samma plats som jag gick och lade mig kvällen innan! Nästan komiskt, önskar bara att man slapp bli så himla sömnig..

  (3-5 gånger)

  SvaraRadera
 21. Du, det där med sömn... Vi pratar om det nästa helg ! Kram H.

  SvaraRadera
 22. 1-2 ggr. per natt om det alls blir något avbrott. Sonen sover nu antingen med oss i stora sängen eller is in säng som står precis bredvid vår. Om han vaknar klättrar han över själv och vi vaknar inte alltid. Med allt sömnstrul som vi haft är det ett under att han nu sover bra. Jag tror att många föräldrar skulle må mycket bättre om de gick och lade sig samtidigt som barnen (nej det är inte kul) men har man sömnstrul så måste man inse att det är som det är och att man får sova när barnet sover. Man får lägga sina egna behov åt sidan kanske i några år. Trist med sant... Jag lägger mig alltid med sonen runt 20-tiden för att orka gå upp runt 5.30 men så har jag ju också ett större sömnbehov.

  SvaraRadera
 23. Hannah - grattis till graviditeten, vad roligt!
  Och det där med att sova med huvudet högt försöker vi få Siri att göra också. Men hon snurrar runt en hel massa när hon sover (minns att Signe gjorde det också i den åldern) så det är inte det lättaste.
  Och jag håller med - vilket engagerande ämne, roligt!

  Snor och glamour - har man en liten bebis vaknar man ju nästan hela tiden :) Men det går ju över.
  Ja, Siri sover i spjälsäng men vi är precis på g att byta ut den mot en vanlig säng. Och jag hoppas att det blir som för ditt barn, att hon får en mer harmonisk sömn då. Kram

  Linda - ja, det snurras nog en hel del bland småbarnsföräldrar. Vi turas om att sova i källaren för att få någon slags kvalitativ sömn, annars snurrar vi inte så mycket. Än, ska jag kanske tillägga

  Helena- ja, vi får prata sömn nästa helg. Eller så skiter vi i det och pratar lyx och glamour istället. Bara :) Kram!

  Solbebisen - skönt att sonen sover hyfsat okej ändå.
  Och jag känner igen det där med att gå och lägga sig tidigt. Jag är färdig och klar för sängen vid 21-tiden på kvällen. Sedan mediterar och andningstränar jag i 20 minuter innan jag somnar så jag kniper all sömn jag kan få, det är det enda som funkar. Mannen är frustrerad över att det ser ut så, han vill hinna så mycket annat, men jag har kapitulerat för länge sedan. Kram, tack för din tanke

  SvaraRadera
 24. kommer ihåg när sonen var runt 4 år, då kunde han vakna så ofta av tusen anledningar att jag till slut satt bredvid honom och grät, orkade inte ens gå tillbaka till min egen säng. Var ensam och tvungen att fungera dagtid för att ta hand om sonen, jobba och få ihop till hyran, laga mat.. tufft. Nu bor jag och pappan ihop igen, sonen sover hela nätterna - och då går vi och skaffar en till..:-)) Men med nya bebisen samsover jag från början och märker knappt när hon vaknar för att amma. Fast.. hon är bara fem veckor så det hinner nog ändra sig många gånger under resans gång. Hoppas hon inte tar filten och drar än på ett tag:-))

  Lycka till!

  SvaraRadera
 25. Elena - waw, vilken resa du och din man gjort tillsammans! Förstår att det måste ha varit oerhört tufft när du var själv om att ta alla nätter.
  Och grattis till nya bebisen! HOppas att hon har en alldeles fantastisk sömn. Ja, att ni alla har det!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!